Ga naar hoofdinhoud

Dierenarts onderzoekt leven na de ren-carrière van volbloeden

Een Australische dierenarts heeft onderzoek gedaan naar het leven van renpaarden na hun carrière. Ruim 4000 Australische volbloeds werden gevolgd door Meredith Flash vanaf hun geboorte. Het onderzoek startte in 2005.


“Paardenartsen hebben zorg over de gezondheid en het welzijn van de paarden, dus het was belangrijk om te kijken naar hoeveel van de elk jaar gefokte paarden gaan racen, en waar ze naartoe gaan bij het verlaten van de volbloed fokkerij en race-industrie,” aldus Meredith Flash. Flash volgde 4115 volbloeds die in 2005 in Victoria werden geboren. De paarden werden gevolgd tot ze ofwel negen jaar oud waren, of tot het einde van de rensport. 74 procent van de groep ging officieel in training, 88 % van de paarden nam deel aan tenminste een race.

Hoewel er wordt beweerd dat er sprake is over-fokkerij in de race-wereld, is uit Flash’s onderzoek gebleken dat dit niet klopt. In feite kwamen 40 procent van de volbloeden terug op andere dan renstallen, 20 procent werden fokpaarden, 19 procent overleed, 5 procent raced nog steeds en nog eens 5 procent van de paarden werden verkocht in het binnenland of naar het buitenland.

Bron Horses/Horsetalk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.