Ga naar hoofdinhoud

Mondkapje vanaf morgen verplicht op Belgische wedstrijden

Vanwege de dramatische stijging van het aantal coronagevallen in België (89% meer dan vorige week) moet vanaf morgen (25 juli) iedereen op Belgische (paarden)sportevenementen een mondkapje dragen. Uitzondering daarop vormen de ruiters op een paard,mensen die zitten op een stoel (met voldoende afstand) en kinderen (onder de 12).

Paardensport Vlaanderen schrijft: “De laatste nationale veiligheidsraad heeft aan de alarmbel getrokken omwille van de stijgende cijfers betreffende de pandemie. Feiten die we als Paardensport Vlaanderen niet zomaar naast ons neer willen leggen.”

Monkapje verplicht, ook buiten

“Vanaf zaterdag 25 juli is op alle sportieve evenementen (indoor en outdoor) het dragen van een mondkapje verplicht en dit voor alle personen, ouder dan 12 jaar, met uitzondering van de personen die neer zitten of die de sport beoefenen, over het gehele terrein (inclusief de parking).”

Bron: Paardensport Vlaanderen

3 reacties op “Mondkapje vanaf morgen verplicht op Belgische wedstrijden

 • Jan Jonas

  Jammer dat een overheid zo om gaat met zijn volk. De virologen hebben gelijk om een virus in te dammen, maar het virus zal daarmee niet verdwijnen. Dat komt omdat virologen kennis hebben van virussen, maar niet van de maatschappelijke inpakt en gedrag van mensen. Dit virus gedraagt zich als alle ander virussen, maar is nieuw en maakt als alle andere virussen slachtoffers. Onbekend maakt onbemind, is het passende gezegde voor dit virus, vandaar dat iedereen in een soort schok verkeerd en allerlei maatregelingen worden genomen. Terecht dat je maatregelingen neemt, maar wanneer je land in schok is gemaakt door allerlei maatregelingen af te kondigen en dan zelf met verlof gaat, wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Mondkapjes geeft geen bescherming (wetenschappelijk aangetoond). In landen waar eerder de mondkapjes verplicht waren, zag je het aantal besmettingen toenemen. Luxemburg, het braafste landje van de EEG ging testen OP ADVIES VAN DE WAO, resultaat het land ging van code GEEL naar code ORANJE en schoot zich zelf hiermee in eigen voet. Dat zelfde zou in andere EEG landen ook kunnen gebeuren. Ook in landen waar al eerder een mondkapjes plicht was. Mondkapjes is leuk voor de bühne, men WAANT zich meer veilig. Handhaving zal toch een groot probleem worden.

 • marcel dufour

  Mondkapjes geven een vals gevoel van veiligheid omdat veruit de meeste mondkapjes niet de kwaliteit hebben die nodig is om virussen tegen te houden.
  Als je mondkapjes verplicht maakt zorg dan in ieder geval dat het kapjes van een bepaalde minimum kwaliteit zijn.

  “microbiologen wijzen erop dat het kapje kan dienen als vangnet voor ziektekiemen, zeker als het gemaakt is van stof die vocht vasthoudt. Wie het kapje dan aanraakt, kan de ziektekiemen alsnog aan de handen krijgen en ergens aan afvegen. Zie het kapje dus niet alleen als mondjuweel maar ook als een vieze zakdoek: die pak je ook bij voorkeur niet op met de hand en gooi je ook weg na gebruik.
  Wat zoveel betekent als je niet je kapje regelmatig ververst je iedereen voor het lapje houdt, incluis jezelf.

 • Gert Vis van Heemst

  Ik ben zelf een professioneel mondkapjes drager, omdat dat nu eenmaal in mijn beroep wordt verwacht. 20 jaar geleden zat ik aan tafel naast een microbioloog die mij toevertrouwde dat de kapjes de veiligheid van kippengaas bieden. Het enige wat belangrijk is, is te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem en dat is voornamelijk een kwestie van leefstijl. Het is zo langzamerhand wel duidelijk geworden dat dit virus zich eigenlijk alleen verspreid door middel van aërosolen. Vermijden van slecht geventileerde drukke ruimtes is dan ook het belangrijkste wapen om van deze ziekte gevrijwaard te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook