Ga naar hoofdinhoud

Getuigenverhoren Handsome O ongunstig voor Andresen

Handsome O (Johnson x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Voor de Rechtbank Noord-Nederland werden vandaag de eerste vijf getuigen gehoord in de zaak Handsome O, die zijn opgeroepen door verzoekster Kristin Andresen. De verklaringen zijn vooralsnog niet gunstig voor Andresen, want uit alle getuigenverklaringen blijkt dat de hengst gezond was tijdens de KWPN Select Sale 2015, en ten tijde van deze veiling geen hanetred had.

Begin februari werd Handsome O (Johnson x Rousseau) tot KWPN-hengstenkeuringskampioen uitverkozen. Vervolgens werd de hengst de veilingtopper van de KWPN Select Sale waar hij voor 300.000 euro werd verkocht aan de Noorse amazone Alexandra Andresen. De hengst was aangemeld voor de Deense hengstenkeuring in Herning, maar moest verstek laten gaan door een blessure.

Onafhankelijk onderzoek

Nadat bekend werd dat Handsome O geblesseerd was, heeft KSS vervolgens, met instemming van koper en verkoper, in Denemarken een onafhankelijk onderzoek door specialisten van de Universiteit Utrecht laten uitvoeren. De uitkomsten van dit onderzoek wezen uit dat er ten tijde van de veiling (zaterdag 7 februari 2015) bij Handsome O geen sprake was van een veterinair probleem. Later, tijdens het onderzoek in Denemarken wel. Koopster Kirstin Andresen verzocht de rechtbank vervolgens om getuigen te horen.

Geen bewijs

Dr. Inge Wijnberg, universitair docent aan het Departement Gezondheidszorg Paard – Inwendige ziekten van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, verklaarde dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat hanetred een erfelijke aandoening is. Ook verklaarde zij dat hanetred veterinair niet gemaskeerd kan worden en dat het zeker niet is uit te sluiten dat na aflevering van de hengst in Denemarken een trauma ter plaatse deze aandoening heeft veroorzaakt bij Handsome O.

Vervolg getuigenverhoor

Maandag wordt het getuigenverhoor vervolgd, wederom met getuigen opgeroepen door Andresen. Het bestuur van de KWPN Select Sale ziet deze getuigenverhoren met vertrouwen tegemoet. Daarna is het aan verkoper Jan Brouwer en de KSS of zij nog aanvullende getuigen willen horen. Na het horen van alle getuigen is de keuze aan Andresen of zij wil procederen.

Lees ook:
Andresen baseert zaak Handsome O op ‘bokker’
Andresen: ‘Nooit meer een paard via de KSS’
‘Handsome O heeft nekletsel én hanentred’
Kampioen Handsome O teruggetrokken uit Deense hengstenkeuring

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook