Ga naar hoofdinhoud

CDA wil meldplicht voor rhino

RhinopneumonieCDA-kamerlid Henk Ormel gaat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker vragen om meldplicht van de neurologische vorm van rhinopneumonie. “Er heerst enorme onrust onder paardeneigenaren”, zegt Ormel. “Het helpt als mensen precies weten waar deze vorm van het virus opduikt.”

Ormel verwacht dat meldplicht ervoor zorgt dat er passende maatregelen kunnen worden genomen. Op dit moment liggen vrijwel alle paardenevenementen in Nederland stil. “Nu worden soms wedstrijden afgelast terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.” Volgens Ormel meldden de meeste paardeneigenaren en -bedrijven zich nu ook vrijwillig. “Maar er zijn er ook die zich ervoor schamen en het geheim willen houden. Dat is overigens niet nodig want niemand kan er wat aan doen als deze ziekte uitbreekt.”

Ormel, in het verleden zelf werkzaam als dierenarts, waarschuwt voor onnodige onrust. “Bijna ieder paard heeft een keer rhinopneumonie gehad, maar bijna altijd blijft het beperkt tot griepachtige verschijnselen.” De abortus- en neurologische variant zijn ernstiger, maar komen zelden voor.

Meldingsplicht lijkt voorlopig geen reëele optie. Normaal wordt dit enkel ingevoerd wanneer het gaat om een ziekte die kan worden overgedragen van mens op dier, de uitbraak niet door de sector zelf kan worden bestreden of als de uitbraak tot bijvoorbeeld handelsbelemmeringen leidt. Bij rhino is dit vooralsnog niet het geval.

Lees hier al het nieuws over de recente rhino-uitbraken.
Lees hier de column van hoofdredacteur Carolien Tesselhof.

Bron: Horses.nl/Nederlands Dagblad

7 reacties op “CDA wil meldplicht voor rhino

 • D de Jong

  melding moet je als paarden fokker/lief hebber/en nog veel meer altijd vind ik

 • b

  Laat het CDA zich bezig houden met fatsoenlijk onderwijs ipv met het Rhino virus.

  Is dat politiek ??????????

 • R

  Mensen die nog met hun paarden op reis gaan terwijl ze Rhino hebben daar moeten we wat aan doen. En aangezien we als sector maar niets voor elkaar krijgen moet de politiek zich er maar mee bemoeien ja.

 • H. Hegeman

  Wat ik niet begrijp is dat de KNHS de eigen kampioenschappen aflast, heel paardenNederland adviseert niet te reizen, maar ook dit weekeinde tig ruiters naar het buitenland stuurt voor wedstrijden.
  Anky en Sander Marijnissen gaan naar Dortmund, Jeroen Dubbeldam, Marc Houtzager, Albert Zoer en anderen gaan ook die kant op. Tien springruiters gaan naar Stazeele (FR.) en een groot aantal andere springers gaat naar Barroca D’Alva (P). Snapt u het nog? Ik niet!

 • j

  Internationale sport paarden zijn zover ik weet verplicht om 2x per jaar geënt te worden tegen rhino.

  volgens mij word een paard ook nog medisch gekeurd voor elke internationale wedstrijd waardoor je het risico ver terug brengt.

  Tevens zal een topruiter een paard niet meenemen als deze niet fit is en is het stalmanagement op deze grotere stallen vaak veel beter en worden de paarden regelmatig medisch onderzocht.

  dit is ook vaak de reden waarom je rhino eerder op een pensiostalling tegen komt dan op een sportstal.

 • ik

  Waarom ook niet voor de abortus vorm?
  Dat leverd ook enorm veel schade en lees!

  En laat onderwijs minister zich met onderwijs bezig houden, dat is zijn taak. De minister van landbouw doet tenminste zijn werk wel! Mijn compliment!

 • Mario

  het gaat om het GELD bij de broodrijders niet en om de handen, ik zie ze elke dag gaan broodverdienners niet om het dier, het is heel makelijk verbod op transport vvor paarden tot narde bericht
  ,denk maar aan MKZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook