Ga naar hoofdinhoud

Dazen mijden gestreepte vacht

Het dazenprobleem oplossen? Wellicht is het tijd om paarden met zebrastrepen te fokken of paarden simpelweg van een gestreepte deken te voorzien. Uit onderzoek door wetenschappers uit Hongarije en Zweden blijkt namelijk dat bloedzuigende paardenvliegen zich niet tot streepjespatronen aangetrokken voelen. De onderzoekers denken daarmee zelfs de reden te hebben gevonden van het ontstaan van het streepjespatroon van zebra’s.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Experimental Biology. Voor het onderzoek stelden de groep wetenschappers plastic neppaarden op in een weiland. Dit waren donkere en lichte paarden, maar ook paarden met verschillende patronen op het lichaam. De wetenschappers concludeerden dat de steekvliegen zich vooral aangetrokken voelen tot donker gekleurde paarden. Dit zou komen doordat het licht vanaf deze paarden in horizontale golven afketst. Dit lijkt op de afketsing van het licht op water, waar zij hun natuurlijke broedplaats hebben. Tot grote verbazing van de onderzoekers hadden de insecten de minste belangstelling voor paarden met een streepjespatroon.

De patronen van echte zebra’s komt vrijwel overeen met de patronen van de neppaarden waar de minste vliegen op af kwamen. De wetenschappers vermoeden dat de zebra’s in de loop der jaren een vacht hebben ontwikkeld die het minst aantrekkelijk is voor vliegen. Andere onderzoeken spreken deze theorie tegen. Er zijn ook wetenschappers die stellen dat de streepjesvacht is ontstaan vanwege camouflage. Mogelijk is de streepjesvacht door meerdere factoren beïnvloed.

Bron: Horses.nl/Biologists.org

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

4 reacties op “Dazen mijden gestreepte vacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook