Ga naar hoofdinhoud

Deze week … Van Uytert: ‘Wij moeten veel meer risico nemen’

De diskwalificatie van Bertram Allen in de Grote Prijs van Olympia was wel het meest gelezen nieuws van de afgelopen week op Horses.nl, De Paardenkrant kan niet om het 'drama' heen en besteedde er in de laatste editie van het jaar ook aandacht aan. Hoofdredacteur Dirk Willem Rosie geeft zijn mening in z'n column 'Bloed is bloed' en ook journalist Chris de Heer komt er nog op terug in zijn verslag van de Wereldbekerwedstrijd en Grote Prijs in Londen.

Morgen, woensdag, valt de laatste Paardenkrant van dit jaar op de mat, maar online wordt het volledige blad nu al via Horses.nl beschikbaar gesteld. Hieronder een kleine impressie van de inhoud van De Paardenkrant van deze week. Namens Paardenkrant-Horses.nl wensen wij alle abonnees en adverteerders een gelukkig en succesvol 2016 toe!

Tommie Visser: ‘Vingino vindt makkelijk wat moeilijk is’

De top vijf in Mechelen lag zowel in de Grand Prix als de Kür dicht bij elkaar. Zowel in de Grand Prix als de Kür was Patrik Kittel met de pas negenjarige Delaunay de winnaar. Visser klom van de vijfde plaats in de Grand Prix naar de tweede plek in de Kür. Op een vraag over het komende – olympische – jaar, antwoordt Tommie Visser: “De komende tijd ga ik me focussen op constante scores. Bij Vingino gaat het steeds om vasthouden wat ik heb en vanuit daar op zoek naar dat hele kleine beetje extra. Het moeilijke van hem is dat hij makkelijk vindt wat moeilijk is en moeilijk wat eigenlijk heel makkelijk is. Ik moet hem daarmee helpen. En in zijn hoofd dat laatste stukje ontspanning en concentratie zien aan te spreken.”

Alles valt op de plek voor Elysias en Nijvelt

Alles viel afgelopen zaterdag op de plek voor Karen Nijvelt en de hengst Elysias. In een sterk deelnemersveld, te midden van veel bekendere namen, kwam daar in de Subli-finale voor zesjarigen als een duveltje uit een doosje deze zwarte, machtig bewegende Jazz-zoon uit de lucht vallen. De grote verrassing van het KNHS-kampioenschap voor jonge paarden heette Elysias en hij was de terechte winnaar van de zesjarigen. Bij de vijfjarigen won AES-hengst Fallatijn onder Theo Hanzon en de vierjarigen werden aangevoerd door AES-hengst Gigolo K (v. Chippendale) onder Femke de Laat.

Oudste jaargang Eebert in eerste bezichtiging

Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar trappen de tuigpaardhengsten hun hippische jaar af met de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring. In de Amaliahal van het Nationaal Hippisch Centum in Ermelo worden 46 hengsten verwacht. De collectie bevat drie Hackneyhengsten en 43 tuigpaardhengsten. De oudste jaargang van Eebert komt voor het eerst in de baan, naar verwachting gaat het om vijf stuks. Waaronder Idealist van Uilke Haarsma, de kampioen van de Nationale Veulenkeuring in 2013 en de volle broer van de regerend NVK-kampioene Kalina.

Joop van Uytert: ‘Wij moeten veel meer risico nemen’

Paul Schockemöhle vroeg zijn collega Joop van Uytert in de Kettingbrief onder meer naar het verschil tussen de hengstenhouderij in Duitsland en Nederland. “Dit begint eigenlijk al met de hengstenkeuringen. Deze zijn totaal verschillend”, antwoordt Van Uytert. “In Duitsland zijn de hengstenkeuringen veel commerciëler en 75% van de hengsten wordt in de veiling aangeboden. Als jullie daar een hengst kopen kan hij gelijk in de dekkerij worden ingezet. Kopen wij zo’n hengst dan moeten we veel meer risico nemen, want het volledige traject van het KWPN, met daarbij het verrichtingsonderzoek, moet eerst doorlopen worden voordat de hengst bij ons goedgekeurd wordt en mag dekken. Zo zie je dat de toppers van de Duitse hengstenkeuringen, die vaak extreem duur verkocht worden, gekocht worden door mensen uit Duitsland of Denemarken.”

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u rechtsbovenin de website (links van het zoekveld) in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer digitaal in de webshop »

2 reacties op “Deze week … Van Uytert: ‘Wij moeten veel meer risico nemen’

 • jw

  Net of Paul niet weet hoe het in Nederland gaat.
  Als iemand weet hoe het gaat in de paarden industrie, is hij het wel.
  Denk zeker commercieler,maar dat is met alle veilingen en keuringen zo in Duitsland,een breder publie,en paarden worden daar toch redelijk duur verkocht.
  Maar het gaat daar iets makkelijker,daarom zie je toch nederlandse hengstenhouders steeds vaker hun hengsten in Duitsland voorbrengen,en daarna in Nederland.

 • J K

  Duitsland worden ook Kwpn gefokte geveild en goed aan verdiend, hier zijn ze niet zo comercieel een hengst die niet Kwpn gefokt is maar wel super interessant voor de fokkerij mag niet geveild worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook