Ga naar hoofdinhoud

Curator verantwoordelijk voor in beslag genomen pony

Röntgenfoto van de voet van de ingeslapen Lady
Naar aanleiding van de aangifte van onder andere website Piepvandaag tegen  de failliet verklaarde stalhouderij Meijer, curator Jacquelien Siebenga- Moggré en veilingsite BVA Auctions vanwege ernstige verwaarlozing en mishandeling van paarden, heeft de Partij van de Dieren onlangs kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij bevestigt onder andere dat curator Siebenga na in beslagname verantwoordelijk was voor het welzijn van de kreupele pony Lady.

Op de vraag of de staatssecretaris op de hoogte was van het schrijnende geval van de door BVA Auctions geveilde Shetlandpony, die zo ernstig verwaarloosd bleek dat het dier direct na aankoop werd geëuthanaseerd werd antwoordde Dijksma bevestigend.

Op de vraag hoe het dan mogelijk was dat deze pony nog geveild is, was het antwoord dat er aangifte is gedaan tegen zowel de curator als het veilinghuis.

Over het paspoort dat deze pony in de week voor de veiling heeft gekregen waarin staat dat het dier zes jaar zou zijn, terwijl een veearts door middel van een gebitsanalyse heeft bevestigd dat deze pony zeker vijftien jaar oud was, werd geantwoord dat de politie nog onderzoekt of de dierenarts die de stamboekloze Shetlandpony gechipt heeft strafrechtelijk iets te verwijten valt.

Verder is de staatssecretaris van mening dat dat dieren een eigen, zelfstandige waarde hebben los van de gebruikswaarde die de mens aan dieren toekent. Deze intrinsieke waarde is daarmee eigen aan het dier als levend wezen. Bij het gedrag van burgers ten aanzien van dieren dient steeds rekenschap gegeven te worden van de intrinsieke waarde van het dier. De bepalingen in de Wet dieren dienen dan ook nageleefd te worden. Het veilen van dieren zonder dat voldaan wordt aan deze bepalingen of het op straat zetten is dan ook niet toegestaan.

De vraag over hoe het toezicht op het welzijn van inbeslaggenomen dieren georganiseerd is, tijdens en na de beslaglegging werd als volgt beantwoord: “De curator is na beslaglegging houder geworden van het dier. Op dat moment draagt hij de verantwoordelijkheid en heeft hij de plicht zorg te dragen voor naleving van de bepalingen in de Wet dieren.”

Het herplaatsen van dieren dient ook op grond van bestaande regelgeving altijd zorgvuldig te worden uitgevoerd. Zo stelt art. 1.7 onder b van het Besluit houders van dieren dat degene die een dier houdt er zorg voor dient te dragen dat een dier slechts onder de hoede wordt gesteld van een persoon die kennelijk tot de verzorging in staat is.

Lees hier de antwoorden op alle Kamervragen

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Curator verantwoordelijk voor in beslag genomen pony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.