Ga naar hoofdinhoud

Conflict KNHS en springamazone in ‘Recht in de Regio’

Rechter Frank Visser behandelde vrijdagavond in het televisieprogramma ‘Recht in de Regio’ een conflict tussen springamazone Lianne van der Geest en de KNHS. De amazone startte eenmalig met haar paard hors concours in de klasse M en kwam vervolgens in de klasse L aan start tijdens de regiokampioenschappen. Hiermee overtrad ze de KNHS-wedstrijdreglementen, wat haar op een boete van 250 euro kwam te staan. Van der Geest kreeg geen mogelijkheid om in beroep te gaan en besloot Visser in te schakelen voor advies.


KNHS-manager wedstrijdsport Willem Luiten gaf tijdens de uitzending uitleg. “We willen graag een eerlijke competitie in de sport. Daarvoor hebben we een reglement ingericht. Dat reglement is op democratische wijze tot stand gekomen”, aldus Luiten. Het feit dat Van der Geest buiten mededinging in de klasse M reed, doet daar volgens hem niks aan af. “Dat betekent wel dat je je paard geoefend hebt op een moeilijkere opgave. Als je dan op de kampioenschappen op lager niveau rijdt, dan is het geen sprake meer van eerlijke concurrentie.”

In het verleden werden dit soort zaken afgehandeld door de tuchtraad. Volgens de KNHS was dit echter een te zwaar middel, en werd enkele jaren geleden besloten dergelijke overtredingen af te doen met een adminstratieve heffing. Hiervoor bestaat geen beroepsprocedure, waardoor Van der Geest geen tegenmaatregelen kan nemen. Advocaat Frank Visser vindt het vreemd dat er geen hoger beroep mogelijk is. “Is het nog wel van deze tijd dat er geen beroepsmogelijkheid is? Zeker in zo’n grote vereniging. Zelfs bij de speeltuinvereniging kun je in beroep”, aldus Frank Visser. De rechter liet weten dat hij hoopt dat de sportbond kritisch naar de regeling gaat kijken. Voor Van der Geest zit er vooralsnog niks anders op dan de boete te betalen.

Recht in de regio

In Recht in de regio gaat Frank Visser, bekend van De Rijdende Rechter, samen met medewerkers van het Juridisch Loket het land in om op verschillende locaties juridische voorlichting te geven. Anders dan in De Rijdende Rechter worden er geen bindende uitspraken gedaan, maar wordt er een juridisch advies gegeven.

Klik hier voor de uitzending.

Bron: Horses

10 reacties op “Conflict KNHS en springamazone in ‘Recht in de Regio’

 • Irene Dubbeldam

  Ze had dus beter naar een wilde wedstrijd kunnen gaan.

 • Bianca Schoenmakers

  Zoals Meester Visser al aangaf, zou de KNHS binnen de bond eens kritisch moeten kijken naar deze regeling.
  Wanneer je onder de vlag van de KNHS één oefenrondje in een klasse hoger rijd, mag je niet meer in je eigen klasse op de regiokampioenschap rijden, maar als je heel het seizoen overal oefenparcoursen bijvoorbeeld 10 of 20cm hoger rijd mag dat wel, omdat de KNHS het dan niet weet. Wat deze regel nog krommer maakt is, dat wanneer je het hele seizoen voor het lopende seizoen van de betreffende kampioenschap in een klasse hoger uit bent gekomen, maar vanaf de start van het seizoen (1 oktober of 1 april) de klasse lager start, je wel in die lagere klasse op de kampioenschap mag starten.

  Zie deze quote uit het KNHS kampioenschapsreglement: “Een combinatie mag tijdens een Regio- en/of KNHS Kampioenschap alleen starten in de hoogste klasse waarin/het hoogste niveau waarop de combinatie in het lopende seizoen voorafgaand aan het Regio Kampioenschap uitgekomen is.”

  Dus wanneer deze dame M had gestart voor 1 oktober, was er niets aan de hand geweest!
  Deze situatie zou dus voor kunnen komen bij iemand met 1 startpas voor het springen of bij een combinatie die Z en ZZ start, omdat de eerste combinatie niet verplicht hoeft te promoveren naar een hogere klasse en de tweede combinatie na een keer ZZ starten de seizoenen erop in het Z mag blijven rijden wanneer de maximaal aantal winstpunten behaald zijn.
  Daarbij is het bedrag van E250,- natuurlijk belachelijk hoog voor iemand die nog nooit een misstap begaan is en voelt dit alleen als het spekken van de kas van de KNHS.

  Nog een onlogische, waarschijnlijk op kantoor bedachte regel is, dat de rubrieken voor jonge springpaarden standaard aan een klasse verbonden zijn, waar veel ruiters niet van op de hoogte zijn. 4jr=L, 5jr=M, etc. Dit terwijl deze rubrieken, zeker aan het begin van het jaar, niet op deze hoogte gebouwd worden. Zo reed ik in januari een 7-jarige rubriek wat uitgeschreven stond als een 1.30m, door de KNHS geregistreerd als 1.35m, maar werkelijk gebouwd stond er een 1.25m. Het kwam er in feite dus op neer dat mijn 7-jarige geen 1.30m regiokampioenschappen mocht lopen,omdat hij een 1.25m proef heeft gelopen. Hoezo heeft mijn paard dan een voordeel behaald tov. de concurrentie? Dit is dan wel weer makkelijk als je met een jong paard op de KWPN-Paardendagen wilt rijden, terwijl dit dier eigenlijk niet foutloos over de desbetreffende klasse kan springen, om startgerechtigd te zijn op deze wedstrijd. Met je kneusje kun je in deze jonge paarden rubrieken, die lager gebouwd staan dan de klasse waarin je winstpunten worden bijgeschreven, dan toch aan je winstpunten komen. Of dit eerlijke en veilige sport ten goede komt is dan weer een tweede.

 • Ikke

  Dacht dat HC starten mogelijk was met behoud van je oude klasse, wat een flauwekul dat je het paard dan traint op een hoger niveau, mag je thuis ook niet meer hoger springen dan op concours zeker, word het paard te goed van!!!! In de dressuur is dit toch ook van toepassing?!

 • Karel Spinoy

  Het wordt weer eens pijnlijk duidelijk hoe de KNHS in elkaar steekt. Regels worden bedacht zonder ook maar een seconde aan de realiteit te denken, met als hoofddoel het spekken van de kas met deze buitensporig hoge boetes. En dan vinden ze het gek dat er steeds meer mensen een hekel krijgen aan deze bond. Ik ben benieuwd wanneer iemand er zo klaar mee is dat hij een nieuwe bond opricht.

 • Arianne van Galen

  Deelnemers aan wedstrijden tot en met M/Z-niveau zijn – over het algemeen; enkele uitzonderingen daargelaten – amateurs, basissportruiters, hobbysportruiters maar in in ieder geval geen ruiters die er hun brood mee (moeten) verdienen. Wat mij stoort in een kwestie als deze is dat als iemand een keer “administratief” in de fout gaat, je vanuit de bond een boete opgelegd krijgt. Het bedrag vind ik voor mensen in de basissport absurd hoog. Tuchtzaken en boetes horen m.i. thuis bij de klassen waar geen sprake meer is van basissport/hobymatig je sport uitoefenen. Tuchtzaken en boetes gaan niet samen met amateursport. Dat wil niet zeggen dat er geen sancties hoeven te zijn, maar daar zijn andere oplossingen voor te bedenken, bijv. aftrek van een of meer winstpunten, o.i.d.

 • Elly Elzinga

  Iedereen traint al voor de volgende klasse. Als je in de L zit werk je automatisch al naar de M toe, in de les, thuis en op oefenparcours. Waarom moet 1 HC wedstrijd er dan voor zorgen dat je niet meer in de L starten mag op de kampioenschappen? Als je nu al het halve seizoen M gestart hebt vind ik het meer dan terecht dat je geen L meer mag starten op de kampioenschappen, maar na 1 HC is het toch wel wat anders.

  Overigens vind ik dat het mogelijk zou moeten zijn om een paar (misschien 2 of 3) HC wedstrijden te starten voordat je officieel in die klasse moet starten. Want soms wil je alleen maar even kijken of je er al aan toe bent en blijkt dit niet zo te zijn. Een oefenparcours of les is altijd anders als concours. Ook voor de B zou dit goed zijn, want dan hoeft iemand die niet zeker weet of 1 meter te hoog is of niet geen 150 euro uit te geven om dit uit te vinden.

 • Brekelmans

  Helaas is de Bond er al jaren niet meer vóór de ruiters maar zijn de ruiters er voor de bond.
  Ruiteers en amazones die met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen iets willen bereiken worden door bureaucratische ingrepen afgestraft. Het lijkt helemaal nergens op.
  De KNHS was altijd al een elitaire en dictatoriale organisatie. Je moet blij zijn er bij te mogen horen. De bonzen leven van jouw centen maar de arrogantie belet hun dit te realiseren.
  Even ging het beter toen de NBVR goed van de grond kwam. Maar ook die werd opgeslokt.
  Het wordt hoog tijd dat er weer een nieuwe vereniging opstaat die de belangen van de sporters heel hoog in het vaandel heeft staan.
  Bij de KNHS draait alles om baantjes en geld.Het is een blauwdruk van het politieke bedrijf in Den Haag!!

 • Irene Dubbeldam

  Als ik zo deze reacties lees en de reacties bij andere artikelen lijkt het er inderdaad op dat een nieuwe bond er nog wel een keer komt. Hoop alleen wel dat het dan geen tweede KNHS wordt. KNHS heeft heus wel goede dingen, maar het draait nu alleen om de top en de amateur wordt vergeten. Jammer, een gemiste kans.

 • Rob Hatzmann

  De maatschappij dat ben jij. De KNHS dat zijn wij! De KNHS is nog steeds van de leden dus waarom iets anders opzetten als wij zelf verantwoordelijk zijn en hierop invloed uit kunnen oefenen.

  Neem dus contact op met je regiobestuur of met degene die in de ledenraad zitten namens de regio. Deze vertegenwoordigers keuren uiteindelijk de plannen cq voorstellen van bestuur en commissies goed. Deze vertegenwoordigers zitten er als het goed is niet voor zichzelf maar om uw belangen te verdedigen.

  Het grote probleem is echter dat ruiters vaak wel van alles vinden (en vaak nog terecht ook) maar door gebrek aan een goede communicatie dit niet terecht komt bij de mensen die hier wat aan kunnen en vooral willen doen.

  Dus schrijf, mail, sms of bel eens naar iemand in de regio, betreffende discipline commissie of bestuurslid van de KNHS. Misschien wordt “Mijn KNHS” dan weer meer dan een button op de vernieuwde KNHS site! Op de vernieuwde site ben ik trouwens ook een beetje de weg kwijt.

 • Paardenfokkerij-De Olympus

  @Rob Hatzmann
  Op de vernieuwde site van de KNHS site zijn ze zelf ook de weg kwijt.
  Maar het is vast toeval dat het reglement Klachtenprocedure van de site verdwenen is.
  Sjaak Hoedjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook