Blom: ‘Ik wil eraf, al is het achteruit’ *update 19.34 uur* - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Blom: ‘Ik wil eraf, al is het achteruit’ *update 19.34 uur*

Foto Merel Blom
Al meer dan dertig uur staat eventingamazone Merel Blom met haar vrachtwagen muur- en muurvast op de A1 in Frankrijk, in de buurt van Lille. De amazone vreest voor de gezondheid van haar paarden. Het is van groot belang dat ze water, hooi en beweging krijgen. Ziektes als koliek en hoefbevangenheid liggen volgens de amazone op de loer. “Je moet bedenken dat de paarden net een heel zware wedstrijd hebben gelopen en dan staan ze ineens zo’n lange tijd stil. Dat is funest.”

Het verkeer op de snelweg kan niet voor- of achteruit en de situatie lijkt voorlopig onveranderlijk. Sinds zondagnacht staan de vier paarden zowat non-stop op de vrachtwagen. Blom was op de terugweg naar Nederland nadat ze de tweede prijs won met Rumour Has It in de CIC3* eventingwedstrijd Barroca d’Alva in Portugal. Maandag kwamen ze vast te staan op de A1. “Toen hadden we niet gedacht dat we nu nog steeds hier zouden staan. We waren vol goede moed, zouden even wat uurtjes slaap pakken en dan weer door”, vertelt de amazone. Die hoop veranderde snel in wanhoop. “Er zit heel veel onrust in me. We staan nu al zo lang vast op de A1. Ik wil eraf, al is het achteruit!” Blom legt uit dat het in beweging houden van de paarden geen gemakkelijke opgave is. “We hebben een klein stukje weg sneeuwvrij proberen te maken om zo wat te kunnen stappen. Het is alleen niet te doen, na vijf minuten willen de paarden heel graag de wagen weer op. Het is ijskoud en de hele situatie is natuurlijk niet te begrijpen voor ze.”

Sneeuw smelten

Blom is er inmiddels in geslaagd om water en voer voor de paarden te regelen. Eerst probeerde Blom sneeuw te smelten om zo aan water te komen, tot er een betere oplossing kwam. “Gelukkig hadden we de scooter mee op de vrachtwagen. Zo kon ik, heel voorzichtig met twee voetjes aan de grond, naar een tankstation rijden. Ik heb toen een zak gevuld met water voor de paarden, zodat we geen sneeuw meer hoefden te smelten.” De scooter bleek vaker goed van pas te komen, zo kon Blom ook naar een nabij gelegen dorpje rijden. “Daar kwam ik via een kippenboer in contact met een paardenmeisje dat hooi voor ons heeft geregeld. Gelukkig staan we bij een viaduct vast, dus we hebben het hooi vanaf het viaduct naar beneden de snelweg op kunnen gooien.”

Blom verbaast zich over de hulpdiensten in Frankrijk. “Je kunt het niet bedenken dat niemand je komt helpen, in zo’n welvaren en ontwikkeld land. Vannacht zag ik het leger langskomen, maar die reden precies de andere kant op.” De amazone heeft wel contact met het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Ook zij maken zich zorgen om de paarden, ze proberen stallen in de buurt te regelen, maar als we niet van de weg kunnen is ook dat geen optie.”

Noodoproep

Op de Facebookpagina van de amazone plaatst haar zus een noodoproep om zo hulp te krijgen. Met vier paarden en drie personen – de amazone zelf, haar groom en haar broer (tevens chauffeur) – proberen ze er nu het beste van te maken tot ze weer op weg kunnen. Zodra ze in Nederland aankomen zullen de paarden direct bij de dierenarts gebracht worden en daar enkele dagen ter observatie blijven.

*Update 13.49 uur*

Merel Blom laat via Facebook weten dat ze voorzichtig kunnen rijden:
“Yes yes yes, jumped into the truck because the traffic started to move!!! Yes maybe we are going home finally!! Thanks for all the people that have offered help, retweeded and everything. Really good to find out, that so many people are willing to help!! Will let you know whether we are really getting home!”

*Update 19.34 uur*

Via Twitter laat Merel Blom weten dat ze weer veilig thuis is. “After a trip of 61 hours we are home! The horses are happy to go in there warm stables. Thanks for all the support!”

Bron: Horses/ Merel Blom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook