Ga naar hoofdinhoud

Dubbeldam doet dankzij broers Van Grunsven weer mee

Jeroen Dubbeldam reed zondag voor het eerst sinds een jaar weer een wedstrijd in de wereldbeker. Met BMC Van Grunsven Whisper eindigde hij als zevende. Dat was met het nog onervaren paard boven verwachting. Een dag eerder werd de olympisch kampioen van Sydney al tweede in de Grote Prijs van Den Bosch met BMC Van Grunsven Simon.

Het waren de broers van Anky van Grunsven, Wilco en Erik, die Dubbeldam op Indoor Brabant in het zadel hielpen. ,,Een tijdje geleden belden ze me. Ze hadden springpaarden met potentie en de vraag was of ik de dieren in wedstrijden wilde uitbrengen. Dat hebben we gedaan. Tot nu toe gaat het goed, moet ik zeggen.”

De naam van Dubbeldam komt daardoor de laatste weken weer voor in de uitslagen van internationale wedstrijden. Hij was daar even uit weggeweest. ,,Vorig jaar ben ik in korte tijd drie Grand Prix-paarden kwijtgeraakt. Up and Down raakte geblesseerd, Nassau werd uit de sport gehaald, Pavarotti is verkocht. Dat was een beetje te veel van het goede.”

Het was een periode van tegenslag voor Dubbeldam, één van de succesvolste ruiters van Nederland sinds 2000. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 brak hij ook nog eens zijn been. ,,Ik was net op tijd hersteld voor de Spelen. Vervolgens raakt mijn paard geblesseerd. Dan houdt het op.”

Met De Sjiem won Dubbeldam olympisch goud en de Grote Prijs van Aken. Met Up and Down maakte hij deel uit van het Nederlands team dat wereldkampioen (2006) én Europees kampioen (2007) werd. ,,En ineens is er dan helemaal niets meer”, blikte de ruiter uit Weerselo terug. ,,Dat zijn dingen die gebeuren in deze sport.”

Maar de weg naar boven lijkt weer ingeslagen. Dubbeldam: ,,Up and Down is inmiddels geopereerd. Binnenkort maakt in in de lichte tour de rentree met hem. We gaan kijken hoe het gaat en of het mogelijk is dat we ons weer in de equipe rijden. De Europese titelstrijd in Engeland is ons doel, maar als ruiter mag je nooit te gretig zijn. Ik moet de kop erbij houden, in het belang van het paard.”

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.