Ga naar hoofdinhoud

Deze week… Vernieuwing in dressuurland: WeAllRide

Geen stress, geen witte broek, geen hoge kosten. Maar wel objectief beoordeeld worden door een goed opgeleid jurylid en positieve feedback ontvangen op de proef die je hebt ingestuurd. En: meedoen aan een competitie en kans maken op prijzen. Dat is heel in het kort de opzet van WeAllRide, een initiatief van voormalig KNHS-directeur Rens Plandsoen en haar compagnon Renée de Graaf (eerder hoofd opleidingen bij de KNHS). De nadruk ligt voor Plandsoen op het positieve: “Ik ben al die negativiteit in de paardenwereld zó zat!

“Zo nieuw is het niet hoor”, begint Rens Plandsoen. “In Engeland, Australië en bij de IJslanders doen ze het al: proeven filmen en zo op afstand beoordeeld worden door een jury. ‘Zoals ie thuis tölt, tölt ‘ie het best’ heet het bij de IJslanders. In Engeland hebben ze het populaire Interdressage. Wij hebben dit idee vertaald naar de Nederlandse breedtesport.” Verder lezen over het initiatief van Plandsoen kan nu al online.

Minder hengsten opgegeven voor eerste bezichtiging

De inschrijving voor de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring 2018/2019 sloot eigenlijk vorige week woensdag, maar het KWPN plakte er nog een weekje aan vast. In de tussenstand waren er flink wat minder rijpaardhengsten ingeschreven dan voorgaande jaren, maar senior-inspecteur Wim Versteeg houdt nog een slag om de arm: “Traditiegetrouw schrijven de hengstenhouders hun hengsten het liefst op het allerlaatste moment in en soms liever nog daarna.”

Stijger van de maand: Quidam’s Rubin

Het is alweer elf jaar geleden dat Quidam’s Rubin (v. Quidam de Revel) op achtjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een zakbreuk. Maar de hengst van Gestüt Sprehe leeft voort in zijn voortreffelijk springende nafok. De nakomelingen van de Quidam de Revel x Landgraf I-zoon vallen op door scherpte en snelle reflexen, iets wat je niet direct zou verwachten gezien de afstamming.

‘Organisatoren willen toppers graag vaker aan de start zien’

De Duitse dressuurbondscoach Monica Theodorescu nam het heft in eigen hand. Zij uitte tegenover Frank Kemperman, voorzitter van het dressuurcomité van de FEI, haar onvrede over de opkomst van de ingekorte Grand Prix-proef die als publiekstrekker dient te fungeren. De kwaliteit van het technisch rijden en de opleiding van het Grand Prix-paard zouden er volgens Theodorescu op achteruitgaan als bepaalde onderdelen uit de proef worden geschrapt. In deze aflevering verduidelijkt Frank Kemperman dat topruiters ook in staat zijn om zonder alle poespas het publiek te bekoren. Ter afsluiting geeft hij Grand Prix-amazone Dinja van Liere de kans om mee te denken.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer vanaf woensdag digitaal in de webshop »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook