Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe rol ponyclubs

Ik denk dat besturen van ponyclubs zouden moeten gaan nadenken over hoe ze hun rol in de paardensamenleving gaan aanpassen aan de behoeften van de huidige tijd.

Hoe? Ja, die vraag houdt me ook al een lange tijd bezig.
Daar ging ik dan, iedere woensdagmiddag, naar de manege. Een joggingbroek en kaplaarsjes aan. In de zadelkamer eerst een passende cap uitzoeken en dan mocht ik een uurtje op een pony rondhobbelen tussen nog vier of vijf lesklanten. De instructrice vertelde ons dat we onze hakken laag moesten houden of lieten ons zwaaien naar onze ouders aan de kant. Wij hadden de tijd van ons leven. Zonder dat we het wisten, werden we steeds iets handiger in de omgang met de pony’s. Ook toen al moesten de maneges met de opbrengsten van de kantine het hoofd boven water houden en was het bestaan van een manege-eigenaar voornamelijk hard werken en weinig verdienen.

De maatschappij verandert. Mensen worden individueler en veiligheidsvoorschriften worden strenger (lees: duurder). Manegehouders werken zich een slag in de rondte maar kunnen zich financieel gezien amper bedruipen. Aan het enthousiasme van kinderen verandert niets. Zij genieten van de wekelijkse gang naar de manege voor die paar rondjes op een pony en de knuffel voor en na die tijd. Dat ze onbewust de basis leggen voor het leren paardrijden, hebben ze niet eens zo zeer door.
Ik weet niet hoe dat in uw omgeving zit, maar in de Achterhoek zijn bijna geen maneges meer over. Veel oude maneges in de buurt zijn al verdwenen. Onlangs kondigde PSC Lichtenvoorde aan met de manegeactiviteiten te stoppen en ook mijn oude leerschool in Groenlo houdt er dit jaar mee op. Er blijven hier weinig échte maneges over waar een ouder zijn kind heen kan brengen om te leren ponyrijden. En dat is waar ik mij zorgen over maak. Hoe moet dat nu? Hoe kan een kind de basis leggen voor een toekomst als ruiter of amazone? Waar kan het onbezorgd, gewoon een uurtje per week, rijden? Ik heb het nu over de fase voordat een kind naar een ponyclub gaat.

Is het niet iets om de rol van een ponyclub aan te passen? Meer toegespitst op de huidige tijd en het gebrek aan maneges. Ik heb dit niet zelf bedacht; er is al vaker over geschreven. Zou het iets zijn voor een ponyclub om een aantal pony’s aan te schaffen, te onderhouden en ter beschikking te stellen? De echt betrouwbare pony’s gaan vaak van het ene naar het andere lid binnen een club en hier zou zo’n club dan mooi op kunnen inspelen. Het zouden dan vooral de pony’s moeten zijn voor de beginnende leden met de nog onwetende ouders. De begeleiding vanuit de club is hier belangrijk, vooral ook buiten de lessen om. Zaken als stalling en verzorging dienen dan veel aandacht te krijgen. Juist deze aspecten worden bij het verdwijnen van maneges veel belangrijker om door een ponyclub te worden opgepakt.

Steeds meer ‘startkaartenverenigingen’ ontstaan, waardoor het verenigingsleven –waarbij leden elkaar helpen en waar nog bestuurlijke zorg is – dreigt te verdwijnen. Het is daarom belangrijk dat reguliere clubs goed over hun rol gaan nadenken. De KNHS onderkent het geschetste probleem en schreef verschillende artikelen om de ponyclubs op weg te helpen. Die documenten zijn onder meer te vinden onder het kopje jeugdbeleid op de KNHS-site. Kinderen moeten de mogelijkheid houden om op een goede manier kennis te kunnen maken met een pony en het ponyrijden. De bal ligt bij de verenigingen.

Daniëlle Carrière, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 26 juni in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Nieuwe rol ponyclubs

  • Paardenfan

    Gelukkig hebben we PSC Diekshuus in Gendringen nog! Top manege met fantastische paarden. Tot nu toe ben ik nog geen enkele manege tegen gekomen in de Achterhoek waar zo goed met de paarden wordt omgegaan en waar je niet een nummertje bent, maar de manege eigenaren je nog bij naam kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook