Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie: ‘Fok minder veulens’

Fokkerij
Foto Lonneke Ruesink

De 'Raad van verantwoordelijke fokkers', die onderdeel uitmaakt van de Humane Society, een grote dierenbeschermingsorganisatie in de Verenigde Staten, heeft Amerikaanse fokkers opgeroepen om het aantal dekkingen te beperken dit jaar. De organisatie doneerde onlangs ruim 100.000 dollar aan opvangcentra voor paarden en vreest voor verwaarlozing van paarden, dalende prijzen en een krimpende markt door de coronacrisis.

De organisatie helpt onder meer opvangcentra voor paarden, die financieel in de problemen zijn gekomen door de pandemie. Voor veel Amerikaanse paardeneigenaren wordt het moeilijk om het onderhoud van hun dieren te blijven betalen, zo vrezen de dierenbeschermers. De werkloosheid in de Verenigde Staten is tot recordhoogtes gestegen.

Naar opvangcentra

Nu al worden meer paarden naar de opvangcentra gebracht of zoeken mensen naar een nieuw baasje voor hun paard. Omdat de centra zelf moeite hebben om inkomsten binnen te krijgen doordat ze minder donaties krijgen en minder evenementen kunnen organiseren, ontstaan inmiddels problemen.

Keith Dane van de Humane Society vertelde dat sommige fokkers al minder dekkkingen plannen dit jaar omdat onduidelijk is wat de gevolgen van de crisis zullen zijn. “Wij vinden dit een goede zaak en vragen andere fokkers om hun plannen ook te heroverwegen.” Ook Melissa Forberg, die zelf Arabieren fokt, vindt het een goed besluit. “Om de waarde van de paarden te beschermen en om minder paarden risico te laten lopen.”

Vorige crisis als voorbeeld

Gedurende de financiële crisis van 2007 tot 2009 was het voor een flink aantal paardeneigenaren in de VS financieel lastig om hun paarden te houden. Het aanbod oversteeg de vraag, de prijzen daalden en gezonde paarden werden verwaarloosd of naar de slager gestuurd.

Morgan-fokker Diana Kline: “Elk paard dat geboren wordt, moet een redelijke kans hebben op een goed huis en de juiste verzorging. Daar moeten fokkers hun hoeveelheid veulens op afstemmen. Door nu een verantwoorde keuze te maken voor niet of minder fokken, zorg je dat minder paarden in de problemen komen of naar de slacht moeten.”

Ook in Nederland minder fokken?

Wat vindt u, moet er ook in Nederland minder gefokt worden dit jaar?

Laden ... Laden ...

 

Bron: HorseTalk / Horses.nl

4 reacties op “Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie: ‘Fok minder veulens’

 • Jan Jonas

  Onzinnige reactie van deze dierenbescherming. Als deze groep ook kan voorspellen en uitlaten komen van een crisis gaat doen, dan kunnen de fokkers daar rekening mee houden door minder merries te laten dekken. Immers het duurt 9 maanden voor dat er een veulen is. Het kan zomaar zijn dat na negen maanden de situatie is veranderd. Met het fokken van paarden kan je niet voorspellen het is afwachten. Het kan meezitten maar het kan ook tegen zitten. Dat geld ook in Nederland of ieder ander land die paarden fokken. Ik kan U voorspellen,dat na deze corona crisis er veel vraag naar paarden is, omdat veel paarden voor weinig verkocht zijn, en de prijzen na deze crisis snel zullen stijgen. Het heeft allemaal met markt werking te maken. Het heeft ook met emotie te maken als mensen meer bewegingsvrijheid hebben.

 • marcel dufour

  Als reden om minder te fokken wordt aangevoerd dat “een flink aantal” (hoeveel?) paardeneigenaren vanwege Covid19 hun paarden niet meer kan onderhouden.

  Wat helpt dat die eigenaren dan als er volgend jaar minder veulens geboren worden???

 • Auke

  Nieuwtje. Draagtijd paard 9 maanden volgens meneer Jonas

 • Ellen

  Een paard draagt geen 9 maanden maar 11-12 maanden!
  Overigens zijn de argumenten kloppend en dat zag je ook in de vorige crisis gebeuren: bij een economische crisis en werkloosheid kunnen minder mensen met paarden financieel de zorg dragen van zo’n kostbaar dier met alle gevolgen van dien. Heel logisch. Wij merkten meteen dat nu door de Corona er al meer paarden aangeboden worden die weg moeten wegens het kostenplaatje. Alleen al de maneges die op zwart zaad zijn komen te zitten en de keuze maken om vaak hun oudere paarden van de hand te doen. Dit is pas het begin en na al die jaren welvaart waarin veel vraag naar paarden was en de naderende crisis of wat voor naam je het wilt geven, lijkt me het een wijs besluit om in te spelen op de komende situatie en de veranderende markt, die er sowieso komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook