Ga naar hoofdinhoud

Olympiërs krijgen voorrang bij vaccinatie tegen corona

Nederlandse sporters die zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Tokio krijgen voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus. Tot nu toe hebben zo'n tweehonderd sporters zich geplaatst voor de Spelen in de Japanse hoofdstad, die op 23 juli beginnen. Verwacht wordt dat die groep de komende tijd nog flink zal groeien. Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters krijgen. De sporters mogen zelf beslissen of ze wel of niet gevaccineerd willen worden. Het is niet verplicht.

De verwachting is dat er vanavond, na de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS meer duidelijkheid komt over het vaccineren van de olympiërs.

Niet voordringen

NOC*NSF heeft geruime tijd overlegd met VWS over het vaccinatie van de topsporters voor de Olympische Spelen. De sportkoepel gaf daarbij nadrukkelijk aan niet te willen voordringen op andere groepen die het vaccin hard nodig hebben. Mensen met een zwakke gezondheid gingen volgens NOC*NSF voor.

Met beide handen

Sporters die zich kwalificeren voor de Spelen hebben ook de mogelijkheid zich op kosten van het IOC te laten vaccineren. Het IOC kreeg de vaccins aangeboden door het Chinees Olympisch Comité en nam het aanbod met beide handen aan. Voor de Winterspelen van 2022 in Peking geldt dezelfde regeling.

Aantal landen al begonnen

Een aantal landen is al begonnen met het inenten van olympische atleten. In Rusland, Hongarije, Litouwen, Kenia en Nieuw-Zeeland kregen topsporters al met voorrang een vaccinatie.

Bron: NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook