Ga naar hoofdinhoud

Chardon, De Ronde en Timmerman naar Wereldbekerfinale vierspannen

Foto Joost Rouwhorst

Maar liefst drie Nederlanders kunnen zich opmaken voor de wereldbekerfinale vierspannen in Bordeaux op 8 en 9 februari. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman zullen Nederland vertegenwoordigen in de strijd om de prestigieuze titel.

Na een enerverend en zeer spannend seizoen waarin bleek dat viervoudig Wereldbekerwinnaar Boyd Exell uit Australië niet onoverwinnelijk is, starten de beste zes menners in de finale. IJsbrand Chardon versloeg Exell in Boedapest en was in Mechelen op weg deze knappe prestatie te herhalen toen zijn rijtuig omsloeg. Chardon vormt momenteel een sterke formatie met zijn speciale indoorspan Lipizzanerpaarden en de viervoudig Wereldkampioen heeft er alle vertrouwen in. Chardon won de Wereldbekertitel voor het eerst in 2005, maar moest deze toen door het puntensysteem nog delen met Michael Freund. In 2006 eiste hij de titel voor zichzelf op.

Na wat tegenslag tijdens de eerste wedstrijden verloor Koos de Ronde bijna de hoop op een finaleplaats. Maar een succesvolle paardenwissel gaf hem het vertrouwen in zijn vierspan terug en De Ronde hervond zijn topvorm in Mechelen. Hier won hij van Exell en Chardon, maar liep de felbegeerde Wereldbekerpunten mis omdat hij met een wild card startte. Zijn laatste-kans-wedstrijd in Leipzig ontaardde in een ware thriller met een superieure afloop. De Ronde won en sleepte daarmee op het nippertje het finaleticket binnen.

Theo Timmerman neemt voor het eerst in zijn carrière deel aan de Wereldbekerfinale. De twee tegenvallende resultaten in Stuttgart en Genève werden afgewisseld door twee topprestaties in Boedapest en Londen Olympia, waar hij de tweede plaats behaalde. In Olympia moest Timmerman alleen wild card rijder Exell voor zich dulden waardoor hij de volle tien Wereldbekerpunten kreeg en zijn ticket voor Bordeaux al zeker stelde.

De drie Nederlandse vierspanrijders nemen het op vrijdagavond 8 en zaterdagavond 9 februari op tegen titelverdediger Boyd Exell en de sterk presterende Tomas Eriksson uit Zweden en Jozsef Dobrovitz uit Hongarije. De wild card gaat naar de Franse menner Thibault Coudry.

Programma CAI-W Finale Bordeaux 2013 (FRA):
Vrijdag 8 februari
12.15 uur: veterinaire keuring
23.30 uur: eerste wedstrijd

Zaterdag 9 februari
23.15 uur: wereldbekerwedstrijd

Bron: Horses / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook