Ga naar hoofdinhoud

Dierenbescherming start paardencampagne

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zag in 2008 een toename van het aantal meldingen over verwaarlozing en mishandeling van paarden en pony’s. Het percentage steeg van 26 procent in 2007 naar 29 procent in 2008. In totaal ging het om 2210 meldingen, ongeveer de helft bleek terecht. ,,De verwaarlozing is pure onwetendheid, het is vaak geen kwade wil”, zegt inspecteur Arie Leijendekkers. De LID maakt zich zorgen en start dit voorjaar een ‘bewustwordingscampagne’.

De meeste meldingen gingen over het onthouden van zorg aan het dier. In eenvijfde deel van de gevallen was de hoefverzorging niet in orde. In totaal werden vorig jaar door de inspectiedienst 41 paarden in beslag genomen. ,,Mensen die zomaar een paard of pony kopen, weten vaak niet hoe ze het dier goed moeten verzorgen”, meent Frank Dales, directeur van de LID. ,,Ze gaan ervan uit dat zo’n dier alleen een beetje gras nodig heeft, maar denken er vervolgens niet bij na dat het ook iedere zes tot acht weken naar de hoefsmid moet.”

Volgens voormalig hoogleraar dier en recht Dirk Boon moet de overheid snel ingrijpen zodat niet langer ‘iedereen het in zijn hoofd krijgt een paard aan te schaffen’. Bovendien moet minister Verburg er meer aan doen om de paarden te beschermen, vindt hij. ,,De wet laat toe dat je een pony bij wijze van spreken in de gang van je huis stalt. Daar zijn ze niet voor gemaakt.”

Bron: ANP/De Stentor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.