Ga naar hoofdinhoud

De Niro en Baloubet du Rouet aanvoerders WBFSH Sire Ranking

Onlangs zijn de verschillende WBFSH Sire Rankings 2013 uitgekomen. Bij de dressuurhengsten staat De Niro op nummer één en bij de springhengsten draagt Baloubet du Rouet de kroon.


Vooral bij de springhengsten is het duidelijk: de beste springpaarden van hun eigen tijd brengen de beste springpaarden van deze tijd. Nummer één Baloubet du Rouet won destijds onder Rodrigo en Nelson Pessoa meerdere wereldbekerfinales en in 2004 onder Rodrigo Pessoa zelfs de gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene. Nu behoren nakomelingen als Chaman, Palloubet d’Halong, AD Rahmannshof’s Bogeno en VDL Bubalu tot de absolute wereldtop.

Ook de nummer twee bij de springhensten, Kannan, sprong zelf zeer verdienstelijk. Onder Michel Hécart sprong de Voltaire-zoon op internationaal niveau en imponeerde destijds met zijn enorme vermogen. Vanwege blessureleed is Kannan helaas amper tot zeer grote overwinningen gekomen, maar zijn nakomelingen maken dat ruimschoots goed. Zijn zoon Nino des Buissonnets won in 2012 goud op de Olympische Spelen in Londen.

Nummer drie Quick Star behoorde ondanks zijn geringe stokmaat onder het zadel van Meredith Michaels-Beerbaum tot de absolute wereldtop. Datzelfde geldt voor zijn nakomelingen Big Star en Orient Express HDC, die op het hoogste niveau vrijwel niet te kloppen vallen.

Op de vierde plek staat Heartbreaker, die destijds onder Peter Geerink op top niveau presteerde en een vierde plaats in de Grote Prijs van Aken als hoogtepunt kende. Vijfde staat Diamant de Semilly, die onder Eric Levallois onder meer teamgoud won op de Wereldruiterspelen in Jerez 2002. Cornet Obolensky neemt de zesde plek in en sprong onder Marco Kutscher jarenlang op het hoogste niveau. Nummer zeven is de Olympische springhengst Darco, die onder Ludo Philippaerts tot waanzinnige successen kwam. Achtste staat de KWPN-hengst Mr. Blue, die onder Bert Romp tot de wereldtop behoorde en later verkocht werd naar de Verenigde Staten. Op plaats negen en tien staan Numero Uno en Contendro I. Deze twee hengsten lijken de uitzonderingen die de regel bevestigen, hoewel Numero Uno wel op 1,50m niveau gesprongen heeft.

Bij de dressuurhengsten is de top al tijden afgetekend en wordt de top 100 beheerst door hengsten uit de D-lijn. De Niro werd dit jaar wederom gekroond tot lijstaanvoerder. De zoon van Donnerhall bracht onder meer Desperados FRH, die onder Kristina Sprehe vijfde werd op de Europese kampioenschappen in Herning.

Tweede staat de Trakehner-hengst Gribaldi. Onder Edward Gal maakte de zwarte hengst furore in de internationale dressuursport en nakomelingen als Schianto en Kingsley Siro vertegenwoordigen Gribaldi momenteel in de topsport.

De KWPN-hengst Jazz staat op de derde plek en kent in Jerich Parzival zijn best presterende nakomeling. Op de vierde plek staat Florestan I, gevolgd door de oude Donnerhall. Don Schufro is met een zesde plek de derde D-hengst in de top tien. Zevende staat de halve Trakehner Michellino, die Ulft als grootvader kent. Sandro Hit neemt de achtste plek in, terwijl Come Back II op plek negen staat. Negro mag aansluiten op de tiende plaats en tekent onder meer voor het vaderschap van nummer één van de wereld Valegro.

De volbloed Heraldik xx voert de ranking bij de vaders van eventingpaarden aan. Master Imp xx staat tweede, gevolgd door Ricardo Z.

Klik hier voor alle WBFSH Sire Rankings van 2013.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.