Ga naar hoofdinhoud

Theo Fledderus: ‘Gelukkig zijn er lichtpuntjes’

Theo Fledderus, algemeen directeur KNHS. Foto: Ingeborg Fortgens

"Corona blijft ons bezighouden. Niet omdat we het willen, maar omdat het niet anders kan. De maatregelen om het virus in te dammen hebben een grote invloed op ons leven en op de paardensport", schrijft Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS, in zijn column.

“De maatregelen zijn weer strenger dan toen mijn vorige column uitkwam. We zitten zelfs in een bijna net zo strikte lock down als tijdens de eerste golf. Dat vraagt veel uithoudingsvermogen. Gelukkig zijn er lichtpuntjes; het gaat langzaam beter met de coronacijfers en we kunnen en mogen in deze gedeeltelijke lock down nog steeds paardrijden. Ook de online mogelijkheden zijn steeds groter.”

Anders dan eerste lock down

“Minister van Medische Zorg en Sport, Van Ark, heeft ervoor gezorgd dat terwijl Nederland grotendeels op slot zit, bijna iedereen zijn eigen sport mag blijven beoefenen. Dat vind ik echt goed nieuws. Paardrijden kan daardoor nog steeds. De overheid heeft bij het maken van de regels gekeken naar de sportscholen. Daar komt dat verbod op groepslessen uit voort. Groepslessen waar een zaal vol mensen intensief met elkaar sporten en zweten zoals op een spinningbike of tijdens een zumba-les mogen voorlopig niet. Persoonlijk kan ik dat begrijpen. Echter zijn zulke groepslessen niet te vergelijken met bijvoorbeeld zes ruiters in een binnenbak met één instructeur. Daar zou niets op tegen moeten zijn. Paardensport is gewoonweg niet te vergelijken met sporten in een fitnesscentrum.”

Spanningsveld

“Toch heeft de paardensport ook te maken met de regels zoals ze zijn gemaakt. Achter de schermen is de KNHS (samen met de FNRS) nog steeds dagelijks aan het werk om te lobbyen bij de overheid en zoveel mogelijk ruimte te creëren voor paardensporters en de regels te vertalen naar onze sport. Het is een spanningsveld tussen wat kan, mag en wat we willen.”

Coronabesmettingslek

“Uiteraard mag de paardensport niet voor een coronabesmettingslek zorgen. Dat willen we voorkomen. Aan de andere kant zien we dat erin landen om ons heen soms toch nog meer kan dan hier omdat er bijvoorbeeld nog internationale wedstrijden gereden worden. Ook daar wijzen we de overheid op. Binnen wat toegestaan is willen we zoveel mogelijk kunnen doen. Als er veranderingen zijn binnen dat wat mag, is dat natuurlijk direct te lezen op knhs.nl.”

Gratis masterclass

“Wedstrijden mogen nu dus niet gereden worden. Omdat startpashouders door het geldende overheidsverbod, geen wedstrijden kunnen rijden, hebben we besloten hen een gratis online masterclass ter waarde van 150 euro aan te bieden. Startpashouders kunnen kiezen uit een masterclass dressuur van Alex van Silfhout of een masterclass springen van Rob Ehrens. Op deze manier willen wij graag iets terug doen voor alle startpashouders nu er minder gebruik kan worden gemaakt van een startpas. De eerste reacties zijn erg positief. Zo lezen wij op ons Facebookaccount reacties zoals: ‘Goed initiatief’, ‘Super leuk en leerzaam’ en ‘er wordt tenminste wat geprobeerd en dat vind ik een positief signaal’.”

Volhouden

“En over positieve signalen gesproken; de corona-opname- en intensive care-cijfers nemen gelukkig geleidelijk af. Wie weet kunnen we binnenkort wel weer activiteiten voor beoordelings- en meetmomenten organiseren. Daarnaast liet de verkiezingsuitslag in Amerika afgelopen weekend zien dat de wereld zomaar weer kan veranderen. Dat geeft mij een goed gevoel. En dat wil ik meegeven aan jullie: houd vol, op een dag ziet de wereld er weer anders uit en kunnen en mogen we er weer op uit. Ook te paard!”

Bron: KNHS

2 reacties op “Theo Fledderus: ‘Gelukkig zijn er lichtpuntjes’

  • Sanne

    Allemaal leuk en aardig, maar dat ik al bijna een jaar geen cc heb kunnen rijden en daardoor al bijna een jaar voor nop een startkaart heb kost mij ook geld. KNHS zegt startkaart niet te kunnen verlengen of terug te kunnen betalen wegens alle onkosten. Wegens niet gebruik kunnen maken van vluchten of reizen moeten deze ook vergoed worden net zoals organisaties popfestivals of wat dan ook moeten terugbetalen. Ook mijn kachel moet roken, waarom moet ik eerst een ander mans kachel laten roken? Verenigingsgelden bij de club gaan ook gewoon door, help de vereniging de crisis door… Mijn potje is ook niet eeuwig vol en leuk bedacht die Masterclass, klinkt leuk, maar als het ze alleen maar geld had gekost hadden ze het zeker niet gedaan, dus ook hier zit een verdienmodel in.

  • paulien zonhoven

    Het zou al een gebaar van de KNHS zijn als ze de startkaarten gewoon door laten lopen in 2021 zonder kosten. De KNHS maakt gebruik van alle beschikbare financiële regelingen van de overheid. De professionele ruiters die dikwijls afhankelijk zijn van eigenaren merken nu al dat sommige eigenaren met hun paarden uitwijken naar het buitenlanden dus veelal ook andere ruiters, omdat ze willen dat hun paarden op concours gaan. Deze ruiters hebben dus niks aan de blije boodschap die de KNHS nu lanceert en ook aan de Masterclassen zullen ze geen vreugde beleven.
    Wellicht is een masterclass financieel overleven in een crisis voor deze ruiters een beter idee. Verder zie ik in allerlei landen gelobby voor BTW verlagingen, ik vraag mij af of de KNHS zich hier ook hard voor maakt.
    Misschien is het een idee om allemaal de startkaarten niet te verlengen voor 2021. Want de KNHS komt vast met een verhaal dat gewoon kosteloos doorzetten naar 2021 te veel rompslomp is en geld kost. Als iedereen niet verlengt en pas weer een startkaart aanvraagt zodra er weer gereden kan worden geeft dat immers ook een heleboel rompslomp en tijd dus geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook