Zo is er bij het paard al een aantal jaren het ECoV (Equine Corona Virus). Dit virus komt voor bij veulens met en zonder diarree en soms ook bij volwassen paarden. Het kan koorts, gebrek aan eetlust, soms lichte koliek en diarree of slappe mest geven. Dit virustype is niet besmettelijk voor andere diersoorten en ook niet voor de mens. Het ECoV spreidt echter wel snel onder paarden, omdat het voor paarden onderling heel besmettelijk is en een korte tijd tussen in contact komen met het virus en het krijgen van ziektesymptomen kent. Veel paarden hebben echter helemaal geen last van de infectie.
Bij honden komt het CCV (Canine Corona Virus) voor en bij katten het FCV (Feline Corona Virus). Ook deze virustypen zijn erg gastheer-specifiek en dus geen probleem voor de mens.
Mensen
Mensen hebben hun eigen coronavirussen. In 2002 verschenen in China de eerste gevallen van SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). De veroorzaker van SARS is het SARS-CoV en dit virus kan ernstige longontsteking veroorzaken. In september 2012 werd MERS-CoV (Middel East Respiratory Syndrome –virus) ontdekt. Dit virus circuleert nog steeds, vooral in het Midden-Oosten.
Nieuw type
Eind 2019 is in China een nieuw type coronavirus uitgebroken. Dit virus, ook wel Wuhan-virus genoemd, wordt aangeduid met de wetenschappelijke naam SARS-CoV-2 en dit virus kan de ziekte COVID-19 (Corona Virus Disease – 19) veroorzaken. Om de gevolgen van dit virus in te dammen worden op dit moment wereldwijd zeer ingrijpende maatregelen genomen.
Voor de paardenbezitter: de huidige coronavirusinfectie bij de mens (COVID-19) en het coronavirus bij het paard (ECoV) behoren dus vanuit het oogpunt van virusonderzoek wel tot de zelfde virusgroep, maar hebben in praktijk helemaal niets met elkaar te maken. De mens wordt niet ziek van het paarden-coronavirus en het paard wordt niet ziek van de mensen-coronavirussen.
Bron: Sectorraad Paarden/KWPN
Goed stuk van mevrouw Sloet. Ieder diersoort (ook de mens) is drager. Bepaalde virussen worden niet of slecht door het systeem van het lichaam herkend, het gevolg, het lichaam herkend niet de indringer en raakt in de war. Wat moet ik doen, zegt het lichaam en de directeur van ons lichaam (de hypofysen, onze hersenen )zeggen doe maar wat. Er ontstaat een kettingreactie in het lichaam en de ziekmaker maakt daar gebruik van. De typen coronavirusen kiezen een gevoelig stuk weefsel dat opdat moment verzwakt is. In mijn ogen zijn dat gauw de longen of de darmen, die zeer snel gevoelig zijn. Dit probleem zie je vaak bij paarden als ze geënt zijn. Op de plaats waar geënt is ontwikkeld zich een hematoom (zwelling) dat zie ik als een secondaire ontsteking. M.A.W. het lichaam accepteert de entstof niet. De meeste paarden hebben na de enting geen probleem .
M.A.W. het is een weerstandsprobleem van het lichaam.