Ga naar hoofdinhoud

Buut aangetroffen in paardenvlees bestemd voor voedselketen

Bij acht geslachte paarden in Groot-Brittannië is ‘buut’ aangetroffen in het vlees dat bedoeld is voor de voedselketen. Zo blijkt uit onderzoek van de Food Standards Agency (FSA), die sinds 30 januari al het Britse paardenvlees controleert op verboden middelen. Buut is gevaarlijk voor de menselijke gezondheid en daarom niet toegestaan in vlees. Het is mogelijk kankerverwekkend en kan zorgen voor vervelende bijwerkingen als maag- en darmzweren, afwijkingen in het bloedbeeld en nierbeschadigingen.

In totaal zijn 206 paarden geslacht en getest. De acht positief geteste paarden zijn afkomstig van twee verschillende bedrijven. Twee geslachte paarden zijn al verscheept naar Frankrijk en de FSA probeert dit vlees te traceren. Het vlees van de andere zes paarden is vernietigd. Sinds drie dagen mag paardenvlees de Britse slachthuizen niet meer verlaten voordat met zekerheid is vastgesteld dat het paardenvlees geen verboden middelen bevat.

Ook in Nederland zijn er nieuwe ontwikkelingen. Het Amsterdamse restaurant en steakhouse Piet de Leeuw zou zijn klanten volgens het Algemeen Dagblad al jarenlang paard voorschotelen, terwijl de eigenaar beweert dat het rundvlees betreft. “Wij kopen Zuid-Amerikaans rundvlees in, ik weet niet anders dan dat het rund is”, aldus eigenaar Loek van Thiel. De leverancier van het vlees beweert dat hij al jarenlang paardenvlees aanlevert en het restaurant daarvan af weet. “Wij leveren gewoon waar de klant om vraagt, en Piet de Leeuw koopt paardenhaas uit Argentinië. Het staat in onze administratie en op de pakbonnen”, aldus de leverancier.

Inmiddels breidt het schandaal zich ook uit naar Duitsland. Daar is paardenvlees ontdekt in de lasagne, net zoals gisteravond ook bekend werd over de Euroshopper-lasagne van de Albert Heijn.

Bron: Horses / Horse and Hound / Algemeen Dagblad

3 reacties op “Buut aangetroffen in paardenvlees bestemd voor voedselketen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook