Ga naar hoofdinhoud

Dopingcontrole rammelt in Amerikaanse rensport

Er gaan miljarden om in de rensportwereld in de Verenigde Staten. In veel gevallen gaat dit ten koste van de paarden, die opgepept met doping en vol pijnstillers naar de renbaan gestuurd worden. Pogingen tot hervorming mislukten tot nu toe vanwege verscheidene belangen.

De 44-jarige paardentrainer Doug O’Neill werd in 2012 veroordeeld tot een schorsing van 45 dagen vanwege dopinggebruik bij een door hem getraind paard. O’Neill leek dat jaar geschiedenis te gaan schrijven door met één paard de drie belangrijkste renwedstrijden voor driejarigen in Amerika te gaan winnen. De zogeheten ‘Triple Crown’.

Maar voor dit alles kon gebeuren, trok hij zijn hengst ‘I’ll Have Another’ terug van de startlijst van de derde race in New York. Kort daarna werd zijn schorsing werkelijkheid en gaat hij onder de bijnaam ‘Drug’ O’neill door het leven. Drie keer eerder was O’Neill al betrapt op dopinggebruik bij zijn paarden.

Doping komt in de Verenigde Staten zeer veel voor, maar de dopingcontroles zijn in de rensport nogal laks. Maar dit is nog niet het grootste probleem. De hele rensport wordt gedomineerd door de bank en astronomische bedragen. Jaarlijks is er een omzet van acht miljard dollar in de rensport-branche. De focus ligt met name op de fokkerij. Dekgelden van goede hengsten variëren van 50,000 tot 150,000 dollar. Daarbij werd I’ll Have Another enkele maanden geleden verkocht voor tien miljoen dollar aan een Japanse stoeterij.

De rensport lag vorig jaar al onder vuur na de publicatie in de New York Times waarin naar voren kwam dat gemiddeld 24 paarden per week sterven op en rond de renbaan. New York Times-reporter Joe Drape kent de schuld toe aan een in de jaren ’90 aangenomen beleid. Destijds was de trend de rensport uit te breiden naar de casino’s om zo de langzaam wegkwijnende sport, die ooit zo populair was, nieuw leven in te blazen. In een interview met de Amerikaanse radiozender NPR zei hij het volgende: “Een soort belasting werd geheven die werd toegewezen aan prijzengelden en fokkerijfondsen. Gedeeltelijk afhankelijk van de staat. Snel veranderde dit in een soort sociale uitkering. Iedereen die een paar niet al te dure paarden had, kon zich inschrijven voor races met twintig- of veertigduizend dollar aan prijzengeld. Hierbij vergeleken was de waarde van de levens van die paarden laag.”

Bron: Horses / Dradio.de

2 reacties op “Dopingcontrole rammelt in Amerikaanse rensport

  • Jan Jonas den Haag

    Er zijn zeer veel paarden positief in Amerika,naar onze maatstaven gemeten. Dat ligt in het feit dat er niet onder FEI regels wedstrijden georganiseerd worden, maar onder nationale regels en die laten veel toe, mits je maar aangeeft dat die paarden onder medicatie lopen. De gokkers kunnen dan zien dat deze paarden medicijnen krijgen. Het niet vermelden van medicatie is strafbaar en zal de eigenaar en jockey hiervoor gestraft worden. Ruim 80% van de renpaarden in Amerika zijn longbloeders (de zogenaamde Bleaders) door bloed opbouwende middelen, waardoor zich een polycytemie (bloed verdikking) ontwikkelt. Door heparine te geven ontstaat er een bloed verdunning.

    Wel gaan de coursen in Amerika 10 seconden sneller dan in Europa. Dat gaat niet vanzelf.

    Amerika is extreem in het begeleiden van paarden. Zo kregen renpaarden anderhalve liter olie per dag te drinken. Later kwam men er achter dat dat niet werkte. Veel olie toevoegen is niet goed.

    Een ander voorbeeld; als de rekening van de paardenarts laag is, is er niet voldoende aan het paard gedaan. Of dat nou renpaarden, dravers, springpaarden of dressuurpaarden zijn.

  • Aad Duijn

    Dit doping gebeuren zal nooit verdwijnen, waar geld zo,n grote rol speelt blijft fraude bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.