Ga naar hoofdinhoud

Eerste muildier ooit op Amerikaanse kampioenschappen

Laura Hermanson en muildier Heart B Dyna balken in het gezicht van iedereen die denkt dat dressuur elitair is. Toen Laura een e-mail kreeg dat ze op de reservelijst stond om deel te nemen aan de Amerikaanse dressuurfinales in Lexington, dacht ze eerst dat het een grapje was. 

Al zo’n drie jaar rijdt de Amerikaanse wedstrijden met haar muildieren. Haar doel was om het te schoppen tot de regionale kampioenschappen in Californië. De bond staat muildieren echter pas toe sinds 2005 en nog niet eerder wist een muildier de nationale finale te bereiken. Enkele weken na het eerste mailtje ontving Laura er nog één: “Dyna is omhoog geklommen op de reservelijst en is nu officieel gekwalificeerd.”

Laura en de twaalf jaar oude Dyna hebben een lange weg afgelegd sinds hun eerste ontmoeting in 2006. Laura, een dressuurinstructrice, had het idee een muildier te kopen met de gangen voor de dressuur nadat een muildier van een klant haar echt uitdaagde. “Het is moeilijk om uit te leggen wat hem zo speciaal maakt”, vertelt ze. “Alles aan hem is als een paard, alleen versterkt. Het enige probleem dat je kunt hebben is het teveel herhalen van dingen. Je hoeft alleen erg nauwkeurig en eerlijk te zijn. En je moet natuurlijk een goed gevoel voor humor hebben want hun vaders zijn ezels. Ze hebben een klein deel dat ze zegt: “Nee, dat ga ik echt niet doen vandaag.”

Het rijden op muildieren is niet zeldzaam in Californië, maar het publiek en haar tegenstanders waren toch sceptisch over Laura’s ongewone rijdier. Maar dit verandert allemaal als blijkt dat Dyna het echt heel erg goed doet. Ze krijgen commentaar als ‘goede ontspanning’, op hun protocol. Inmiddels heeft ze een hele fanclub. “Dressuur heeft de reputatie als elitesport. Ik ben het levende bewijs dat dat niet zo is, ik rijd gewoon een muildier!”, lacht Laura. “Het laat zien dat iedereen dit kan. Als je een droom hebt kun je die waarmaken.”

Bron: Horses / Bit Magazine

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook