Ga naar hoofdinhoud

Oostenrijks onderzoek bevestigt: Zeer laag risico op infectie in binnenmaneges

Foto: Lonneke Ruesink

Een deskundig onderzoek in opdracht van de Oostenrijkse Paardensport Vereniging (NOEPS) bevestigt wat al lang duidelijk is voor ruiters: Gezien de levendige uitwisseling van lucht is het risico op infectie met Corona binnen in maneges extreem laag.

De vereniging krijgt steun van de wetenschap. Een team van deskundigen, samengesteld op initiatief van NOEPS-president Gerold Dautzenberg, onderzocht het risico van virusoverdracht in maneges. Conclusie van de berekeningen: Het infectierisico is zeer laag als de toepasselijke Corona-maatregelen worden nageleefd.

Met vier ruiters die zich verplaatsen in een conventionele rijhal (20 x 40 met een gemiddelde hoogte van 5,50 m), is de kans op infectie 1 op 4.000 als een van de mensen zeer besmettelijk is. Als de ruiters ook eenvoudige gezichtsmaskers dragen, zakt het risico zelfs tot 1 op 10.000.

Het lijkt op buiten bewegen

De berekeningen van de luchtverversing maken duidelijk dat rijden in maneges veel meer lijkt op buiten bewegen dan rijden in gesloten ruimtes, concludeert het rapport. Deze beoordeling is nu naar het Sportland Neder-Oostenrijk gestuurd – vergezeld van de eis om maneges niet gelijk te stellen aan indoor sportfaciliteiten zoals zwembaden en sportscholen, maar om ze uit te sluiten van sluitingen ‘voor het welzijn van de dieren en voor de veiligheid van paarden en ruiters’.

Begrip vinden

“Met dankbare steun van de deelstaat Neder-Oostenrijk proberen we op federaal niveau gehoor en begrip te vinden voor dit onderwerp. De verantwoordelijke instanties hebben onze onderzoeken en suggesties ontvangen en zeer positieve feedback gegeven. Het is natuurlijk aan de gespecialiseerde comités op federaal niveau om uiteindelijk beslissingen te nemen ”, zegt NOEPS. 

Bron: Pferderevue/Horses.nl

2 reacties op “Oostenrijks onderzoek bevestigt: Zeer laag risico op infectie in binnenmaneges

  • Jan Jonas

    De uitkomst van dit rapport kan ook in Nederland en andere Europese landen gebruikt worden. Natuurlijk moeten de paarden organisaties met de vuist op tafel slaan om mensen die geen verstand hebben van Maneges en accommodaties waar paarden gehouden worden, verwaarloosbare besmettingsbronnen zijn. Overheid is kneedbaar, dat bleek nu met het schaatsen. Eerst zij Rutte, er kan niet geschaatst worden. Na een pittig gesprek met de schaatsbonden, zei Rutten dat er wel onder voorwaarden geschaatst kan worden. Zo kan het ook bij de paarden gaan.

  • visvanh

    Kans 1 op 4000. Bij gemiddeld 4000 positieve tests per dag en gemiddeld 5 dagen besmettelijk betekend dit dat er een kans is van 1 op 1000 dat er een positief geteste aanwezig is. De kans is natuurlijk nog kleiner want het moet een zeer besmettelijke persoon zijn en het overgrote deel van de positief getesten heeft geen of lichte klachten en is overeenkomstig weinig besmettelijk. Maar uitgaande van die 1 op 1000, is de kans om in een rijhal besmet te worden 1 op 4.000.000. De kans op een flinke prijs in de staatsloterij is groter. Ik durf het wel aan hoor.
    Gert Vis van Heemst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook