Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Schietoefeningen

Opinie
Lege tribune Aken

Ik schrok wel even. Op vrijdag en zaterdag had de Koninklijke Landmacht rustig zijn schietoefeningen op het Nationaal Hippisch Centrum kunnen houden. Alleen vaders, moeders, grooms en ambitieuze juryleden op persoonlijke bijscholing waren op het fraai aangeklede NK Dressuur afgekomen. Het dappere initiatief van organisator V2 Facility draait nu een paar jaar, maar de immense dressuur-achterban schitterde op die eerste dagen door afwezigheid.

De tienduizenden dressuurliefhebbers die bij marktonderzoeken altijd een voorsprong nemen op de andere hippische disciplines, de massa’s die onze dressuurstukjes op Horses.nl verslinden, ze hadden hun weg naar Ermelo nou toch wel eens kunnen vinden om zich te vergapen aan de sterren van de sport. Maar de tijd dat alleen Anky en Edward al goed waren voor volle tribunes bleek ver achter ons te liggen. Maar kijk, op de slotdag was toch nog zo’n driekwart stadion naar het NK gekomen om Edward voor de tiende keer kampioen te zien worden.

Zelfs de NOS

Ik had mijn mening over de dressuur als ontoegankelijke sport, bedoeld voor insiders om over te navelstaren, eigenlijk al klaar, tot niet alleen de schietoefening op zondag moest worden afgelast, maar er op de slotdag van het NK Dressuur zo maar een handvol cameraploegen aan de slag ging. Zelfs de NOS was op komen draven. Waarschijnlijk niet in de verwachting wurgend spannende beelden te schieten, eerder omdat er op dat moment opmerkelijk weinig te voetballen viel, Kiki Bertens nog aan Roland Garros moest beginnen en Bouke Mollema ergens op een Italiaanse berghelling aan het zuurstof lag.

Geslaagde keuze

Niettemin was de nieuwe datum – bijna net zo vroeg in het seizoen als het NK springen – wat media-aandacht betreft een geslaagde keuze. Het was de bijvangst van de beslissing om een kloeke ploeg naar Aken te kunnen sturen en nog wat benzine in de tank over te houden voor het EK in eigen land.

‘Die van mij’

Gaan de snorrende camera’s ervoor zorgen dat de dressuurhorden volgend jaar wel voor de Ermelose poorten kamperen om naar binnen te mogen? Ik vrees dat die duizenden stukjesverslinders toch vooral bezig zullen blijven met hun eigen rijerij, dat ‘die van mij’ vaak toch interessanter zal zijn dan Zonik of Apache.

Kijkgenot

Toch hadden de wegblijvers ongelijk en kreeg dat driekwart stadion zondag waar voor zijn geld. Spannend zal dressuur nooit worden, maar kijkgenot was er genoeg. Het niveau van paardrijden neemt toe, vooral in de breedte, in de Lichte Tour en bij de jeugd. Als de rijkunst de komende jaren zo blijft toenemen, loopt die grote bak nog wel een keer vol.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

9 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Schietoefeningen

 • Sjoukje

  Ben het niet met je eens dat er alleen maar familie, grooms en juryleden waren op zaterdag. Heb genoeg gewoon publiek gezien, waaronder mijn zusje en mijzelf. Wat misschien wel een punt van aandacht is, zit hem wel in het strodorp. Daar waren vooral dure koopjes te vinden. En weinig voor de gewone ruiter/amazone. Denk dat menigeen niet een rijbroek gaat kopen van 400 euro.

 • G Oldenburger

  Als je het live gaat uitzenden op clipmyhorse dan gaat de publieke belangstelling wel naar beneden. Ik snap dat het handig is voor veel mensen maar dat de tribunes niet vol zitten is ook inherent aan alle mogelijkheden van heden.

 • Myrande

  Misschien ligt het ook aan de tijd van het jaar. In de maanden mei-juni heeft iedereen het druk (einde schooljaar, examens , vakanties etc.). Daarbij is het door de week lang niet iedereen gegeven, om vrij te nemen in deze periode om naar wedstrijden te gaan kijken.

 • Johan Dijkman

  Vooropgesteld: Ik was er niet bij. Dat komt omdat ik paardensport niet leuk vind, dat in tegenstelling tot mijn vrouw, die er gek van is. ‘De verhaaltjes van de “de man van” zorgden bij voor 100 procent herkenning.

  Maar goed, even over het strodorp (daar ben ik mee bekend). Alhoewel ik geen idee heb wat een standhouder aan de organisatie moet betalen, ga ik er van uit dat het niet echt een koopje is. Er was een tijd dat organisatoren van paardenevenementen het juist leuk vonden dat er veel losse, soms spontane tentjes stonden die weinig tot niks hoefden te betalen, maar dat kan om diverse redenen nu niet meer. Denk aan veiligheidsvoorschriften, elektriciteit die nodig is voor on-line betalen etc. In ieder geval is de standhouder verworden tot verdienmodel voor de organisatie. De standhouder kan kiezen om 10 broeken á 40 Euro mee te nemen of één van 400 Euro. Als het lukt die ene van 400 Euro te verkopen, is dat makkelijkere winst, dan met die 10 van 40 Euro. Het wordt een vicieuze cirkel: Minder goedkope standjes leidt tot minder mensen die weinig te besteden hebben. Als ze al komen voelen ze zich niet meer thuis tussen de elitaire standhouders die liever een Rolex dan een Citizen verkopen. Volgend jaar blijven ze liever thuis.
  Wie naar de Equitana in Essen is geweest, begrijpt wat ik bedoel. Daar kan je wegdromen bij de mooiste trailers, kwijlen bij dure binnenstallen en fantaseren over luxe buitenbakken. Daarna kan je je kooplust bevredigen in één van de tientallen ramsj-zaken op de eerste verdieping. Daar is voor elk wat wils. Hier in Nederland wordt de uitstraling op evenementen steeds elitairder. Jan Modaal die met moeite een paard voor zijn dochter kan betalen, voelt zich er niet thuis.

 • Hemelvaartsdag Roden, dressuur op een veld met op achtergrond een prachtige duiventil en springen op hoofdterrein.
  Kermis op 100 meter afstand,braderie ,rommelmarkt achter de mooie punttenten op hoofdterrein.
  Resultaat wel duizend koppig mee levend publiek met. elke deelnemer .In de ene hand een pilsje en in de andere hand een zak patat.
  Paardensport als beleving van jong tot oud , sponsoren blij deelnemers blij ,ere rondes te paard kortom reclame voor de paardensport.

 • Angelique

  Bernardine: wat jij zegt: weliswaar op zaterdag, maar ook: wat een sfeer en entourage in Roden ! Even terug naar hoe het “vroeger” was, dure entree….op en top gezelligheid, leuke omroeper, veel publiek …pracht concours !…en dat op gras …

 • Ingrid Truijens

  Ik had graag naar een aantal combinaties willen komen kijken maar ben van mening dat er geen toegangsprijs geheven moet worden en zeker geen parkeergeld! Organisaties moeten blij zijn dat er uberhaupt nog mensen willen komen kijken en dan is de toegang laagdrempelig……..

 • Angelique

  Voor de duidelijkheid: bij Roden was er GEEN (dure) entree….schrijffout !

 • Hanny

  Ik vind 12 euro voor de zaterdag, waarop ik ben geweest geen dure entree. En dan 5 euro voor het parkeren ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook