Volgens hem begint veel dierenleed met een ondoordachte aanschaf. ‘Mensen realiseren zich te weinig dat een paard een zeer specifieke verzorging nodig heeft, die vaak zeer duur is en veel tijd kost. Dat was al voor de crisis zo’, schrijft hij.
Maar ook Dales is ervan doordrongen dat paarden en pony’s is deze tijd voor een paar tientjes op de markt te koop zijn en dat tegenwoordig de aanschafkosten ook niet meer voor een eventuele drempel kunnen zorgen.
Dales geeft aan dat het te gek voor woorden is dat we voor allerlei dieren regels hebben in dit land, behalve voor paarden. ‘Ik zal de nieuwe staatsecretaris Co Verdaas graag nog een keer wijzen op ons paardenbesluit’, waarmee Dales doelt daarmee op het conceptpaardenbesluit ‘het houden van paarden is verboden, tenzij…’ dat de Dierenbescherming begin 2011 voorlegde aan staatsecretaris Henk Bleker. Hierin werd met name gepleit voor wetgeving wat betreft een diploma voor paardenhouders.
Moet de kreet doordacht niet vooraf gegaan worden door “niet goed”
Nieuwsberichten van elders worden slecht overgetypt
Hoe willen ze het gaan aanpakken?
Hoe willen ze de eigenaren er op gaan wijzen?
En wanneer is iets goed en slecht?
Ze kunnen we iets gaan neerplanten: Daar komt het door, maar echt een aanpakplan zit er niet bij..
En hoe willen ze houden van paarden gaan verbieden? Sorry hoor, maar er zijn ook genoeg andere dieren zoals honden en katten die verwaarloost worden of gedumpt worden. Zoals kittens in een zak in een afvalbak. Sorry hoor, maar dan zou het houden van katten en honden ook verboden moeten worden of zelfs beperkt.
Daarnaast, heb 2 jaar stage gelopen met een hoefsmid. En de meeste mensen die we daar tegenkwamen waarvan de pony’s en paarden slecht werden onderhouden was met groot en deels de shetlander.
Puur omdat deze als grasmaaier word gebruikt, een hoefsmid daar maar zelden bij komt, en de dierenarts nooit langs komt.
Natuurlijk geld dit LANG NIET voor alle shetlandhouders. Maar dit geld vooral voor mensen die denken geld te kunnen verdienen met een paar grasmaaiers. Deze pony’s komen dan bijna niet in handen en worden vervelend. Ja vind je het gek als je 24/7 op het gras staat, soms in de modder staat en nooit in handen komt? Nee ik vind dat niet gek.
Veel paarden staan bij particulieren of op stalling. En op stalling worden ze 9 van de 10 keer optimaal verzorgd. Dus deze beredenering klopt maar voor 50%
Het zijn vooral de ouders die denken: Och een pony, leuk voor de kinderen, terwijl ze zelf weinig verstand hebben van paarden, verzorging of opvoeding van deze dieren. En de kinderen na enkele jaren niet meer naar om kijken omdat ze liever met vriendinnen afspreken.
Dat er een paardenoverschot is, is niet alleen doordat mensen zomaar een aankoop doen. Het is juist omdat mensen met shetlanders en kleine rassen fokken terwijl er geen vraag naar is.
En zowiezo is er nu geen vraag naar paarden. Alles word duurder, de BTW is naar 21% gegaan en lonen gaan niet omhoog. 5 jaar geleden, toen was de vraag groot, omdat mensen wedstrijden gingen rijden, en dat gezellig vonden. Nu kan dat niet meer uit, stallingen worden duurder en mensen zijn gedwongen om hun paard op de markt te zetten. Over 5 jaar is er weer vraag, en zijn de paarden die niet goed in hun lichaam zitten en gebreken hebben, met name atrose of extreem luchtzuigen met verhoogde kans op koliek, zullen dan worden uitgedunt, Dit betekend ook dat er dan genoeg gezonde paarden zijn.
Weer een noodkreet ,wat geld kost en niks opleverd een diploma.Wat moet het inhouden,en voor wie geldt dit.Zoals we vaker zien missen regels hun doel,en vaak zijn ze niet nodig.Mijn inziens werden altijd paarden geslacht,alleen de mens zorgt hiervoor ,dat men keuzes moet maken ,als een paard niet voldoet aan ieders wens.Vroeger namen we nog tijd voor een oleiding van een paard ,en ook nu zien we dat een 4 of 5 jarige goed tijd heeft ,waarna een terugval kan plaatsvinden,ja wij als ruiter vinden dit niet leuk,en sommigen gaan oorzaken zoeken.Ik denk dat veel en vooral de echte amateurs denken dat een paard 4 dagen in een stal kan staan en dan mee op wedstrijd kan .Ook zullen er mensen zijn die in het voorjaar met een stukje land een paard aanschaffen,en in de wintertijd er van af willen.Ik vind dit geen paardenmensen,maaar mensen die menen dit te zijn ,maaar helemaal niet in hart en nieren om een paard geven.Deze zijn ook geen paard waardig.Ook al in crisis tijd zou je de edele viervoeter voor je eigen laten gaan ,als je paardenmindend bent.Maar ik zie een diploma niet zitten,en heelmaal geen toe gevoede waarde,dat mensen paarden beter geen behandelen.Maar als je niet in de paarden opgegroeit bent ,weet je ook niet hoeveel tijd het kost om het goed te doen,en hierbij speelt wel dat je 3 uutjes per dag minimaal per paard druk bent.Mensen moeten zich beter bewust zijn van de koop van een paard ,en bijkomende kosten,tenslotte is het geen auto,als hij stilstaat ook niks kost buiten de vaste kosten.Tja en om te zeggen mijn paard gebeurd niks,of krijgt dat niet ,kan niemand stellen.Denk dat kleine ongelukken vaker gebeurd bij de gewone amateur,en mensen die hun paard elders stallen en weinig omkijken om hun paard.
Heel goed!
Een diploma halen voordat je een paard of pony mag aanschaffen.
Dit gaat heel veel dierenleed voorkomen!!!!
Het is hier eerder terecht opgemerkt dat misstanden niet alleen paarden betreffen maar ook andere dieren. Katten die maar lukraak mogen jongen omdat mensen te gierig zijn om ze te laten helpen. Terwijl de asielen gevechten moeten leveren om alle katten op te kunnen vangen en onder te brengen. Het is eigenlijk immoreel.
En er zijn ook veel te veel paarden, men fokt lukraak en dit speelde inderdaad al voor de crisis. Mensen fokken veel te veel paarden, en dit speelt ook bij de honden, broodfokkers. Gevolg: er zijn te veel paarden en ook te veel honden.
Maar een diploma gaat daar niet bij helpen. Het is een gebrek aan bewustwording. En wat zou je daar aan kunnen doen?
Een diploma voor het houden van paarden?? Welk diploma dan? En wie moet het diploma dan hebben de eigenaar van het paard of de pensionstalhouder? En dan waarom geen diploma voor het houden van honden, katten, vissen, cavia’s, slangen etc.
En ja wat is diervriendelijk? Daar is veel discussie over. De ene vindt 24 uur in de wei dierenmishandeling, de ander vindt het houden in een box dierenmishandeling. Dit nog even los van alle tussenvormen van paardenhouderij, methoden van training, etc. Bijvoorbeeld:Wordt de rolkuur dan verboden of moeten wij die rolkuur dan allemaal leren in het kader van paardvriendelijk paardrijden?
Gelijk schreeuwen over onrechtvaardigheid lijkt mij hier onterecht.
Het diploma heeft voornamelijk als doel er voor te zorgen dat mensen die in de toekomst paarden zullen gaan houden, werkelijk de nodige kennis hebben om dit goed te kunnen doen. Het hoeft geen complete opleiding te zijn; het moet staan als bewijs dat de persoon over de nodige kennis beschikt wat betreft de behoeften en verzorging van een paard.
Over de vergelijking met honden en katten: uiteraard gebeurt ook daar nog te veel. Een soortgelijke cursus zou daar dan ook op zijn plaats zijn.
Dat het paardenbesluit overigens begint met “het houden van paarden is verboden, tenzij” is beslist geen voorzet om het houden van paarden te verbieden! Het is hetzogenaamde “nee-tenzij” principe dat veel in de Nederlandse wetgeving wordt gebruikt. Het geeft aan dat dieren alleen gehouden mogen worden indien aan de voorwaarden wordt voldaan zoals deze beschreven zijn in de wetgeving en deze zijn vaak uiterst basaal.
Misschien is het verstandig om eerst even af te wachten wat het paardenbesluit en het diploma in detail gaat inhouden voordat iedereen in protest zijn mond opentrekt. Dergelijke wetgeving moet goed voorbereid worden en het is door protest zoals hierboven dat goede initiatieven de mond wordt gesnoerd en vooruitgang wordt belemmerd.
OOit kon men een paard houden in een schuurtje. De tijden zijn veranderd, dit is misschien nog mogelijk in dorpjes platteland. Nu stalt men paard in maneges in de veronderstelling dat zij daar goed en veilig zijn Helaas STAL impliceert niet veilig, hier is toezicht absoluut nodig.
Helemaal mee eens. Maar dan moeten we een keer bij het begin beginnen; de veulens. Al jarenlang erger ik me kapot aan mensen die een merrietje hebben en er een veulentje bij willen want dat is zoooo schattig. Na verloop van tijd wordt dat “ding” dan maar op de markt gegooid. Als zo’n dier dan het lot uit de loterij heeft komt’ie een beetje leuk terecht, maar meestal begint dan pas voor zo’n dier de doffe ellende, of gaat op vakantie naar “Italie”…..waarbij ik niet weet waar die “beter” af is. Moet wel eerlijk zeggen dat ik niet zou weten hoe je zoiets bij de wortels zou moeten aanpakken. Misschien eens een goed punt voor discussie in paarden-welzijn land i.p.v. allerlei ONZINNIGE regels…….wie durft…….
Het lukrake fokbeleid lijkt mij inderdaad een speerpunt in de discussie. Niet alleen het aantal veulens is zorgwekkend, maar ook bij welke dieren deze gefokt worden – merries die uitgevallen zijn in de sport worden dan maar gebruikt om een veulentje bij te fokken. Waarschijnlijk is er een reden dat deze merries uitvallen en is dze misschien genetisch; dan is het toch gek om juist deze dieren te gebruiken voor de fok.
De initiatieven hierboven lijken mij alletwee nodig om twee redenen. 1: de mensen hebben inderdaad de kennis en expertise niet om paarden goed te houden en verantwoord te fokken – daarom wil men een soort “diploma”. Hiermee help je uit de wereld dat er te veel paarden zijn door onkunde. 2: in onze familie is de uitdrukking “je hebt mensen en fietsbellen en hele volksstammen die het nooit leren”, ofwel: mensen die wel weten, maar desondanks tóch doen. De enige drempel die kan bestaan is dan regelgeving. Ik ben het ermee eens dat overal regels aan stellen averechts werkt en de rechtsgang uitermate traag maakt. Een uitgebreid systeem met strafbepalingen lijkt mij dan ook geenszins nodig (met uizondering van verwaarlozing en mishandeling uiteraard; deze zijn echter al opgenomen in de Wet Dieren); een algemene (kader) wet die de fok- en paardenhoudvrijheid enige mate beperkt lijkt mij echter wel wenselijk om mensen puur in toom te houden en ervan te weerhouden te fokken “voor de leuk”.