Ga naar hoofdinhoud

KNHS publiceert bepalingen meetmomenten

Nu de maatregelen rondom de coronacrisis versoepelen, ontstaat er ruimte voor georganiseerde paardensport activiteiten. Hoe de activiteiten met beoordelings- en meetmomenten georganiseerd kunnen worden binnen de geldende richtlijnen van de overheid, heeft de KNHS uitgeschreven in het document Bepalingen activiteiten met beoordelings- en meetmomenten. Zo moet iedereen inschrijven én online betalen via mijnKNHS, mag een deelnemer bijvoorbeeld maar één begeleider meenemen en moeten twee dressuurproeven direct na elkaar gereden worden.

Voor het organiseren van een beoordelings- en meetmoment dient een vereniging toestemming te vragen bij de gemeente. Daardoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Toestemming aanvragen bij de gemeente kan via het additioneel protocol Hippische activiteiten met beoordelings- en meetmomenten.

Aanvragen activiteit

Een activiteit met beoordelings- en meetmoment wordt aangevraagd op de reguliere wijze. Activiteiten voor de disciplines dressuur, springen en mennen worden aangevraagd bij de regio/het mendistrict, activiteiten voor voltige en endurance bij de desbetreffende nationale vereniging. Activiteiten voor eventing worden rechtstreeks bij de KNHS aangevraagd. Alleen eendaagse activiteiten zijn toegestaan.

Inschrijven en betalen alleen via Mijn KNHS

Deelnemers kunnen zich via Mijn KNHS inschrijven voor een beoordelings- en meetmoment en betalen ook via de KNHS.

Bekijk hier de wijzigingen per discpline:

Dressuur

 • Alleen toegestaan om twee proeven direct achter elkaar te laten verrijden, niet twee proeven met tussen starts (aanwezige tijd op locatie zoveel mogelijk beperken).

Springen

 • Het op- en afbouwen van hindernissen gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er
  wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis.
 • Er mogen maximaal twee deelnemers in de activiteitenring.
 • Door de organisatie wordt één vrijwilliger aangewezen per hindernis die helpt bij het losspringen van ruiters. Grooms/begeleiders in de losrijbaan zijn niet toegestaan
 • Minimaal een dag voor het event wordt bij voorkeur de parcoursschets en/of een link naar een filmpje van het parcours getoond in Mijn KNHS via de knop startlijst. Dit zodat het parcours thuis alvast kan worden bestudeerd. Parcours verkennen kan alleen plaatsvinden op voorwaarde dat de organisatie 1,5 meter kan garanderen.

Mennen

 • Bij dressuur en vaardigheid is het niet toegestaan om een groom achterop de wagen te laten plaatsnemen. De groom neemt plaats in de nabijheid van de ring.
 • Het op- en afbouwen en het aanpassen van de spoorbreedte van de hindernissen van het vaardigheidsparcours gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis
 • Zolang de nu geldende maatregelen van kracht zijn kunnen alleen beoordelings- en meetmomenten voor dressuur en vaardigheid georganiseerd worden. Winstpunten worden toegekend conform het Wedstrijdreglement mennen.

Endurance

 • Tijdens de veterinaire keuring wordt 1.5 meter afstand gehouden tussen dierenarts en deelnemer/groom. Wanneer de dierenarts aan de linkerkant van het paard staat, staat de deelnemer/groom aan de rechterkant van het paard en omgekeerd. Dit is alleen mogelijk
  wanneer het paard stil staat. Is een paard ongehoorzaam en komt daarmee de 1.5 meter in geding, dan wordt deelname aan de activiteit niet gestart/afgebroken. De dierenarts draagt handschoenen en heeft de beschikking over ontsmettingsmiddel.

Voltige

 • Zolang de nu geldende maatregelen van kracht zijn kunnen alleen beoordelings- en meetmomenten voor solisten georganiseerd worden.

Eventing

 • Het op- en afbouwen van hindernissen gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis in de spring- of crossfase.
 • Door de wedstrijdorganisatie wordt 1 vrijwilliger aangewezen per hindernis die helpt bij het losspringen van ruiters in de springfase. Grooms/begeleiders in de losrijbaan zijn niet toegestaan.
 • Zolang de nu geldende maatregelen van kracht zijn kunnen alleen beoordelings- en meetmomenten voor dressuur en springen georganiseerd worden.

Bekijk hier alle bepalingen.

Bron: KNHS

6 reacties op “KNHS publiceert bepalingen meetmomenten

 • Henk de Man

  Bijzonder dat er verplicht word via Mijn KNHS in te schrijven EN te betalen, terwijl ik het in het persbericht niet terug lees.
  Dit onder het mom dat er dan niet contant betaald hoeft te worden, iets wat overigens overal wel mogelijk is.
  Machtsmisbruik?

 • Raymond

  Kunt toch ook rechtstreeks aan de organiserende vereniging betalen via bank? KNHS stel je eens voor dat je eens iets mis zou lopen? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten zegt men toch?

 • Peter

  Ik ben blij dat er veel maneges zijn waar we gewoon zonder de KNHS oefen wedstrijden kunnen rijden, ze beroven ons al van een groot gedeelte van de waarde van de startpas. En zo hoeven de oefen wedstrijden niet extra duur te worden

 • Alie

  De KNHS neemt vh inschrijfgeld 8 tot 10% voor hunzelf begrijp ik.

 • marcel dufour

  Ziet ernaar uit dat de KNHS de Coronacrisis wil misbruiken om een al jaren gekoesterde droom te verwezenlijken. Het betalen vooraf en per bank.

  Ik zeg dat daarover te onderhandelen valt als de KNHS er ook op toeziet dat gewonnen prijzengeld de dag na concours op de rekening staat.

 • Jacqueline

  Op zich niet zo veel mis met vooraf laten betalen per bank. Denk dat veel verenigingen hier echt wel de voordelen van inzien. Mits het systeem goed werkt en het is op te hoesten door de verenigingen. De rekentool van de KNHS leert dat wij bij een gemiddeld (indoor)concours de helft van onze winst kwijt zijn aan de kosten van het online betalen. Het percentage van 10% ligt veel te hoog. 3 a 4% zou een reëel percentage zijn waarbij de kosten tegen de baten opwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook