Ga naar hoofdinhoud

Cees Klaver krijgt boete voor verwaarlozing: ‘NVWA wel erg pietluttig’

Exclusief
Cees Klaver, onder andere fokker van de legendarische Big Star (v. Quick Star), is door de rechtbank in Haarlem tot deels voorwaardelijke geldboetes veroordeeld wegens het overtreden van de milieuwetgeving en het verwaarlozen van zijn paarden. Volgens de Haarlemse rechtbank stroken de ideeën die de topfokker heeft over het houden van paarden niet meer met de hedendaagse normen.

Volgens de rechter werden bij Cees Klaver in Schoorl paarden aangetroffen met gescheurde hoeven, vervuild voer en drinkwater en zonder schone ligplaatsen. Ook meende de rechter dat het oppervlaktewater rond het land van Klaver vervuild was met 3.900 liter mest die hij niet goed had opgeslagen.

Koppel van vijftien paarden

“Het is een aantal jaar geleden begonnen met een koppel van vijftien paarden die ik van een manegehouder kocht. Daar zat een 33-jarige Haflinger bij. Ik moest hem erbij nemen als gezelschapsmaatje. Hij was niet in goede conditie en liep bij mij in de wei. Daar kwamen vervolgens mensen op af”, legt Klaver uit.

Haflinger ingeslapen

“Die Haflinger kon niet meer functioneren als gezelschapspaard, raakte bevangen en moest volgens de NVWA worden ingeslapen. Daar was ik het ook helemaal mee eens. Ik ben zelf ook voor dierenwelzijn, maar nu wordt het heel anders uitgelegd”, vervolgt Klaver. “Op een gegeven moment heeft de NVWA van alles bij elkaar opgeteld, zoals met dat mestwater.”

Buiten proporties

Klaver vindt het oordeel buiten proporties. “Ik fok gezonde paarden en die hebben veel beweging nodig. Ze rennen en vliegen in koppels waardoor ze het land wel eens kapot lopen. Volgens de inspectie hebben ze geen gras in de wei en in hun ogen is dat ruw, terwijl ze binnen op stal worden gevoerd. Het is zo overtrokken want buiten moeten de paarden bewegen, niet eten!”

Buitenwereld en welzijn

“Ik fok al jarenlang in het groot en heb nooit zieke paarden. Voeren kost geld, maar niét voeren kost nog veel meer. Ik blijf mijn eigen plan trekken en de NVWA is naar mijn mening wel erg pietluttig. Paarden blijven wel dieren en moeten op een goede manier, zo dicht mogelijk bij de natuur opgroeien. Ik kreeg te horen dat er rekening gehouden moet worden met hoe de buitenwereld aankijkt tegen het welzijn. Maar ja, als je daarin meegaat kunnen we straks helemaal niet meer op een paard zitten.”

Goede naam rehabiliteren

Klaver kreeg voor de overtredingen een boete van 5.500 euro opgelegd waarvan 3.000 euro voorwaardelijk. “Ik had naar de zitting geen advocaat meegenomen omdat ik dacht dat ik het wel alleen afkon. Het gaat me niet om die boete maar ik voel me onderuitgehaald en wil graag mijn goede naam rehabiliteren”, besluit Klaver die een beroep tegen de uitspraak overweegt.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “Cees Klaver krijgt boete voor verwaarlozing: ‘NVWA wel erg pietluttig’

 • peter

  Ja ieder krijgt er vroeg of laat mee te maken, met dokussen die nergens verstand van hebben.
  Beter de paarden binnen op stal houden,zodat ze in schone stallen liggen, met schoon voer
  Dat ze dan met de 3 jaar barste van de gebreken snappen ze niet. En als we ze niet op kleinere percelen houden zodat we in de grotere dan in de zomer gras hebben snappen ze ook niet.
  succes Kees met je strijd tegen die onnozelen

 • Maria vd Berg

  Hoezo, is het moeilijk om een paar kub zand te storten zodat ze niet in de modder hoeven te staan? Oh ja, wel even mest opruimen…, of is dat teveel gevraagd? Misschien een gevalletje wel de lust niet de lasten…?

 • Johan D.

  Een aantal jaren kocht Klaver 15 paarden waaronder een oude Haflinger. Dat was een gezelschapspaard, maar kon dat niet mee aan. Vervolgens raakte de Haflinger bevangen en als de NVWA besluit dat het dier moet worden afgemaakt, ziet Klaver dit ook in. Zoals ik het lees, is dat rijkelijk laat. Het zou zo maar kunnen dat er niet alleen maar jodokussen bij de NVWA rond lopen.

 • Conny

  Misschien word het tijd om met pensioen te gaan of evt. paarden op kleine schaal te houden, zodat ze niet meer in groepen her en der bij oa een boertje geplaatst moeten worden en er de verantwoording voor moeten dragen.
  Dan is het beter te managen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook