Ga naar hoofdinhoud

Deze week … ‘Paardenbeul bestaat niet’

Al ruim twee jaar houdt ‘de paardenbeul’ hippisch Nederland in de greep. In 2015 zijn 36 gevallen van paardenmishandeling geregistreerd en ook in het nieuwe jaar zijn er alweer slachtoffers te betreuren. Met vorige week als triest hoogtepunt het overlijden van een draagmerrie van Dressuurstal Van Baalen, hetgeen zelfs misdaadverslaggever Peter R. de Vries in stelling bracht. Maar gaat de beroemde speurneus op jacht naar een mens met een zieke geest of naar een spook? Dierenartsen Jan Greve en Gert Teunissen weten het bijna zeker: “De paardenbeul bestaat niet.”

In de Paardenkrant van deze week leggen Greve en Teunissen uit waarom zij bijna zeker weten dat de ‘Paardenbeul’ niet bestaat. Morgen, woensdag, valt de krant op de mat, maar online wordt het volledige blad nu al via Horses.nl beschikbaar gesteld. Hieronder een kleine impressie van de inhoud van De Paardenkrant van deze week.

Filip de Wandel springt WEF-GP op eigen fokproduct

Op een eigen fokproduct deelnemen aan een Grand Prix op het Winter Equestrian Festival; op Filip de Wandel na is er waarschijnlijk niemand in de hele wereld die dat ooit gedaan heeft. Maar omdat Gentley (Bentley van de Heffinck x Major de la Cour) als jong paard nooit echt opviel, werd hij niet verkocht, maar rustig verder opgeleid. Met succes, want de laatste maand bewijst de tienjarige ruin zich op het hoogste niveau op het Palm Beach International Equestrian Center in Wellington, Florida.

Cornet Obolensky heeft goed onderkomen in Oekraïne

Alle invloedrijke springpaardenverervers bevinden zich in onze contreien. Dat was vroeger al zo en is nog altijd zo. Een Oekraïense stoeterij zorgt echter voor de uitzondering op de regel. Begin deze eeuw realiseerde de Zhashkov Stud Farm – gevestigd in Zhashkov City, op zo’n 150 kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev – een gouden zet door een tweejarige schimmelhengst aan te kopen die onder de naam Cornet Obolensky zou uitgroeien tot een fenomeen.

Meinardus: ‘De fokkers hebben niets aan fokwaarden’

Dr. Heiko Meinardus ziet niets meer in de fokwaarden zoals die vandaag de dag door de FN worden gemaakt. Opvallend, want Meinardus is eigenlijk de geestelijk vader van diezelfde fokwaarden. Bijna dertig jaar geleden ontwikkelde hij ze als afstudeeropdracht. Tig duizenden euro’s verder vindt Meinardus dat ze wel afgeschaft kunnen worden, of in ieder geval grondig aangepast. “De fokkers hebben er zo niets aan.”

Gerben de Vries zet succesvolle familiefokkerij voort

Tot grote verrassing van de familie De Vries uit Hindeloopen, werden zij op de afgelopen KFPS Hengstenkeuring uitgeroepen tot Fokkers van het Jaar. “Dit hadden we echt niet verwacht. Eerder hebben we wel eens gedacht dat we in de buurt zouden kunnen komen, maar dit keer stonden we daar helemaal niet bij stil. Mijn vrouw en ik hebben de fokkerij jarenlang samen gedaan. We gaan nog niet met pensioen hoor, maar onze zoon Gerben heeft stokje een aantal jaar geleden overgenomen en zal de fokkerij voortzetten. Deze titel komt wat dat betreft eigenlijk precies op het juiste moment, voor ons een heel mooie afsluiter en voor Gerben een mooie start”, vertelt Jos de Vries trots.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u rechtsbovenin de website (links van het zoekveld) in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer digitaal in de webshop »

Gerelateerd:
Deze week in de Paardenkrant 4-2016
Deze week in de Paardenkrant 3-2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook