Ga naar hoofdinhoud

Commissionair net zo goed aansprakelijk voor verkoop ondeugdelijk paard

Foto Lonneke Ruesink

Bij de verkoop van (dure) sportpaarden zijn vaak één of zelfs meerdere commissionairs betrokken. Dat lijkt misschien makkelijk verdienen, maar de tussenpersoon draagt wel degelijk risico. In een onlangs gepubliceerd arrest van het Gerechtshof Den Haag is de commissionair net zo goed hoofdelijk aansprakelijk voor de verkoop van een ondeugdelijk sportpaard als de verkoper. 

De merrie Parcona (v. Indoctro), die onder Yves Houtackers en Krista van Oers internationaal tot en met 1,60m niveau sprong, werd op 2 mei 2011 door Hoeve De Hazelaar verkocht aan de Duitse stal Melisa Internationales Reitzentrum GmbH als sportpaard voor 320.000 euro. Het is de bedoeling dat Sevil Sabanci de merrie gaat rijden. In de ring verschijnt de Indoctro-dochter echter nooit meer. Kort nadat de merrie was geleverd, werd ze kreupel.

Neurectomie

De dierenarts die de kreupelheid aan het linkervoorbeen onderzocht vond in juni een paar onderhuidse knobbeltjes en verwees de merrie door naar dierenkliniek De Bosdreef in Moerbeke. Daar komt bij een MRI-scan de aap uit de mouw. Parcona heeft een chirurgische ingreep gehad die inhoudt dat zenuwen zijn doorgesneden om pijn in het been weg te nemen. Een zogenaamde neurectomie. Het paard heeft daarna vaak geen last meer van de kreupelheid, maar – en daar wringt de schoen – is uitgesloten van FEI-wedstrijden.

Commissionair

Dat de koop ontbonden moest worden en de aankoopsom van 320.000 euro gerestitueerd door Hoeve De Hazelaar BV, daar was de voorzieningenrechter al in juni 2015 uit. Maar de bestuurder van Hoeve De Hazelaar en de commissionair gingen vrijuit. Onder andere daartegen ging de Duitse koper in beroep. Naar oordeel van het Hof zijn de bestuurder én ook de commissionair wél hoofdelijk aansprakelijk. Dat laatste is interessant, aangezien tussenpersonen in Nederland de dans regelmatig ontspringen.

320.000 euro plus bijna 40.0000 euro en proceskosten

De commissionair deelde naar oordeel van het Hof niet alle relevante informatie met de koper. Alle partijen, Hoeve de Hazelaar BV, de holding daarboven, de bestuurder en de commissionair, worden veroordeeld tot restitutie van de aankoopprijs en de proceskosten. Voor de commissionair komt daar nog bijna 40.000 euro (36.212,54 euro) bovenop aan gemaakte kosten.

Lees de volledige uitspraak hier

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Commissionair net zo goed aansprakelijk voor verkoop ondeugdelijk paard

  • Marcel Dufour

    Is gewoon wilens en wetens pure oplichting geweest. De betrokkenen wisten dondersgoed dat het paard een zenuwsnede had gehad en dat ze dat verzwegen hebben voor de koper zou eigenlijk zwaar strafbaar moeten zijn.
    Ik heb echt helemaal genoeg van dit soort oplichters die de paardenhandel zo’n slechte naam geven.
    Heb geen idee wie de tussenpersonen waren maar naar mijn mening zouden die bij een herhaling door de rechter verboden moeten worden om ooit nog één paard te verkopen.

  • eddy crul

    Als koper moet je er zelf voor zorgen dat er bij een aankoop geen of zo weinig mogelijk tussen personen in het spel zijn.Als je het goed aan boord legt kan dit, maar het is bijlange niet altijd zo eenvoudig. Toen ik lang geleden onder zachte druk van mijn dochter met dressuurpaarden begon, durfde ik algauw niet meer tegen iemand zeggen dat ik een paard zou kopen of bijkopen.Vanaf het ogenblik dat iemand het wist vielen de tussenpersonen in trosjes uit de lucht.Dus mijn raad aan alle gewone liefhebbers die een paard willen kopen… Doe dit in alle stilte en bescheidenheid en probeer direct bij de eigenaar of verkoopstal te geraken. Wat de verantwoordelijkheid betreft is volgens mij de eigenaar de hoofd verantwoordelijke.Maar wat mij betreft moeten ze met de tussenpersoon ook geen medelijden hebben.Zelfde sancties voor de tussenpersoon als voor de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook