Ga naar hoofdinhoud

Deze week … Veel zonen van Apache en Johnson door

Cat.nr. 359 (Apache x Vivaldi) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
De vier KWPN keuringsdagen in de dressuurrichting leverden vorige week 98 hengsten op voor de tweede bezichtiging. Opvallend was dat zonen van bewezen hengsten soms wel heel makkelijk werden doorverwezen. Van Grand Prix-hengsten Apache en Johnson komen respectievelijk negen en zeven zonen terug in Den Bosch. In Paardenkrant nummer 51 besteden redacteuren Peter van der Waaij en Jacquelien van Tartwijk uitgebreid aandacht aan de KWPN eerste bezichtiging.

De hengstenkeuring van het NSPS leverde 29 nieuwe Shetlandhengsten op voor de fokkerij. Daarbij viel de aangeboden kwaliteit in de minimaat erg tegen. Op de plaats van zijn wekelijkse column schrijft hoofdredacteur Dirk Willem Rosie een brief aan FEI-baas Ingmar de Vos. ‘Weet je zeker dat je deze oorlog tegen Jan Tops gaat winnen?’ In het hart van de krant vindt u de Vastgoedbijlage van Van Santvoort Makelaars.

Woensdag valt de krant op de mat, maar online wordt het volledige blad al op dinsdagavond via Horses.nl beschikbaar gesteld. Hieronder een kleine impressie van de inhoud van De Paardenkrant van deze week.

Dressuurcommissie op zoek naar grootramige hengsten

Over het algemeen was de KWPN dressuurcommissie vorige week duidelijk op zoek naar grootramige hengsten met maat en formaat, die bergopwaarts bewegen met een goed ondertredend achterbeen. Daarbij werd af en toe wel wat de jeugduitstraling gemist. “De hengsten die we mee hebben kunnen nemen zijn denk ik allemaal fijne paarden. De gebruikers worden steeds groter en de vraag naar grootramige paarden wordt zodoende ook groter. Bergop bewegen met front is zeer belangrijk. Soms beweegt een paard wel ruim, maar niet gedragen. Ze moeten in de voorhand rijzen en kunnen schakelen”, legt juryvoorzitter Bert Rutten namens de jury uit.

Lisa Nooren laat Spaanse harten sneller kloppen

In haar eerste optreden in een vijfsterren Grote Prijs op 1,60 m-niveau bemachtigde de pas achttienjarige Lisa Nooren op fenomenale wijze de zege. In de Longines Grand Prix in La Coruña nam de young rider het op tegen een sterke afvaardiging van routiniers, maar gaf hen allen het nakijken. De Frans gefokte VDL Groep Sabech d’Ha (v. Qredo de Paulstra) toonde uitstekende vorm en liet zich door toptalent Nooren rondsturen. Met haarscherpe bochten finishte de amazone een halve seconde rapper dan de uiteindelijke nummer twee. Met een glimlach van oor tot oor verliet de amazone uit het Belgische Engis, onder luid gejuich, hoofdschuddend de baan.

Gevestigde namen winnen in Subtopselectie

Een topscore van ruim 75% prijkte er afgelopen zaterdag op het protocol van KWPN-hengst Charmeur (v. Florencio). In Uden won hij onder Madeleine Witte met overmacht de tweede selectiewedstrijd in de Lichte Tour.
Op de Seleviahoeve in Werkendam namen de gevestigde namen afgelopen zaterdag met hoge scores de prijzen mee in de tweede Subtopselectiewedstrijd voor het NK. In de Lichte Tour waren de zeges voor Marlies van Baalen met Dion Johnson DVB en Dinja van Liere met Hexagon’s Conquest. In het ZZ-Zwaar wonnen Dominique Filion met Dastan en Theo Hanzon met Top’s Eddieni.
In Erica werd afgelopen zondag eveneens één van de Subtop-selectiewedstrijden voor het NK verreden. Stephanie Kooijman en What’s Up bleven de concurrentie voor in de Lichte Tour en wonnen met 67,24%.

Top’s Zoë maakt carrière in zowel sport als fokkerij

De finale van de Subli Cup wordt traditioneel eind van het jaar in Ermelo georganiseerd. De beste vier-, vijf- en zesjarige dressuurpaarden uit de voorrondes strijden zaterdag om de hoogste eer. Opvallend is dat het internationale Grand Prix-paard Top’s Zoë door maar liefst drie kinderen vertegenwoordigd wordt in de finale. Het gaat om de zesjarige Eddieni – vorig jaar nog finalewinnaar – en de vierjarige tweelingbroetjes Top’s Go for it en Top’s Gentle. Alle drie zijn ze nog in eigendom van de fokkers Lex en Evelien Trouwborst. Eveneens opvallend is het feit dat alle vier – zowel moeder Zoë, als haar kinderen – gereden worden door Theo Hanzon.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u rechtsbovenin de website (links van het zoekveld) in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer digitaal in de webshop »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook