Ga naar hoofdinhoud

Chippendale blijft in bewaring tot uitspraak rechter

Chippendale
Hengstenhouder Gertjan van Olst stond vanmiddag in de rechtbank van Breda tegenover de advocaat van de 20-jarige Maryam Al-Khalifa vanwege het beslag dat het nichtje van de koning van Bahrein vorige week liet leggen op de achtjarige KWPN-hengst Chippendale (v. Lord Leatherdale). De rechter doet in de loop van volgende week uitspraak. Anne van Olst kan vanwege de verlate uitspraak niet van start op het CDI in Roosendaal. Daarnaast is de hengst door het beslag tijdelijk niet beschikbaar voor de dekdienst via vers sperma.

De Bahreinse Al-Khalifa had in 2012 al twee paarden van Van Olst gekocht en wilde haar dressuurambities meer vormgeven door in Nederland een dressuurstal te beginnen. Naast de begeleiding die zij van Gertjan en Anne van Olst kreeg rondom haar dressuurcarrière, hielp Van Olst haar ook bij de aankoop van onroerend goed. Naast de twee paarden die zij reeds in haar bezit had toonde zij ook interesse in de hengst Chippendale. Al-Khalifa werd in april vorig jaar voor 1,5 miljoen euro voor 50% eigendom van de hengst.

De afspraak was dat Anne van Olst de hengst zou uitbrengen tot en met de Olympische Spelen van Rio in 2016. Door gewijzigde plannen van Al-Khalifa, die ondertussen weer in het Verenigd Koninkrijk woonachtig is, wilde zij afstand doen van het in Nederland aangekochte onroerend goed en de hengst Chippendale.

Met Van Olst werd afgesproken dat Chippendale per januari 2016 in de verkoop zou komen, maar dat Anne van Olst wel tot en met de Olympische Spelen de beschikking over de hengst zou hebben. Al-Khalifa is van mening dat Anne van Olst te weinig tijd spendeert aan de opleiding van de hengst op Grand Prix-niveau. Daarnaast vindt Al-Khalifa dat zij in feite volledig eigenaar van de hengst is omdat zij met 1,5 miljoen euro de volledige marktwaarde van de hengst reeds betaald heeft. Van Olst betaalde namelijk 750.000 euro voor de helft die hij destijds terugkocht van zijn toenmalige mede-eigenaar Wenmoor, terwijl Al-Khalifa vrijwel gelijktijdig het dubbele overmaakte naar Van Olst.

Om deze reden liet zij op 22 april beslag leggen op de hengst. Tijdens het kort geding dat vandaag in de rechtbank van Breda plaatsvond pleitte advocaat Luc Schelstraete van Van Olst voor opheffing van het beslag. Chippendale staat momenteel ‘in bewaring’ in de stallen van Jan Brouwer te Zevenhuizen. Anne van Olst hoopte op een snelle uitspraak zodat ze Chippendale volgende week kan uitbrengen op het CDI in Roosendaal. Doordat de rechter pas eind volgende week uitspraak doet is dit onmogelijk. Al Khalifa’s advocaat Stephan Wensing liet vandaag weten dat deelname überhaupt niet mogelijk is omdat Chippendale vanwege blessures medicijnen krijgt en daarom niet van start mag.

Lees volgende week woensdag een uitgebreid verslag van het kort geding in De Paardenkrant.

 

Eén reactie op “Chippendale blijft in bewaring tot uitspraak rechter

  • luc

    Altijd het zelfde verhaal die de paardensport enorm schaden …
    Uitpakken met veel geld, met veel boem boem en bla bla, kost wat kost een aandeel in goede paarden willen, ongeacht tegen welke hoge of lage prijs. Lees hoe hoger hoe liever. En kennis over de paarden hebben ze dan ook blijkbaar nog niet !
    Denk je dat een paard waar je voor 50% eigendom anderhalf miljoen euro betaald hebt dan ook 24u per dag kan getraind worden. Alle paarden hebben limits. Blijkbaar zit hij nu al aan de medicatie …

    Doordat de wind van richting verandert, doordat ze inzien dat je met geld geen succes kan kopen, hebben ze plots spijt van hun eigen keuze, en wordt dan de mede contractant voor de rechter gesleept. Voor zover ik weet heeft Van Olst correct gehandeld. Het is de vrije keuze geweest om anderhalf miljoen op rekening van Van Olst te maken. In België zeggen ze dan “wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten … ”

    De marktwaarde van een paard is zoveel als de beenhouwer wil betalen. Al wat deze waarde overstijgt is emotionele waarde, en niet door derden vast te stellen omdat deze emotionele waarde per persoon verschilt. Alleen de verkoper tracht in te schatten hoeveel de koper wil betalen, het is dan aan de koper om al dan niet mee te gaan. Een eigen vrije keuze …

    En natuurlijk kon het paard aan anderen niet voor dezelfde of een hogere prijs verkocht worden. Anders was Al-Khalifa geen mede eigenaar geworden.

    In de paardenwereld kan het al eens mee gaan, het kan ook sterk tegenslaan !

    Het is zeker Al-Khalifa haar eigen keuze geweest hoeveel ze betaalde voor 50% !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.