Cees Bruers, fokker van Utascha, overleden

Jeroen Dubbeldam met Utascha Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op 76-jarige leeftijd is 30 december fokker Cees Bruers overleden. Hij is onder andere bekend als fokker van Utascha (v. Lux), maar fokte meerdere succesvolle springpaarden.

Ruim 30 jaar geleden begon Bruers met het fokken van paarden. Hij kocht samen met zijn vrouw Nel de jaarling Walve (v. Alme Z). Hiermee werd een succesvolle stam opgebouwd.  Naast Utascha zagen onder andere Coltaire Z (v. Cartago Z), Olargo B (v. Indoctro), Ravanta B (v. Corland) en Carthoes BZ (v. Cartago Z) het levenslicht in de stallen van Bruers in Alphen.

Klap

Paradepaardje Utascha werd uitgebracht op het hoogste niveau onder zowel Eric van der Vleuten als Jeroen Dubbeldam. In 2013 werd de merrie door het Springpaardenfonds Nederland verkocht aan Khalid Al Emadi. Twee jaar later brak Utascha haar been tijdens de training en moest ze worden ingeslapen. Voor Bruers was dit de tweede keer in één maand dat een fokproduct van hem ingeslapen werd. Eerder viel meervoudig Portugees kampioen onder Marina Frutuosa de Melo, Coltaire Z, tijdens de training en liep ook meerdere breuken op. Een echte klap voor de fokker uit het Brabantse Alphen.

Olargo B werd uitgebracht in het 1,60 meter en is goedgekeurd bij Westfaalse stamboek, Selle Français en bij het CDE. Carthoes BZ maakt furore in het 1,60 m onder Felipe Amaral en is ook een goedgekeurde dekhengst. Ook Ravanta B werd uitgebracht op het allerhoogste niveau.

SFN

Springpaardenfonds Nederland schrijft op haar Facebookpagina: ‘Persoonlijk heb ik Cees leren kennen door zijn hobby, de paarden, en dan leer je mensen volgens mij het beste kennen, want dan zie je de passie en de betrokkenheid. En dan zag je de trots en het pure geluk stralen in de ogen wanneer een fokproduct van Cees, en volgens mij met name zijn paradepaardje Utascha, weer eens een voor Nederland aansprekende prestatie had neergezet.

Op deze plaats willen wij de familie alle sterkte wensen dit verlies te dragen en te verwerken en de hoop uit te spreken dat de familie troost vindt bij elkaar in de talrijke mooie herinneringen. Maar ook in de veulens die binnenkort weer in Alphen geboren worden en waaraan Cees volgens ons vast een zekere bijdrage heeft geleverd, niet in de laatste plaats in de partnerkeuze.

Het was voor mij en voor het SFN een voorrecht om Cees Bruers te hebben leren kennen en waarderen en wij hopen dat zijn fokproducten op vier benen hem nog lang tot eer zullen strekken.’

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Springpaardenfonds Nederland

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.