Ga naar hoofdinhoud

Big Star maakt zijn wereldfaam waar

Nick Skelton met Big Star Foto FEI/Kit Houghton
Nick Skeltons paard Big Star (v. Quick Star) stond tot nu toe bekend als het beste springpaard ter wereld. Maar vandaag in de Grote Prijs van Aken kreeg de zoon van Quick Star zware concurrentie van twee andere kleinkinderen van de grootheid Galoubet A. Het fokproduct van Cees Klaver moest het op snelheid opnemen tegen halfbroer Orient Express van Patrice Delaveau en Palloubet d’Halong (v. Baloubet du Rouet) van Jannika Sprunger. In de zwaarste Grand Prix ter wereld wist Big Star zich ternauwernood staande houden. Maar bezorgde Nick Skelton wel de vierde (!) Grote Prijs van Aken uit diens carrière.

Na hun topprestatie op donderdagavond moesten de Nederlandse springruiters zich in het hoofdnummer van het CHIO Aken gewonnen geven. Bij de vijf strafpunten uit de eerste omloop kwamen er voor Maikel van der Vleuten en de zeer goed springende VDL Groep Verdi TN nog eens vier bij toen de allereerste balk van de tweede omloop op de grond plofte. Marc Houtzager en Sterrehof’s Tamino kwamen dicht op oxer nummer 3 en verderop leek de zoon van Numero Uno uit balans te raken in de afzet. Was dit de tol voor de zware inspanningen van afgelopen donderdagavond in de landenwedstrijd? Twaalf strafpunten versperden in elk geval de weg naar de barrage. Ook Harrie Smolders en de goed presterende Walnut de Muze reden een geweldige eerste omloop, maar kwalificeerden zich door een balk in de tweede manche niet voor de strijd om het vele geld. Wel was Smolders op de tiende plaats de beste Nederlander.

Halverwege de eerste omloop meldde Gerco Schröder zich na onverklaarbare fouten van London af.

Drie combinaties overleefden beide zware omlopen van parcoursbouwer Frank Rothenberger. De jonge Zwitserse amazone Jannika Sprunger ging met de fenomenaal springende Baloubet-zoon Palloubet d’Halong als eerste van start en haalde gelijk het onderste uit de kan. In een race naar de dubbelsprong kreeg de Zwitserse het lid hard op haar neus. Door het enorme tempo kwam Palloubet pal onder de uitsprong terecht en had geen schijn van kans: 4/53,48.

Drie seconden langzamer was Nick Skelton, die Big Star met twee extra galopsprongen bij de dubbel bracht, maar wel met nul aan de finish kwam (0/56,41). Laatste starter Patrice Delaveau wist dat hij een goede kans maakte op de meest prestigieuze Grote Prijs die de springwereld te vergeven heeft. De Fransman benaderde met Orient Express de dubbelsprong even omzichtig als Skelton, maar de verder zeer goed meewerkende Quick Star-zoon maakte op de insprong toch een fout.

Zo kwam de grootste Grote Prijs ter wereld (en het recordbedrag van 330.000 euro) dan toch in handen van de combinatie die bekend staat als de beste ter wereld. Een schrale troost voor de vrouw die routinier Nick Skelton bijna had verslagen: Jannika Sprunger ontving de door bondskanselier Merkel ter beschikking gestelde stijlprijs. En 200.000 euro voor de tweede plaats. In deze extra door Rolex gesponsorde wedstrijd was er 150.000 euro voor de nummer drie Patrice Delaveau.

Uitslag

 

Lees vanaf hier het live-verslag.

17:34 De top drie van de Grote Prijs van Aken zijn sowieso allen nakomelingen van Franse hengsten. Baloubet du Rouet-nakomeling Palloubet d’Halong onder Janika Sprunger en Quick Star-nakomelingen Big Star onder Nick Skelton en Orient Express onder Patrice Delaveau zullen gaan strijden om de overwinning in één van de meest prestigieuze Grote Prijzen ter wereld. Alledrie de paarden tonen zich een fantastische vorm en wie er met de winst vandoor gaat is niet te voorspellen.

17:28 De beschrijving van de ronde van Big Star gaat ook zo goed als op voor Orient Express. De hengst sprong fenomenaal onder Patrice Delaveau en bleef gruwelijk van het hout. Dat belooft een fantastische barrage te worden tussen de beste Quick Star-nakomelingen ooit.

17:26 Big Star sprong zojuist een ongekend goede foutloze ronde. Woorden kunnen de kwaliteiten van deze Quick Star-zoon niet beschrijven. Twee nulrondes dus dat belooft in ieder geval een barrage tussen Nick Skelton en Janika Sprunger.

17:24 Harrie Smolders kreeg met Walnut de Muze zojuist een onterechte fout. De combinatie kreeg een lichte fout op de tweede paal van de Rolex-oxer. Walnut sprong fantastisch. Christian Ahlmann kreeg met Codex One vier strafpunten.

17:18 Janika Sprunger is de eerste dubbelnuller met haar fenomenale Palloubet d’Halong. De Baloubet du Rouet-nakomeling sprong een abnormale ronde en liet zien over alle springkwaliteiten te beschikken. Een risicovolle, maar overtuigende ronde kan weleens een hoge klassering als gevolg hebben.

17:16 Marc Houtzager en Sterrehof’s Tamino zijn weggevallen in het klassement van GP Aken. Drie springfouten kosten de Nederlandse combinatie, die in de eerste manche nog foutloos bleef, de kop. Een paar dichte afstanden en een wat voorwaartse sprong op de Rolex-oxer waren de oorzaak.’

17:14 Daniel Deusser reed zojuist met Cornet d’Amour een zeer vloeiende en overtuigende foutloze ronde. In de eerste manche kreeg de combinatie één strafpunt wegens tijdsoverschrijding.

17:11 De regerende Olympisch kampioenen Nino des Buissonnets en Steve Guerdat imponeerden enorm in de tweede manche van de Grote Prijs van Aken. Een fantastische foutloze en risicovolle ronde, waarin Nino zijn abnormale springkwaliteiten toonde. Ondanks een paar dichte afstanden bleef Nino met het grootste gemak van het hout.

17:06 Shane Breen bleef foutloos in de tweede manche met de patent springende Balloon. De Balou du Rouet-zoon opende achter zeer goed en bleef voorzichtig van het hout. Een vloeiende ronde.

17:01 Ludger Beerbaum reed zojuist met Chiara (v. Contender) een fenomenale nulronde. Met fantastische lijnen en een mooi ritme reed hij de onervaren merrie foutloos naar de eindstreep.

16:54 Meredith Michaels-Beerbaum reed een mooie nulronde, ondanks een enorme uitzwaaier naar de laatste dubbelsprong. Bella Donna toonde haar fantastische vermogen en het publiek ging uit zijn dak.

16:52 Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi kregen een balk op hindernis één, maar maakte het parcours wonderschoon af. Het ritme moest even gevonden worden, maar na hindernis drie sprong Verdi een fantastische ronde.

16:46 Parcoursbouwer Frank Rothenberger heeft een lange en moeilijke tweede manche gebouwd. Een driesprong uit een lastige wending en de Rolex-dubbelsprong als laatste hindernis belooft een hoge moeilijkheidsgraad.
Acht combinaties wisten foutloos te blijven in een technische en zware eerste manche in de Grote Prijs van Aken. Harrie Smolders met Walnut de Muze en Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino waren de foutloze Nederlanders. Slechts achttien combinaties mogen terugkomen voor de tweede manche. VDL Groep Verdi en Maikel van der Vleuten kregen weliswaar vijf strafpunten, maar mogen nog net terug komen in de tweede omloop.
Vooral Big Star, Orient Express, Cella en Palloubet d’Halong maakten een meer dan uitstekende indruk. Nick Skelton en Big Star vochten zich door het parcours en Big Star toonde zijn exceptionele klasse in de krappe driesprong. De Quick Star-zoon toonde ongekende reflexen en een niet te beschrijven vechtlust. Ook zijn halfbroer Orient Express maakte grote indruk onder Patrice Delaveau. De kleinzoon van Le Tot de Semilly uit de moederlijn van Dollar dela Pierre manifesteerde zich als een fenomenaal springpaard met soortgelijke kwaliteiten als Big Star.

Cella, die woensdag al de Grote Prijs van Europa won, sprong onder Ben Maher erg simpel rond en datzelfde gold voor Janika Sprunger en Palloubet d’Halong. Ook de nulronde van Marc Houtzager zag er eenvoudig uit. Harrie Smolders had met Walnut wat ups en downs maar hield de topmerrie wel van het hout.

Maikel van der Vleuten had een fout met VDL Groep Verdi in de driesprong. In een poging Verdi van de eerste paal af te houden, verkrampte de zoon van Quidam de Revel in de achterhand en tikte de uitsprong van de driesprong eraf. London en Gerco Schröder hadden hun dag niet helemaal. De combinatie, die zich donderdag in topvorm vertoonde, verliet vervroegd het parcours na drie balken naar beneden te hebben gesprongen. London had de pijp wat leeg.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.