Ga naar hoofdinhoud

Emile Hendrix: ‘In onze sector worden sommigen zeer hard geraakt’

Op brede fronten incasseert de hippische wereld harde klappen als gevolg van de coronacrisis. Of het nu om de sport, handel of fokkerij gaat. Voormalig topruiter Emile Hendrix, als bestuurder, handelaar en deskundige invloedrijk binnen de sector, is daarover duidelijk. "De hoefsmid en de toeleverancier van het voer worden in mijn visie nog het minst geraakt. Verder ligt alles stil."

Zo’n 2 miljard euro gaat er op jaarbasis om in hippisch Nederland. Maar nu even niet. Emile Hendrix: “Van handel is geen sprake meer. We kunnen niet vliegen, de mensen kunnen geen paarden komen proberen, er gebeurt vrijwel niets. Er zijn ook geen wedstrijden om de paarden in de etalage te zetten. In de sector worden sommigen geraakt en sommigen zeer hard geraakt.”

Afhankelijk van prijzengeld

De kosten lopen door. “We moeten de paarden blijven verzorgen en trainen. Dat kost geld. Er staan geen inkomsten tegenover. Vooral de bedrijven die geen buffer hebben opgebouwd hebben het moeilijk. Topruiters als Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager bijvoorbeeld zijn mede afhankelijk van het prijzengeld. Dat valt nu weg. Wat de toekomst van de concoursen betreft, denk ik dat het best nog even lastig is. Het zal moeilijk zijn aan te kloppen bij sponsoren, die een moeilijke tijd doormaken”, vervolgt Hendrix.

Laatste spaarcentjes

Hendrix wil echter positief zijn. “Natuurlijk duurt dit nog even en als het beter gaat werken de huidige maatregelen nog wel een tijdje door. Maar ik geloof niet in verhalen dat straks niemand meer een paard gaat kopen. Nu is de stemming er echter niet naar, straks hopelijk wel weer. In de onderste regionen wordt het waarschijnlijk wel wat minder. Mensen die van hun laatste spaarcentjes een paard wilden kopen zullen dat nu uitstellen.”

Gezondheid voorop

“Maar het komt goed”, zegt Hendrix, die niet gelooft in doemscenario’s. “Misschien worden de mogelijkheden in juni al wat ruimer, misschien is het pas over een half jaar achter de rug, ik weet het niet en niemand weet het. Maar er komt een moment dat er weer concoursen zijn en dat het voetbal weer doorgaat. Ik verwonder mij erover hoe de beurzen overeind blijven. Er komt steun voor mensen die het moeilijk hebben en ik vind dat onze regering dat bijzonder goed aanpakt. Laten we deze belangrijke dingen niet vergeten, al staat nu de gezondheid voorop.”

Zonder publiek geen oplossing

Hendrix, die zijn handelsstal in Baarlo heeft overdragen aan zijn zoon Tim, ziet wedstrijden op hoog niveau zonder publiek niet als de oplossing. “Hooguit op korte termijn voor nationale wedstrijden en twee sterren internationale wedstrijden. Met alleen ruiters, verzorgers en eigenaren, zodat de paarden weer kunnen wennen aan wedstrijden. Maar bij topevenementen als Aken zie ik geen lege tribunes voor me. Dat is niet haalbaar lijkt me, ook niet qua budgettering. Laten we hopen dat dit soort wedstrijden er straks weer zijn, met alles erop en eraan.”

Bron: ANP

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Emile Hendrix: ‘In onze sector worden sommigen zeer hard geraakt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook