Ga naar hoofdinhoud

Dierenarts geschorst na toedienen doping aan paard koningin

Het Koninklijk College van Dierenartsen (RCVS) schorst de Britse dierenarts James Main voor onbepaalde tijd vanwege het toedienen van een verboden middel aan Moonlit Path, een renpaard van koningin Elizabeth. Voor aanvang van het racedebuut van Moonlit Path diende de dierenarts in februari 2009 het middel Cyklokapron toe. Dit middel bevat de verboden stof Trenaxamine. Dit stofje gaat het (neus)bloeden bij paarden tegen.

De disciplinaire commissie van het RCVS acht de dierenarts schuldig aan ‘schandelijk gedrag’. De dierenarts krijgt 28 dagen om in hoger beroep te gaan en mag tot die tijd als dierenarts werkzaam blijven. “Ik ben diep geschokt en teleurgesteld. Het vooruitzicht mijn brood niet meer te kunnen verdienen als dierenarts is vreselijk”, aldus Main. “Ik wil mijn excuses aanbieden en wil benadrukken dat ik alleen handelde in belang van het welzijn van Moonlit Path.”

Ook de trainer van Moonlit Path, Nicky Henderson, werd na het incident gestraft. Hij kreeg van de Britse renpaardenvereniging BHA een boete van 40.000 pond en werd drie maanden geschorst. Henderson en Main werken sinds de overtreding niet meer samen. Mogelijk heeft de zaak ook nog gevolgen voor twee assistenten van Hendersen. Zij hebben toegegeven dat ze wisten dat de dierenarts was gevraagd het verboden middel toe te dienen.

Bron: Horses.nl/Horseandhound.co.uk

Lees ook:
Renpaard koningin Elizabeth betrapt op doping

3 reacties op “Dierenarts geschorst na toedienen doping aan paard koningin

 • icarus

  En de Queen?
  Krijgt zij ook een boete als eigenaresse van het renpaard??
  Of wast zij haar handen in onschuld???

 • Meta

  En ZO hoort het…en plein public aan de schandpaal…dat ze er echt wat van mogen leren,arme toppers die maar MOETEN presteren!

 • tineke

  ja , ben ik het helemaal mee eens! nooit zeggen dat je onschuldig bent na dit soort praktijken, want zij kennen de wet en de regels, dus….zijn zij geheel bewust en onverantwoordelijk bezig om onschuldige dieren te misbruiken inclusief de koningin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.