Ga naar hoofdinhoud

KNHS-officials geluidloos afgeserveerd

Waar zijn ze gebleven, de KNHS-officials die zich jarenlang met hart en ziel inzetten voor hun tak van sport? Het lijkt erop dat de sportbond ze gewoon via de achterdeur naar huis stuurt. En nu niet roepen dat het een incident is, want de voorbeelden spreken voor zich.

Eind maart werd tijdens Indoor Brabant bekend dat Sjef Janssen de bondscoach van de dressuurruiters werd. Ik moest even twee keer met mijn ogen knipperen toen ik dat bericht las. ‘Vast een oud bericht, eentje uit de archieven van toen hij voor het eerst werd aangesteld’, flitste er door mij heen. Want Janssen wilde toch geen ‘regeldingen’ doen? Sec het trainen van paarden was toch zijn ding? En voor het regelen, voor het managen werd ‘die ander’ aangenomen.

De KNHS is de naam van ‘die ander’ misschien alweer vergeten, maar wij niet. Mariette Sanders communiceerde helder, regelde de zaken goed, was onafhankelijk en toegankelijk voor de ruiters. In het persbericht van maart kwam de naam Sanders niet eens voor. Alsof ze in rook was opgegaan. Zo gaan we toch niet met onze mensen om?

Oké, vergeten, een incident, kun je misschien na dit ene voorval zeggen. Maar de nummers twee en drie heb ik ook paraat. In een persbericht werd deze week Ad Aarts aangekondigd als de nieuwe assistent- bondscoach mennen. ‘Waar is Ditzel gebleven?’riep mijn collega verontwaardigd. Nou, de mededeling voor de pers repte niet over hem. Hij was toch degene die al sinds 1995 fungeerde als chef d’équipe? Degene die ervoor zorgde dat de menners zich op de wedstrijden alleen maar hoefden bezig te houden met rijden en niet met regelzaken? Je zou hem zelfs kunnen betitelen als een steun en toeverlaat. Mijn collega wilde het verhaal van Ditzel horen en pakte de telefoon. Ditzel had van de KNHS te horen gekregen dat hij nog wel dingen mocht regelen, maar er was geen officiële functie meer voor hem. Anderen – namelijk Aarts en Velstra – mochten met de eer gaan strijken. Nou, dan kocht hij voortaan liever zelf zijn entreekaartje, reageerde hij verbolgen. Dat was reden genoeg voor de KNHS om hem opzij te zetten. Afgeschreven, niet meer over praten. En een bedankje? Nee, dat is ook niet nodig. De KNHS heeft te maken met bezuinigingen en bloemen zijn duur.

Er is trouwens nog hoop. Misschien dat Ditzel na ruim een jaar ook een bloemetje thuisbezorgd krijgt. Zijn verhaal lijkt namelijk sterk op dat van Marie de Ronde, die – na dertien jaren trouwe dienst als chef d’équipe bij de enkel- en tweespannen – dertien maanden op haar bloemetje moest wachten. Al was het geen spontane actie van de KNHS; het was een menner die de bestuurders erop attent maakte dat een bloemetje misschien wel op z’n plaats zou zijn.

De KNHS heeft aangegeven een nieuwe weg te willen inslaan. Meer te willen regelen vanuit het KNHS-gebouw zelf. Ik geef de mensen groot gelijk, want op die manier hou je ook de (on)kosten in de hand en heb je de kennis in eigen huis. Ook de KNHS moet namelijk in deze tijd bezuinigen. Maar iemand noemen in een persbericht, dat kost toch niets? Dat kan in een enkel zinnetje.

Na het zoeken in archieven concludeer ik dat geluidloos afserveren niets nieuws is. In de persberichten die ik kon vinden wordt alleen maar over nieuwe bondscoaches gepraat en worden de oude ‘vergeten’. Eén ding is zeker: wij hebben weer een paar namen kunnen toevoegen aan ons ideeënlijstje met kandidaten voor onze rubriek ‘Uit het oog verloren’.

Carolien Tesselhof-Bruggink, chef redactie
Deze column verscheen vrijdag 24 april in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook