Ga naar hoofdinhoud

Dodelijke schimmel in gras in opmars

Vorige week overleden bij Kolham (Groningen) twee paarden aan gifstoffen in hun weiland, veroorzaakt door een schimmel die in het gras te vinden is. De schimmel, die zorgt voor afbraak van de spieren, kwam de afgelopen jaren nauwelijks voor. ,,Deze herfst gedijt de schimmel beter dan voorgaande jaren”, zegt dierenarts Fred Smit uit Schildwolde. Omdat niet bekend is welke schimmel de vergiftiging veroorzaakt, is er weinig tegen te doen.

,,Vorige week waren twee paarden dusdanig vergiftigd dat ze niet meer te redden waren. Ernstig vergiftigde paarden sterven vaak binnen drie dagen”, licht Smit toe. Uit contacten met collega’s blijkt volgens Smit dat er dit jaar in het hele land veel meer meldingen zijn dan voorgaande jaren, met mogelijk rampzalige gevolgen. De diergeneeskundige faculteit van de universiteit in Utrecht en de Universiteit van Luik doen onderzoek om de schimmel te traceren. Smit: ,,Het is te hopen dat er snel resultaten zijn zodat we de schimmel kunnen bestrijden.”

Bron: DVHN

19 reacties op “Dodelijke schimmel in gras in opmars

 • Meta

  Hoe weet men zo zeker dat het een schimmel is geweest die de paarden vergiftigde?

 • mariska

  wat zijn de symthonen van deze vergiftiging?

 • anna

  bij ons in het dorp ,is ook een fries paard dood gegaan, door schimmel in de weiland.

 • H.G.Broekhuizen.

  Ook wij hebben 03-10 j.l een dragende fokmerrie verloren aan deze “spierafbraak” ziekte. Heel veel vragen bijven vooralsnog onbeantwoord en het is wel voorbarig om direct te concluderen dat “een dodelijke schimmel in het gras” de veroorzaker is. Het is zeer wenselijk om serieus mee te werken aan de onderzoeken zoals deze opgepakt worden door de faculteit. Ons paard is 42 uur volledig begeleidt door veterinairen van de faculteit UTRECHT. Het weiland minitieus onderzocht op mogelijke vreemde sporen (gras, takken en/of zwammen) en het paard voor uitgebreide sectie beschikbaar gesteld.

 • ruthje

  Wil inderdaad ook de verschijnselen wel weten, bij ons is ook een paard overleden door iets vreemds wat blijkbaar op de wei zou zijn opgelopen, deze had een soort van koliekverschijnselen,

  gr ruthje

 • henk

  Ik heb het ook opgelopen, mijn veearts gaf het klaverop het land de schuld, spier verslapping en later verlamming.

 • Grijsen

  Zullen we niet beter wachten het een schimmel te noemen tot we weten wat het daadwerkelijk is?

 • drs. Grijsen

  Het is te vermoeden dat het hier om Atypische weidemyoglobinurie gaat. De oorzaak is onbekend en de therapie is die die bij spierbevangen paarden ofwel maandagsziekte gebruikt wordt. De paarden hebbeb heel hoge spierenzymwaardean. De pijn is vaak exttreem. Paarden staan van pijn te zweten en het heeft een beetje wat weg van koliek. Belangrijk is om als het erg is snel te besluiten tot euthanasie omdat de uitzichten zeer slecht zijn. Als er een therapie geprobeerd wordt; verplaats het paard nooit en laat de dierenarts veel pijnstiller geven en infuus! Infuus is zeer belangrijk omdat de nieren in gang moeten blijven! Deze kunnen door spierenzymen die ook in de urine te zien zijn (donkere urine) verstopt raken en sterven dan regelrecht af! Bij vragen stuur graag een E-mail: [email protected]

 • Rosanne

  2 jaar geleden is ook mijn paard overleden.. sectie laten verrichten en het bleek atypische myopathie. denk dat dit hetzelfde is.. ze zeiden ook door een schimmel in het gras. mijn paard had verder alleen geen symptomen. vond hem ’s ochtends liggend in zijn stal fietsend met zn benen, terwijl hij gezond was in goede conditie en ook gewoon nog at en dronk, dus dierenarts gebeld en zijn hartslag was al helemaal niet goed meer en we hebben hem in laten slapen. niemand kan me vertellen of het door dit weiland komt of dat hij het al eerder heeft opgelopen. daarom staan mijn andere paarden dus nu niet meer in het gras. zodra het vochtig weer is en rond de 12 graden blijven ze in de bak. verder is het hopen dat deze het niet krijgen want het is echt verschrikkelijk om je paard zo te zien lijden.

 • Jolanda

  Wat kan ik doen?! Ik denk dat mijn paard de symptonen heeft!

  Mijn paard stond van 7 tot 5 op de wei. Enkele dagen geleden haalde ik hem van de wei en loopt er een constante straal waterig slijm uit zijn mond. De dierenarts zei dat dit door een schimmelinfectie van de wei kwam. Er is geen medicijn voor en het beste is om hem voorlopig uit de wei te laten. Hij staat nu 3 dagen niet meer op de wei en het kwijlen doet hij niet meer. Maar vandaag had hij krampen in zijn buik, hij is erg sloom en zijn spieren lijken weinig weerstand te bieden als ik hem opzij duw. Hij toont een beetje zombie gedrag.

  Ik ben bang dat het om de dodelijke schimmel gaat die hierboven omschreven is. Wat moet ik doen als het niet te behandelen is? Is er geen peneseline dat helpt tegen deze schimmelinfectie? Ik houd hem van de wei af, maar wat kan ik nog meer doen? [email protected]

 • J. Wiersma

  Mijn paard 2,5 jr is 2 weken geleden overleden aan atypische myopathie.
  Ik vond het paard liggend in het weiland.We hebben het paard naar stal gebracht. Dierenarts er bij..die heeft een infuus ingebracht en het paard kreeg pijnstillers. Ook werd het paard regelmatig gecatheteriseerd, omdat urineren zelf niet lukte..urine was ook erg donker..
  Het paard heeft het 3 dagen volgehouden..Op laatst kon het paard niet meer staan..lag alleen maar in stal..en ging erg achteruit..(hij at nog wel)
  Toen hebben we het paard maar in laten slapen..
  We hebben het weiland waar het paard stond doorzocht..daar bleken allemaal kleine paddestoelen in het land te staan..waarschijnlijk heeft dit er ook mee te maken gehad..Dit wordt op dit moment in Utrecht onderzocht

 • fempost

  Is er ook bekend of het op bepaalde grondsoorten meer voorkomt als op andere? of dat het te maken heeft met het soort gras?

 • tryntsje

  IK heb twee weken terug mijn drie friezen verloren..
  ze zijn vergiftigd, maar we weten niet waaraan.maar onze dierenarts dacht aan eikels, maar vondt het vreemd dat alledrie paarden dit opgegeten hebben.. twee van de drie zijn in paardenkliniek opgenomen geweest en hadden een hele onstabiele vochtbalans. donkere urine en waren op het laatst verlamd en hebben een spuitje gekregen. de andere is een week daarvoor in het land overleden.
  uit de autopsie is gebleken dat er necrose in de nieren was.. ook mijn drie friezen stonden nog dag en nacht buiten en schimmel in het hooi kan het niet geweest zijn. ik woon dus in denemarken, maar ik denk nu mischien ook dat dit het mischien geweest is..durf nu geen paarden meer in dit perceel te zetten.
  Ik hoop dat er snel bekend wordt wat dit precies is!

 • Karin

  Ik vraag me af of die schimmel niet (ook) in het hooi kan zitten. Als dat buiten gevoerd wordt en vochtig wordt, kan die schimmel zich natuurlijk net zo goed in het hooi snel vermeerderen.
  In dat geval maakt het weinig uit of het paard in een weiland staat of in een paddock.

 • jeannette

  hallo
  ook ik ben twee weken terug mijn paard aan deze vreemde ziekte verloren dacht eerst dat het koliek was had geen koorts en alles leek oke goede kleur ogen kleur in de mond ook prima, na pijnstillers ging het ook beter.
  Om 12 uur s avond nog goed en de volgende morgen om 8 uur was het weer mis niet meer kunnen staan kwam doordat de spieren verlammen, bruine urine en de ogen waren geel en de mond was helemaal zwart en stonk behoorlijk, vanalles geprobeerd maar helaas, het lichaam werd gewoon aqfgebroken.
  De dierenarts denkt dat het een schimmel op bladeren of een soort paddestoeltje is waarvan het komt, maar is tot nu toe nog erg onduidelijk.
  Mijn tip geen hooi of wat anders van de grond zodat ze niet bladeren of iets dergelijks kunnen meepakken en waterbakken checken op bladeren op de bodem want ook daar kan het opstapelen en gifvorming veroorzaken.
  Ik ben heel allert en mijn andere paard gaat nu s avonds naar binnen, geen risico meer.

 • Femke

  Vraagje: van het aantal paarden die inmiddels al bezweken zijn aan deze aandoening, hoeveel daarvan waren er koudbloeden, oftewel sobere rassen?

  Ik vraag me af of het niet iets te maken heeft met schimmels in combinatie met het fructaangehalte (suikergehalte) in bepaalde grassoorten, die in het najaar en in het voorjaar veel hoger liggen dan in de rest van het jaar.

  Als Drs. Grijsen gelijk heeft dan gaat Atypische weidemyoglobinurie waarschijnlijk gepaard met Insuline-Resistentie. Als uw veearts dat kan bevestigen dan kunt u magnesium geven aan uw paard. Kijk voor meer informatie over magnesium op:
  http://www.paardnatuurlijk.nl/onderzoek/magnesium.htm
  Overleg ook met uw veearts wat u voor de rest het beste kunt doen.

 • stefan

  als hier gaat om een toxine afkomstig van een schimmel/paddestoel, zou het mogelijk kunnen gaan om het toxine orellaline. Tenminste als er sprake is van niervergiftiging . orellaline komt van de paddestoel Cortinarius orellanoides fraaie gifgordijnzwam. Groeit onder naaldbomen in zure bodem. Deze paddestoel is echter beschreven als zijnde vrij zeldzame soort met een noordelijk verspreidingsgebied. Andere giftige soortgenoten hebben een algemener spreidingsgebied.

 • Marian

  Onze minipony is van gezond en vrolijk binnen 24uur zo ziek geworden met de symptonen die reeds bekend zijn betreft deze schimmel. Er is geen sexie verricht wegens de hoge kosten en wij t maar zo hebben gelaten. pony was al wel in kliniek voor behandeling maar mocht niet meer baten….
  Mijn vraag is: zou u ons aanraden om onze ijslanders welke nog in deze weide lopen direct eruit te halen? de dierenarts zij dat je niet alles kan voorkomen en het helemaal niet zo is dat de andere het zelfde zal overkomen. De andere weide heeft geen open stal e.d.

  Gaarne advies! M.v.g. Marian

 • Carla

  Check tevens op boterbloemen!!!!!! Deze ranonkel soort is giftig…. vooral de scherpe en de kruipende boterbloem. Mijn paard heeft in 2005 paardenbloemen lopen snoepen en is hier spierbevangen door geraakt, hierdoor kan hij geen hooi meer eten waar boterbloemen in voorkomen. veel ongeloof want gedroogde boterbloemen zouden geen gif meer bevatten???
  Het is moeilijk hooi te vinden waar geen boterbloemen in zit. Graszaad hooi dat gedorst is brengt tijdelijk uitkomst< maar bevat natuurlijk niet genoeg voedingsstoffen. Indien hij symptomen vertoont ga ik zijn lever en nieren reinigen met homeopatische middelen. Heb vernomen dat er niet meer gespoten mag worden tegen boterbloemen dus heb ik een gigantisch probleem.....

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook