Ga naar hoofdinhoud

Dierenbescherming stopt met het filmen op paardenmarkten

Archieffoto paardenmarkt. Foto: Frederic Chehu / www.arnd.nl
De Dierenbescherming stopt met het filmen van misstanden op paardenmarkten, zo meldt de NOS. De reden hiervoor is de agressie van paardenhandelaren tegen de medewerkers van de organisatie.  Volgens Rinus Bakker, voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren, is het het aloude verhaal van de Dierenbescherming: "Ze zijn maar op één ding uit, paardenmarkten moeten verboden worden."

“Wij kunnen de veiligheid van onze mensen niet langer garanderen”, zegt Piko Fieggen van de Dierenbescherming tegen een verslaggever van de NOS. Volgens Fieggen worden de incidenten steeds ernstiger. “Eerst was het alleen een beetje duwen en trekken, maar als er nu drie man om je heen komen staan die op dreigende toon vertellen dat je beter kunt vertrekken, is dat niet echt lekker. Zeker niet voor onze vrouwelijke medewerkers.”

Op je voeten staan, spugen, met gebalde vuisten voor je staan, proberen met een paard op je in te rijden, het komt volgens Fieggen allemaal voor. “Ik heb ook van een handelaar gehoord dat er door zijn collega’s een paar duizend euro is geboden als één van ons in elkaar wordt geslagen.”
Veel handelaren zouden het niet prettig vinden dat de Dierenbescherming in beeld brengt welke wetten er op paardenmarkten zouden worden overtreden. De organisatie zet de filmverslagen sinds een half jaar op internet. “Het is nu heel zichtbaar”, zegt Fieggen. “Ontkennen heeft geen zin meer: hoe paarden bij het laden aan de staart worden getrokken, dat de beesten weinig of geen water krijgen te drinken, dat paarden bij aankomst op de markt nauwelijks worden gecontroleerd op ziektes. Dat daar één arts staat die 300 paarden moet controleren. Dat kan natuurlijk helemaal niet.”

De Dierenbescherming heeft geen aangifte gedaan bij de politie van de bedreigingen. “Daar hebben we natuurlijk over nagedacht, maar de bewijzen zijn volgens ons niet goed genoeg in beeld gebracht. Het kost ons dan gewoon te veel tijd. En de kans op succes is klein. De ervaring van een eerdere aangifte door Eyes on Animals- met beter bewijsmateriaal dan wij hebben – heeft ons dat geleerd. Het is ook ontzettend moeilijk. Als een paard op je inloopt, is dat dan bewust ja of nee? Daar willen we onze tijd en die van de politie dus niet mee verdoen.”

‘Ze zijn maar op een ding uit’

Rinus Bakker, zelf paardenhandelaar en ook voorzitter van de Centrale Bond van Paardenhandelaren, herkent zich niet in het beeld dat de Dierenbescherming schetst. “Ik kom regelmatig op paardenmarkten, ik ken dit soort verhalen niet. Kijk, laatst waren mensen ’s nachts op de markt in Zuidlaren aan het filmen. Een handelaar had aan hen gevraagd: wie zijn jullie? Als ze dan niet willen zeggen van wie ze zijn, ja, dan roep je misschien wat over je af. Paarden die aan de staart worden getrokken? Ik zal niet zeggen dat het nooit gebeurt… misschien bij een veulentje dat moeilijk wil lopen, maar ik denk niet dat mensen gaan trekken aan een groot volwassen paard. En drinkwater? Staat op alle markten. Maar paarden op de markt drinken nauwelijks. Dat doen ze ’s avonds weer thuis, dan eten en drinken ze weer.”

Het is volgens Bakker het aloude verhaal van de Dierenbescherming: “Ze zijn maar op één ding uit, paardenmarkten moeten verboden worden. Wij zijn met iedereen in overleg om op een goede manier de paardenmarkten open te houden, dat er goede controle is. De Dierenbescherming mag langskomen, wij hebben een open vizier, wij hebben niets te verbergen.”

klik hier voor het NOS geluidsfragment

Bron: NOS

5 reacties op “Dierenbescherming stopt met het filmen op paardenmarkten

 • Imke

  Het is zoals de Dierenbescherming zegt. De beelden liegen niet (zie de filmpjes op de site van de NOS). Je maag draait om als je het ziet. In plaats van hardnekkig te blijven ontkennen, kan de Centrale Bond van Paardenhandelaren beter proactief optreden tegen dit soort misstanden.

 • Susanne

  Ik kan me voorstellen dat de Nederlandse paardenhandelaren zich hierin niet herkennen. Meerdere in beeld gebrachte kentekens waren buitenlands ! Een schone taak voor paardenminnend Nederland om onze normen en waarden buiten de landsgrenzen uit te dragen

 • Irene

  Als de houding van die handelaren tegen een filmploeg al zo is, dan hoef je niet te denken hoe ze tegen paarden doen. Ik zou zeggen alle kentekens noteren en bekijken hoe ze thuis met dieren omgaan.

 • Ellen Vuurs

  Was er vorig jaar ook niet gedoe (bedreigingen enzo) op de Zuidlaardermarkt waar wel aangifte tegen werd gedaan? https://www.piepvandaag.nl/piepvandaag-en-eyes-on-animals-ernstig-bedreigd-op-paardenmarkt-zuidlaren/

  Zou de heer Bakker dit ‘vergeten’ zijn?

 • JW

  Imke,Susanne,Irene,Ellen,valt je niks op alleen vrouwen reageren en geloven deze onzin,overal op de markten loopt politie met DA,wij gaan al 30 jaar naar markten en er gebeurd wel eens wat maar dan wordt er wat van gezegd en ,dan is dat zo.

  Nee kijk jullie eens naar die hond op 5 hoog,of de marmot in een kooi van 50 bij 50 cm.
  Vraag zijn jullie wel vaker zelf op de markten geweest,of willen jullie alleen maar sensatie.
  De dierenbescherming moet stoppen met filmen want volgens artikel 8 wbp mag men maar niet iedereen filmen en zeker niet uitzenden,en naam noemen,bang voor aangifte tegen dierenbescherming.
  Wat zeggen jullie over het transport van slachtdieren,koeien,varkens,etc hier moet de dierenbescherming eens optreden,nee dat durft men niet ,die delen wel klappen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.