Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Man met de hamer

Opinie
KSS Veiling 2018 Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

De mensen van ClipMyHorse maakten me er maar weer eens op attent. Hoe massaal en imponerend de KWPN Hengstenkeuring is. Mijn Duitse vrienden gaan al jaren naar bijna alle Duitse hengstenkeuringen, mooie evenementen, maar wel op broekzakformaat vergeleken met het spektakel van het KWPN. De Holstenhalle kan zich in de Brabanthal wel vier keer omdraaien, maar was afgelopen jaar niet eens helemaal uitverkocht. En in Verden of Vechta zie je echt geen stampende tribunes tranen van emotie wegpinken.

Ik ken maar één hengstenkeuring die zich qua omvang en impact ruimschoots met de KWPN Hengstenkeuring kan meten. Maar het evenement van het Dansk Varmblod in Herning is slechts een onderdeel van een hippische santenkraam waar half Scandinavië jaarlijks rondloopt en met tassen vol paardenspullen huiswaarts keert.

Niet nodig

Een Duitse hengstenhouder die al heel lang niet in Den Bosch was telde de VIP-tafels en vroeg mij wat zo’n tafeltje kost. Ik zeg: een dikke drie mille. Ik zag de radertjes draaien. Hij zegt: maar waarom stoppen jullie dan nog zoveel energie in een veiling die niet loopt? Die paar rotcenten hebben jullie toch helemaal niet nodig? En alle ellende die wij nu in Hannover en Holstein hebben rond de verkoop van paarden heb je al helemáál niet nodig!

Abracadabra

Het kostte enige moeite om uit te leggen dat de KWPN Select Sale nooit is bedoeld als moneymaker voor het stamboek. Voor een Duitser is dat abracadabra, die weet niet beter dan dat stamboeken krampachtig vasthouden aan hun positie als verkoper van de paarden van hun leden. Om zichzelf met de opbrengsten ervan opgetuigd te houden.

430.000 euro voor Zack

Ik was zelf als KWPN-dienaar betrokken bij de oprichting van de KSS. Doel was de creatie van een podium waarop hengsten voor mooie prijzen verkocht werden en dat zou dan weer afstralen op het KWPN. Dat lukte die eerste keer aardig met Rousseau, enkele jaren later joegen twee Denen elkaar op naar 430.000 euro voor Zack, maar er is nooit een duurzaam veilingconcept ontstaan.

Come, see and buy

Nu de beste hengsten als tweejarige al bij hun trainers worden gescout en vastgelegd, nu de edities van 2019 de man met de hamer voor de zoveelste keer tegenkwamen, wordt het tijd om te beseffen dat de handel in Nederland anders werkt. Het podium dat de KSS had moeten worden wás er al die tijd al. En straalde dit jaar meer dan ooit af op het stamboek. De KWPN Hengstenkeuring ís dat podium waar de halve wereld van goede paarden geniet. Come, see and buy. Jazeker, in Den Bosch. Maar zonder de man met de hamer.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

5 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Man met de hamer

 • Dick de Jong

  De Duitse hengstenhouder heeft gelijk. De hengstenkeuring heeft helemaal de veiling niet nodig. Het is gewoon een flop en zal financieel ook wel geen melkkoetje voor het KWPN zijn.
  Wat wel een melkkoetje is zijn de entreeprijzen (39 euro), de catalogus ( 17,50 euro) en de prijs van de consumpties (2,75) , een karig belegd broodje 2,5 muntje is 6,87 Jumping Amsterdam is zelfs goedkoper. (vraag me af wat de standhouders wel niet aan standgeld moeten betalen?, worden er trouwens elk jaar minder lijkt het wel)
  De show rond Totilas was natuurlijk een topper maar de afsluiter op zaterdagavond vind ik passend op het clubconcours van plaatselijke rijvereniging maar niet op het visitekaartje van een stamboek die pretendeerd de beste te zijn.

 • Rv

  Het enige wat een stamboek hoeft te doen is DE BESTE paarden bij een keuringen of wedstrijd vooraan zetten. zonder dubbele agenda….(diegene die de beste paarden fokt is altijd spek koper )

 • Robin

  Door altijd de negatieve kant te belichten wordt voorbij gelopen aan het feit dat misschien wel de helft van de paarden wél verkocht is en dat die fokkers best wel blij zijn met 20/30/40/50 duizend voor hun 2,5 jarige hengst. Prijzen die je thuis maar moeilijk krijgt voor niet gereden paarden.

 • H.Migchels

  Show rond Totilas. Het leek wel alsof die vrijdag avond Totilas uit de hemel was neergedaald omdat hij daar was geschapen en God zelf zag dat het goed was. Waarom vroeg ik mij af stond de fokker Jan Schuil niet op een ereplaats in of aan de piste of aan het eind niet te midden van Totilas en zonen en kleinzonen.Totilas de meest bekende en besproken hengst ter wereld die het hoogste in de sport heeft bereikt en die daarnaast het beste vererft van alle dressuur hengsten!!…..de hengst wordt gehuldigd en de fokker wordt niet eens genoemd.Heeft er nou niemand bij de organisatie een beetje nagedacht?

 • Hans Miedema

  Beste Dirk Willem,
  Je kritische pen waarmee je dikwijls de lezers beroerd en zaken mee in beweging brengt, mist nu toch enige realiteitszin en je lijkt ietwat chauvinistisch te zijn geworden…. Niks mis met het Nederlands driekleur-gevoel, maar, uiteraard in mijn bescheiden mening, lijkt je afkeur voor (met name) de Duitse stamboeken nu de overhand te krijgen in bovengenoemd stuk.

  Het massale en imponerende van de HK 2019 zat ‘em dit jaar namelijk niet in de kwaliteitsniveau van de hengsten, ook niet in de geweldige opbrengsten van de KSS en al zeker niet in het carnavaleske slotstuk van de, door mij zéér gerespecteerde, heren Lauw van Vliet en Reinie Teewis…
  Dat deed het KWPN geen goed als stamboek.

  Het massaal aanwezige publiek was met name gekomen voor de aangekondigde Totilas-show (zie uitzending Nieuwsuur NPO1). Voeg daarbij het afscheid van Johnson en het werd meteen duidelijk dat we als Nederland, net als in de landen om ons heen, zeer (emotioneel) betrokken zijn bij onze Nederlandse fokkerijproducten! Daarmee toonde het KWPN nu eens aan dat het haar menens is om het Nederlandse fokproduct te EREN en fokkers van uitzonderlijke paarden in het zonnetje te zetten (al zijn er nog wat verbeterpuntjes) en de wil er is!

  In alle realiteit, binnen de Duitse stamboeken is het, net als binnen het KWPN, niet altijd pais en vree, getuige de problemen nu weer in Holstein en de nog niet openbaar geworden rel binnen het Hannoveraanse Stamboek, zijn de prijzen van de door de stamboeken zelf georganiseerde veilingen de laatste jaren wél sky high gegaan. Doordat er ‘open’ geveild wordt onder auspiciën van het stamboek zelf en alle aangewezen hengsten voor de hoofdkeuring verplicht in de veiling verschijnen, worden prijzen maximaal opgetrokken. Dat is goed voor de fokkers en eigenaren, toch? En ja, voor de organisatie, het faciliteren en ook de verkoopinspanningen (daar zal het KWPN in moeten investeren), mag dan ook een percentage in rekening worden gebracht.

  Dat hele spektakel begint met het correct en eenduidig veterinair keuren van paarden, met realisme en open vizier. Het vergt dan ook nauw betrokkenheid van het KWPN bij het oplossen van mogelijke terechte of onterechte claims van kopers: dat hoort er allemaal bij en geeft duidelijkheid en transparantie. En alles is te verzekeren…

  Net zoals op buitenlandse hengstenkeuringen, zelfs in Mecklenburg, waar ik ooit als enige Nederlander aanwezig was 25 jaar geleden, waren alle grote paardenfokkers, hengstenhouders, liefhebbende sponsors en investeerders direct of indirect aanwezig op de KWPN HK 2019. Door deze mensen worden op veilingen momenteel weer topprijzen betaald. In mijn optiek heeft de recente financiële crisis het bewustwordingsproces in de paardenhandel geleid tot realisme: voor de goede paarden worden nog steeds uitzonderlijke prijzen betaald, maar het niveau daaronder vervalt naar een treetje lager.
  Kwaliteit verloochent zich niet.

  Hoe kan het dan toch, dat de KSS (wederom) geen succes was? Deze vraag lijkt retorisch…

  Het aanwijsbeleid moet op de schop en alle hengsten die verschijnen in de 3e bezichtiging dienen ook in de veiling te verschijnen. Heel soms kan daar een uitzondering op worden gemaakt, immers, alles is vloeibaar in ons polderlandschap, maar maak het transparant. Dan komt er spektakel!
  Nu worden de beste paarden onderhands verkocht, tot tevredenheid van de verkopers (hoop ik), maar de KWPN schakelt zichzelf daarmee volledig buitenspel.

  De kwaliteit van deze jaargang vond ik mager, ondanks het ruimhartige aanwijsbeleid. Dat ruimhartig aanwijzen is (naar mijn mening) nu juist weer heel goed, want het verrichtingenonderzoek moet ook een kans zijn en tijdens dat onderzoek wordt de werkelijke kwaliteit toch wel of niet zichtbaar. Uiteindelijk selecteert de fokker zelf toch wat hem of haar past.

  Fantastisch dat het KWPN geluisterd heeft dat het verrichtingenonderzoek korter moet, daar varen alle partijen wel bij en daarmee laat het KWPN zien dat er een frisse wind gaat waaien na jaren van starre opstelling, waardoor een aantal Nederlandse fokkers over de grenzen werden gejaagd.

  Als het KWPN nu gaat investeren in goede mensen, naar buitenlands model, speciaal voor (meerdere malen per jaar) een KWPN veilingmodel voor veulens, rijpaarden en hengstenkeuring, worden er gereguleerde afzetmogelijkheden gecreëerd voor fokkers middels een officieel KWPN model. Wij Nederlanders staan bekend om onze handelsgeest, dus laat het KWPN deze nu eens gebruiken om de allerbeste veiling van onze kwaliteitspaarden te organiseren als klapstuk op onze massale hengstenkeuring!

  Daar vaart het stamboek wel bij evenals alle aangesloten leden!

  Overigens dienden de inspecteurs zich dan te onthouden van persoonlijke voorkeuren en uitspraken, zoals dit jaar is voorgevallen in Borculo.
  Het stamboek dient verheven te zijn boven alle kritiek.

  Of het tij nog gekeerd kan worden? Ik betwijfel het ten zeerste… de veulenveilingen hebben inmiddels hun territorium geclaimd en de bekende en betere paardenhandelaren zijn al gedoken in wereld van diverse lucratieve rijpaardenveilingen (waarvan je je soms afvraagt of die prijzen wel kloppen…). Dit alles in de leemte die het KWPN ze liet….

  We staan bekend dat we het beste stamboek ter wereld zijn, dat we de beste paarden fokken, wellicht dient het bestuur van het KWPN zich nu de vraag te stellen, in alle frisheid van de nieuwe mensen, hoe de HK er volgende editie uit gaat zien…. Dan zijn de kosten van die VIP-tafels namelijk volledig te rechtvaardigen….. 😉 Het is nimmer te laat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook