Ga naar hoofdinhoud

Canturano-dochter naar 86 punten IBOP Assen

Eurocommerce Canturano

Gisteren sprong in Assen Ejiry Fortuna (v. Canturano) naar een prachtscore van 86 punten. Ine van Deurzen en Henk Dirksen beoordeelden de paarden bij de Sunrise Stables in Assen. Zes van de zes springpaarden slaagden en zeven van de dertien dressuurpaarden behaalden het predikaat IBOP.

Springmerrie Ejiry Fortuna voegde wederom een succes toe aan het palmares van topfokkers Peter en Anne Mieke Rinkes-Tjeenk Willink uit Pesse. De merrie was vorig jaar al reservekampioen van de regio Drenthe en werd afgevaardigd naar de NMK. Dankzij onder andere een 9 voor techniek en reflexen kwam ze uit op een totaal van maar liefst 86 punten. Ine van Deurzen: “Dit is een merrie met drie goede basisgangen en die een krachtige manier van galopperen heeft. Ze sprong steeds heel goed en altijd op dezelfde manier. Ze springt goed over de rug, met veel vermogen en heeft een super instelling. Ze heeft een goed model, dat kracht uitstraalt en dat laat ze op de sprong eveneens zien.”

Eveneens een fijne merrie is Cheriebanta (v. Quidam de Revel). “Deze merrie beweegt lichtvoetig en galoppeert met veel ruimte, waarbij ze een fractie meer op het achterbeen mag komen. Bij het springen valt haar techniek positief op, ze maakt zich goed rond op de sprong. Ze lijkt veel vermogen te hebben en toont vooral veel voorzichtigheid. Ze deed wat groen aan, waardoor ze op de sprong wat wisselend was. Wel liet ze al heel goede dingen zien”, vertelt Van Deurzen. Ze kreeg een 8 op reflexen, techniek, vermogen, instelling en aanleg als springpaard.

Een heel mooie score behaalde de zeer royaal ontwikkelde Negro-dochter Etango de Jeu van Emmy de Jeu uit Oosterstreek. Etango is een halfzus van het Lichte Tour-paard Wench de Jeu (v.Jazz), die als jong paard net als Etango nu 84 punten kreeg voor haar aanlegtest, alleen deed zij dat in de EPTM. Etango de Jeu kreeg voor de stap een 8, voor de overige onderdelen een 8,5. “Een sterk gebouwde merrie met een goed lichaam, die met gemak beweegt. In draf heeft ze veel ruimte en beweegt ze naar boven en met veel balans. Ze heeft niet alleen een heel goed gebruik van het achterbeen, maar ook het voorbeen komt goed uit de schouder naar boven en naar voren. Ze kan gemakkelijk schakelen. Ditzelfde geldt voor de galop, die vanuit de schoft naar boven wordt gesprongen met een goed voorbeengebruik dat goed wordt aangevuld vanuit het achterbeen. Een ongecompliceerd paard dat zich concentreert op de ruiter”, is Van Deurzen over haar te spreken.

NMK-merrie Evita (v. Wynton) van Paardencentrum De Dalhoeve uit Wamel kreeg een mooi totaal van 79,5 punten en werd daarmee keur. “Een heel charmante verschijning met een actief bewegingsmechanisme en een goede techniek. Ze valt op met haar souplesse en lichtvoetigheid. Daarbij beweegt ze heel mooi naar boven met een goede buiging in het achterbeen en een goed voorbeengebruik.” Het hoogste cijfer kreeg de merrie voor souplesse, een 8,5.

Bron: Horses / KK voor KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook