Ga naar hoofdinhoud

Doorbraak in onderzoek naar hoefbevangenheid

PaardenhoevenWetenschappers aan de universiteit van Queensland (Australië) hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar hoefbevangenheid. Bij hoefbevangen paarden worden vaak hoge concentraties insuline gemeten. De onderzoekers ontdekten dat de receptoren in de paardenhoeven die het eiwit IGF-1 horen te binden, bij sommige paarden mogelijk insuline binden. Als deze receptoren geblokkeerd kunnen worden, kan het optreden van hoefbevangenheid, waarbij insuline een rol speelt, in de toekomst mogelijk worden voorkomen.

Paarden hebben veel receptoren voor IGF-1 in de hoeven, maar geen receptoren voor insuline. IGF-1 en insuline lijken op elkaar. De wetenschappers vermoeden dat het daardoor mogelijk is dat IGF-1-receptoren door de insuline worden gestimuleerd en zich gaan binden aan het ‘verkeerde’ eiwit. Wellicht dat cellen in de binnenkant van de hoef die dit normaal niet doen zich hierdoor gaan vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de binding tussen de hoefwand en het bot losraakt en hoefbevangenheid ontstaat.

De receptor die IGF-1 hoort te binden speelt bij mensen een rol bij het uitzaaien van kwaadaardige tumoren. In de humane geneeskunde wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een medicijn dat deze receptoren kan blokkeren. Dergelijke medicijnen zijn mogelijk ook bruikbaar bij paarden.

Bron: Horses.nl

© Horses.nl. Overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

6 reacties op “Doorbraak in onderzoek naar hoefbevangenheid

 • Chantal

  Ik ben benieuwd of dit ook insuline resistentie aan kan pakken.

 • diana

  Mijn merrie is insuline resistent !
  Zij krijgt sinds maart dit jaar gluco balance van phytonics ( te geven in samenwerking met je ( holistisch) dierenarts ) en iķ voer haar suikerarm !
  Mits zij de Gluco balance krijgt en suikerarm gevoerd wordr blijven de symptomen weg iig tot een minimum beperkt ….
  Dus er zijn al goede middelen voor I.R paarden

 • Frank de Greef

  Er valt geen touw aan vast te knopen wat die Australische onderzoekers nu eigenlijk ontdekt zouden hebben. Erg slecht artikel.

 • Glenn V

  @Frank de Greef:

  Onderzoekers hebben ontdekt dat het blokkeren van een eiwitreceptor hoefbevangenheid zou kunnen voorkomen. Het staat echt heel duidelijk uitgelegd hoor.

 • jantje beikes.hingstman

  HOEZO DUIDELIJK
  Ze verzinnen altijd wel weer wat , moeilijk doen .
  Heb sinds een aantal jaren friezen (die bekend staan om zomerexceem en hoefbevangenheid), heb de voeding goed aangepakt en alle ellende bij de paarden komt naar mijn mening van te VEEL EIWIT,zoals KUIL , ik voer mijn paarden hooi uit duitsland waar helemaal geen eiwit in zit , en mijn paarden hebben nergens meer last van, het ligt gewoon aan de voeding,voeding voeding.

 • Karin

  Hebben hoefbevangen paarden dan een vorm van suikerziekte (diabetes type 2) of begrijp ik dat nou verkeerd?
  Als het om diabetes type 2 gaat, kan een dieet soelaas bieden. In de Wikipedia staat over diabetes type 2 bij mensen o.a. dit:

  Type 2 diabetes is te behandelen met een dieet en met een aantal orale geneesmiddelen (sulfonylureumderivaten zoals Amaryl(R) en Uni Diamicron (R), biguaniden zoals metformine en thiazolidinedionen zoals pioglitazone) Ook kamillethee is heilzaam[1]. Ook wordt er aangeraden om te gaan sporten, omdat sporten hyperglykemie verlaagt; dit komt doordat de gebruikte skeletspieren geen insuline nodig hebben om glucose op te nemen.

  Een paard veel beweging geven in plaats van het alleen maar in te vette weide te laten lopen, is dus altijd goed.
  Heeft er al eens iemand kamillethee bij zijn paard geprobeerd trouwens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook