Ga naar hoofdinhoud

I&R-kloten

Aardkloten is een woord dat we in 2017 veel hebben gehoord. Het betekent: praten en overleggen over het klimaat, maar geen concrete actie ondernemen. Daar dacht ik meteen aan bij het bericht ‘De paardensector luidt noodklok: Registratie is puinhoop’. Dat wordt al meer dan twintig jaar geroepen, maar is dus nog steeds niet goed geregeld.

Henk Bleker, in 2011 nog staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, wilde destijds ijzer met handen breken en spoedig zorgen voor een sluitend I&R-systeem. Hij was van mening dat de paardensector over genoeg financiële draagkracht beschikte om dit systeem zelf te regelen en te betalen.

Van de toren blazen

Er verscheen een paar jaar later een rapport over hoe de overheid het huidige registratiebeleid voor paarden zou kunnen aanpassen om de transparantie te vergroten en de hippische sector te versterken. Er leek een grote taak voor de Sectorraad te liggen, maar die blaast nu bij monde van voorzitter Jan Cees Vogelaar maar gewoon weer hoog mee van de toren. Echte daden, zoals een nieuw centraal datasysteem, komen niet van de grond.

Paardenpest

Dat snap ik ook wel in de huidige situatie. Om een paard op je naam te krijgen, moet je nu vaak lid zijn van een stamboek. Het op naam laten zetten kost geld. Registratie en chippen van een veulen kost bij Shetlanders vaak al meer dan het veulen waard is. En als die niet van huis gaan, waarom zou je dat doen? Het is gevaarlijk voor het welzijn van de dieren, wordt gezegd. Maar bij verwaarlozing zit die eigenaar er echt niet op te wachten om de dieren op naam te hebben. En wat betreft ziektes, de paardenpest heeft ons land nog niet echt genaderd.

Privacy

En dan hebben we het nog niet eens gehad over privacy, de paardenbelasting en de angst van de sector bij het honderd procent in kaart brengen van de eigenaren van de paarden. In Duitsland heeft dit fenomeen in een enkele gemeente zijn intrede gedaan, al is het protest groot. Ook zijn boeren bang dat ze door de paarden op stal straks bijvoorbeeld minder koeien mogen houden.

Gezamenlijk belang

Hoe dan ook: het zal ten eerste aantrekkelijk gemaakt moeten worden om een paard op je naam te zetten. ALLE paardenhouders moeten van het gezamenlijke belang worden overtuigd en er moet een goed financieringsplan aan ten grondslag liggen. Er is zeker nog een weg te gaan, maar de koe moet effectief bij de horens worden gevat. Laten we nu eindelijk eens ophouden met I&R- kloten.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
[email protected] 

6 reacties op “I&R-kloten

  • Maarten Aerts

    In België is het al jaren verplicht om alle paarden te registreren in de databank van het BCP (Belgische Confederatie van het Paard).
    Kraait hier niemand naar…
    https://www.horseid.be/extranet/nl/

  • eddy crul

    Beste Maarten Aerts, Al de Belgen met paarden zult ge WEL HOREN KRAAIEN als men op basis van deze database belastingen gaat innen op elk paard.En ik heb zo het gevoel dat dit niet lang meer zal duren.En voor vele paardenliefhebbers zal dit een catastrofe zijn. Hopelijk heb ik het vreselijk mis. vr gr EC

  • Alvera

    Ik vraag mij af aan wiens kant dat Jacquelien staat? Niet aan de kant van de paardenhouders in ieder geval zoveel is wel duidelijk. Deze redacteur staat echter wel aan de zijde van de overheid zoals blijkt uit haar verhaal. Het zou haar sieren om echter aan de zijde van haar lezers te staan. Zij is vast op de hoogte van hoe het gaat bij andere landbouwdieren als er een ziekte uitbreekt!! Dat wensen wij onze paarden echter niet toe.
    Noem mij maar conservatief maar de wijze waarop het ging in het verleden met het aflassen van wedstrijden en vervoersverboden in bepaalde gebieden blijkt afdoende. Daar heb je geen “nieuw centraal datasysteem” voor nodig.

  • M. Miedema

    Beste mevrouw van Tartwijk.
    U heeft gelijk.
    De (Europese) wet- en regelgeving is er al maar wordt (nog) niet goed uitgevoerd door de sector en de overheid.
    De geschiedenis leert dat, als de sector het zelf niet regelt, de overheid gaat ingrijpen op een moment en op een manier die de sector niet past.
    Dus sector (hobby en professionals) regel het voordat het voor u wordt geregeld.
    Ter informatie de website van de RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/dieren-registreren

    Succes.
    M. Miedema

  • Han Coolen

    Als we een paradijs zijn voor de buitenlandse belastingbetalers. Zolang hoeft de Nederlander zich niet druk te maken over de I&R regeling.

  • Paardenfokkerij De Olympus

    Schreeuwde Cees Jan Vogelaar ook al niet van de daken dat als hij bij de belastingdienst binnen loopt, hij direct voor de voeten geworpen krijgt dat het een schande is dat we niet weten hoeveel paarden er in NL lopen! Hij liep dar binnen om te proberen de afschaffing van de landbouwvrijstelling voor de paardenhouderij te voorkomen. Nobel streven toch? Maar heeft de belastingdienst naar hem geluisterd? Voor wat hoort wat toch, zou je denken?
    Nee de belastingdienst heeft niet naar hem geluisterd. De belastingdienst heeft helemaal naar niemand geluisterd. Want dan hadden ze beseft dat het allergrootste deel van de paardenhouderij plaats vindt bij overwegend gewone mensjes/meisjes die hun paardje ergens gestald hebben bij een boer of low facility bedrijfje om de pensionkosten te kunnen betalen. En juist deze mensen zijn de eindverbruikers die de rekening van de BTW verhoging in hun maag gesplitst krijgen. De mensen die al liever bakstenen vreten dan hun paard te kort doen. Dat zijn de gedupeerden van de belastingdienst. En weten hoeveel paarden er in NL zijn en van wie, is alleen en ik herhaal alleen nodig om een nieuw overheidsverdienmodel in het leven te roepen. Cees Jan Vogelaar laat jij je daarvoor lenen??. Alle paarden in kaart brengen en van wie ze zijn dient geen belang van ziektebestrijding( niemand kan dat hard maken), geen belang van dierenverwaarlozing( niemand kan dat hard maken) en wat voor andere drogreden dan ook. Het dient louter om nog meer geld uit de zakken van de gewone particulieren te wringen. Bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.