Column Jacquelien van Tartwijk: Natuurlijke opstand

Oostvaardersplassen

Het is een hot item, het dierenleed in de Oostvaardersplassen. In het moerassige gebied tussen Almere en Lelystad lopen zo’n 2.500 edelherten, 1.000 konikpaarden en enkele tientallen heckrunderen. Al jaren is er veel kritiek op het dierenleed tijdens barre kou, als er gewoonweg niets te eten is voor de grazers. Dertig procent sterft in de winter door kou en een beperkt voedselaanbod. ‘Natuurlijke selectie’ moet dat rechtvaardigen.

Bijvoeren is volgens beheerder Staatsbosbeheer juist nadelig voor de dieren, maar het zijn er gewoon te veel. De vreselijke foto’s van het leed aldaar spreken voor zich. Met behulp van sociale media en echte dierenliefhebbers die zich niet van de wijs lieten brengen door boetes of dreigementen is dat nu opnieuw doorgedrongen tot de autoriteiten en op last van de Provincie Flevoland wordt er een tijdje bijgevoerd en zijn de dieren voorlopig gered van een vreselijke lijdensweg.

Grote balen hooi

Maar hoe kan het toch zover komen? Ik val van de ene in de andere verbazing. De filosofie van een nu gepensioneerd ecoloog Frans Vera kreeg voet aan de grond. Volgens hem is er in Nederland genoeg ruimte voor wildernis die zichzelf in stand houdt. Ja er wordt zelfs beschuldigend gewezen naar de landbouw die in deze situatie alleen maar zou denken aan het verlies aan land en geen winst van natuur. Maar is het niet juist de agrarische sector die meewerkt aan allerlei beheersovereenkomsten? Wat vond ik het mooi te zien dat boeren met trekkers al dan niet symbolisch grote balen hooi kwamen brengen. Ja het leven in een natuurgebied is anders dan op een boerderij of manege, maar negens mag dierenleed getolereerd worden.

Niet te pruimen

Hoe kun je in vredesnaam denken dat je de wildernis ongecontroleerd terug kunt brengen? Je kunt toch op je klompen aanvoelen dat je in een door mensen gecreëerd omheind natuurgebied niet alles aan het lot kunt overlaten? Dat Staatsbosbeheer dat niet wil inzien en zelfs de Partij voor de Dieren daarin meegaat is voor mij niet te pruimen.

Hulde

Gelukkig is er in Nederland nog wel wat boerenverstand. Hulde aan die initiatiefnemers, boeren en BN’ers als Anky en Britt die publiekelijk een duidelijk standpunt innemen. Ook aan het Glock-team dat zich liet zien in de demonstatie afgelopen zondag. En de boodschap is duidelijk. Er moet structureel een oplossing komen. Ik prijs de natuurlijke opstand, waarbij de echte dierenliefhebbers op een nette manier duidelijk maken dat het zo niet kan. Nu niet én in de toekomst niet.

Jacquelien van Tartwijk,
J.vanTartwijk@eisma.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Column Jacquelien van Tartwijk: Natuurlijke opstand
 1. 1

  Bij de kleine fokker staan ze meteen aan het hek met een boete,staatsbosbeheer diernwelzijn.
  We zien weer een ondoordacht plan,fout plan dat verkeerd uitpakt.Hoe kun je iets terug uit zetten wat wij al 100 jaar of langer veranderd hebben ,als we nu meer ruimte hadden gekregen in Nederland ,dan was dit kleinschalig misschien weer aan de orde geweest.
  Ooit iemand tijdens deze beslissing gedacht aan vermeerdering door aanparen,en een tekort aan voedsel.
  Nee schandalig dat dit wel mag.
  Gelukkig zijn er nog mensen die kunnen nadenken en helpen,petje af ervoor.Ja Party van de dieren,wie en wat is het het ,veel geblaf maar niks daar.