In het Franse La Baule wordt 15 mei de eerste wedstrijd uit de acht wedstrijden tellende Top League, de vervanger van de vroegere Super League, verreden. In de nieuwe opzet valt meer geld te verdienen en komen tien teams in plaats van acht teams aan de start. Om de proeven niet te groot te laten worden wil de FEI het aantal ruiters in het team van vijf naar vier brengen. De bondscoaches zijn ontevreden over de nieuwe plannen.
,,De vraag blijft natuurlijk waarom men moest gaan sleutelen aan een formule die goed was. We hadden in de vroegere Super League mooie sport en op het eind van het seizoen zakte één team en kwam een ander er bij. Dat liep prima”, aldus bondscoach Rob Ehrens. Niet alleen de Nederlanders, ook de Zwitsers, de Duitsers, de Belgen, de Britten en de Amerikanen klopten bij de FEI aan met het verzoek om het toch bij vijf ruiters per team te houden. ,,Daar zijn goede redenen voor. Met vier combinaties afreizen voor een landenwedstrijd, houdt altijd een risico in. Er hoeft maar iets te gebeuren en je houdt maar drie combinaties over.” De Belgische bondscoach Lucien Somers valt Ehrens bij. ,,Wat moeten wij straks nog gaan doen op een wedstrijd van de Top League? Tot vorig jaar kon je nog eens een combinatie met wat minder ervaring of een jongere meenemen. Dat kan straks niet meer. Volgens mij is dit op termijn de ondergang van de Top League. Wat voor zin heeft het om topwedstrijden op vijfsterrenniveau te gaan creëren, als je daardoor moet snoeien in de sport?” De Zweedse bondscoach Maria Gretzer is ook niet gelukkig met de nieuwe formule. ,,Ik begrijp het wel, hoor. Je hebt aan de ene kant de organisaties en aan de andere kant de teamcoaches. Niemand reist graag af met een team zonder wisselmogelijkheid. Aan de andere kant zit geen enkele organisator te wachten op een proef met 70 deelnemers. En dat krijg je met teams met vijf combinaties, aangevuld met de plaatselijke ruiters en enkele wildcards. Maar voor mij hadden ze niets hoeven te veranderen.”
De FEI zit met aan de ene kant de zes landen die het aantal ruiters niet terug willen schroeven en aan de andere kant de organisatoren die dat wel willen. Ehrens hoopt in elk geval op een snelle beslissing. ,,Voorlopig is het afwachten, maar een beslissing moet er nu wel snel komen, want de eerste wedstrijd staat zo voor de deur. Je moet toch een keertje kunnen beginnen met plannen.” De bondscoaches verwachten dat ze dit jaar niks meer aan de opzet kunnen doen, maar hopen volgend jaar terug te keren naar de oude formule.
Bron: Horses.nl/De Paardenkrant