Ga naar hoofdinhoud

Arborevolutie

Stofkapjes, werkschoenen met veiligheidsneuzen, zadelkarretjes. De Arbocatalogus kan wel eens een revolutie teweeg gaan brengen in de branche. De makers denken zelf dat het wel meevalt en dat veel bedrijven op de goede weg zijn. Mijn opvatting is dat ondernemers het nodige moeten gaan investeren en dat er in de gebruikelijke gang van zaken veel moet veranderen.

Laat ik een dag nemen op een van de stallen waar ik werkzaam ben geweest en die bekijken met de ogen van de uitbrengers van de Arbocatalogus. Dat wordt onwerkbaar! Kijk maar.

‘s Morgens voeren. Hier loop ik meteen aan tegen eerste ‘overschrijding van de arboregels’ volgens de catalogus. Want de voerkar moet tegen een kleine helling op de stal in. De overtredingen twee, drie en vier mag u meteen noteren, want de paarden in de pensionstal bereiken we met onze eenwielige kruiwagen (fout) over een hobbelige parkeerplaats (fout) en tegen een kleine helling op (wederom fout).

Uitmesten doen we zonder Bobcat of shovel, maar gewoon met de kruiwagen. Er is niks mis met een beetje fitness op de vroege ochtend. Deze kruiwagen heeft netjes – jawel! – twee wielen. We moeten de volle wagen over licht glooiend en enigszins hobbelig terrein (fout) duwen om ‘m te legen op de mestplaats. Voor het opstrooien staat een container houtsnippers net buiten de stal. Een stofnest. Zonder stofkapje (fout) scheppen we de kruiwagen vol en die kiepen we leeg in de stal.

Tijdens al deze werkzaamheden staat het paard, tegen alle arboadviezen in, gewoon op stal. Ook mijn schoeisel is verkeerd: met jodphurs aan sta ik uit te mesten. Dit hadden volgens de Arbocatalogus werkschoenen met veiligheidsneuzen moeten zijn.

Nog maar een paar uur aan de gang en al meerdere ‘overtredingen’ begaan. We gaan vrolijk verder met waarvoor ik eigenlijk aangetrokken ben: het rijden en verzorgen van de jonge paarden. Chaps aan, zadel over de arm, in de stal opzadelen. Fout, fout, fout! Vanaf volgend jaar moet ik op stap met een zadelkarretje en als ik aan de veiligheidseisen wil voldoen, moet ik het paard op een poetsplaats opzadelen. De zadelkar mag ik vervolgens niet in het gangpad laten staan. Dus de routine wordt dan: het jonge dier opzadelen, de zadelkar opbergen, rijden, zadelkar ophalen en afzadelen. Nu maar hopen dat de schoenen- en laarzenfabrikanten snel jodphurs of laarzen met veiligheidsneuzen gaan aanbieden, anders moet ik ondertussen ook nog eens van schoeisel wisselen.

Investeringen waar dit bedrijf voor komt te staan om aan de eisen te voldoen: hellingen verwijderen (hoe dit te realiseren?), zadelkarretjes aanschaffen, nieuw schoeisel, nieuwe poetsplaats (geen wasplaats, want daarop mag je geen paarden scheren), nieuwe omheining voor de stapmolen (is nu een lintje) en vast nog meer.

Zo lijk ik erg anti-arboregels, maar dat ben ik niet. Het is goed dat er aandacht is voor veiligheid. Want veelal doen we de dingen omdat we ze ‘altijd al zo doen’. Krijg die oude gewoonten er maar eens uit.

Toch is het voor ondernemers belangrijk om goed op de hoogte te zijn. Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. De Arbeidsinspectie zal de Arbocatalogus in de hand houden om te kijken of er regels overtreden zijn. Dat kan samenhangen met of de verzekering uitkeert. Het is dus zeker niet vrijblijvend. En ongevallen gebeuren nu eenmaal niet alleen bij de buurman.

Carolien Tesselhof-Bruggink, chef redactie
Deze column verscheen vrijdag 18 september in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Arborevolutie

  • perlano

    Ik vind het jammer dat er ook in deze branche arbo regels komen,alsof er niet regels genoeg zijn ,belachelijk werkverschaffing voor mensen die dit moeten controleren,ook ik zit in de paarden.Maar ook ik heb een ander bdrijf,we hebben altijd met arboregels gewerkt verschrikkelijk waren ze te noemen,veelal kinderachtig,de mensen het werk zo lastig maken,dat het ook onwerkbaar was ,en na twintig jaar arbo regels bij ons in de branche zie je ze nu verdwijnen,waarom veel bedrijven kunnen hier niet meer aan voldoen,kost geld ,veel bedrijven hebben het water aan de lippen staan,ook nog investeren,nee dat betekent veelal de deuren sluiten.Nu in de paardenbranche zal het zelfde gebeuren,maar als iedereen weer moet investeren ,word er volgend voorjaar weer geroepen ,het gaat goed met de economie,jammer ;ook zullen bedijven het niet kunnen ophoesten ,om te veranderingen te verwezenlijken,en betekend ook banenverlies,want het geld moet toch ergens vandaan komen,en boetes uitdelen,tja daar konden we in de bouwbranche een boek over schrijven,als de grote bedrijven boetes opgelegd kregen,werd er volgens mij wel een deal gemaakt,of de boete weg of personeel eruit,en ik denk dat dit dadelijk ook in deze branche gebeurd,Men overdrijft vlug vandaag de dag in nederland,en er is nooit iemand gestorven aan het werken,wel aan de stress die deze regels met zich mee brengen

  • Elisa2

    Nou ik vind het wel goed dat die regels er zijn/komen..ik heb ook jarenlang op stallen gewerkt waar aan geen enkele regel voor de medewerker werd gehouden.Met als resultaat een chronisch geblesseerde rug en chronisch ontstoken ogen van het stof.
    En inderdaad ging het zo allemaal,omdat het altijd al zo ging.Ongeacht dus de gevolgen voor de werknemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook