Ga naar hoofdinhoud

‘Enorm veel hooi verloren gegaan’

Hooi etenHet wordt dit jaar een dure winter voor veel paardeneigenaren. Door de slechte weersomstandigheden stijgen de prijzen van ruwvoer en bodembedekking met de week. Langdurige droogte in het voorjaar en het begin van de zomer en de enorme hoeveelheden regen van de afgelopen maand zorgen voor schaarste. “We hebben een volledige snede gemist”, aldus fouragehandelaar S. Derks uit Beuningen.

Op de beurzen is te zien dat de prijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Vorig jaar werd rond deze tijd op de beurzen van Goes en Middenmeer ongeveer 75 tot 90 euro exclusief BTW per 1.000 kilo ruwvoer betaald. Dit jaar ligt het bedrag met 100 tot 120 euro een stuk hoger. Voor stro werd vorig jaar ongeveer 50 euro betaald, inmiddels ligt het bedrag op 50 tot 70 euro.

“Het is dit jaar inderdaad wat moeilijker”, beaamt ruwvoer- en strooiselleverancier Ben Mouris uit Voorschoten. “Wij kunnen onze klanten nog wel voldoende leveren, maar we hebben ongeveer 20 procent minder stro dan vorig jaar. De opbrengst kuilgras en hooi ligt zelfs 30 procent lager.” De prijzen stijgen dan ook 20 tot 25 procent. Voor andere leveranciers geldt ongeveer dezelfde situatie. Derks legt uit. “Door de droogte viel de eerste snede tegen, daarna hebben we een volledige snede gemist. Tussendoor hebben we nog wat goede opbrengsten gehad, maar met de regen is opnieuw enorm veel verloren gegaan. Onze vaste klanten kunnen we nog wel voldoende ruwvoer leveren, maar daarna is het wel ongeveer op. Stro hebben we nog wel, maar door de weersomstandigheden is de kwaliteit dit jaar wat minder.”

Jan-Dirk Stouten van Stouten Fourage in Bruinisse loopt tegen dezelfde problemen aan als zijn collega’s. “Het valt niet mee dit jaar. Op dit moment zijn er nog wel voorraden en de komende weken wordt nog wel gemaaid, maar daarna zal het moeilijk worden.” Hij benadrukt dat het probleem niet alleen in Nederland speelt, maar ook in landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Dat betekent dat de import dit jaar lastiger is. “Ik ben niet bang dat ik deze winter geen handel heb. Er zal nog wel aan nieuwe voorraad te komen zijn, maar de transportkosten worden waarschijnlijk hoger.” Volgens hem is nog niet te voorspellen of deze winter echt moeilijk wordt. Hij verwijst naar het extreem droge jaar in 1976. “Er was een enorm tekort waardoor de prijzen in de zomer huizenhoog waren. In het najaar ging het echter regenen en liepen de dieren de hele winter in ruim voldoende gras buiten. Uiteindelijk konden de leveranciers het hooi in het voorjaar terughalen bij de boeren omdat het niet was verbruikt. Het kan dus ook meevallen.”

Voor paardenhouders vallen de hoge ruwvoerprijzen volgens Stouten extra tegen omdat zij het kuilgras eerder voor kostprijs konden afnemen. “Tot een jaar of twee geleden hadden de koeienboeren een overschot. Dit verkochten ze tegen kostprijs aan paardenhouders. Dat overschot is het afgelopen jaar opgegaan, waardoor de prijzen stijgen. Doordat we dit jaar een snede missen wordt de prijs nog hoger.”

Bron: Horses.nl

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

5 reacties op “‘Enorm veel hooi verloren gegaan’

 • Foxie

  Heb hier gelukkig totaal geen last van heb zelf van 120 ha stro en een van 50 ha hooi. En ons hooi van vorig jaar is helemaal nog niet op. Heb ook een beetje het idee dat er ergens een keer iets hard geroepen wordt en dat iedereen dan maar even bang gemaakt moet worden. Overigens heeft mijn buurman nog geen euro meer voor zijn stro ontvangen dan dat van afgelopen jaar. Het is een paar week droog geweest maar onze laatste snee hooi ligt momenteel op het land te drogen.
  In onze regio is er in elk geval niet zo veel minder als vorig jaar toen er ook veel natgeregend is waardoor er veel verloren gaat (dan heb ik het over stro). Mensen laten zich soms ook maar gekmaken en de handel profiteert. Zelfde als dat het brood duurder moet worden omdat er een slechte tarwe oogst in Nederland zou komen… sorry hoor ik ken niet 1 nederlandse boer die tarwe verbouwd wat voor brood gebruikt gaat worden (is een totaal ander ras wat in Nederland niet groeien kan). Beetje spook verhalen met veel lucht.

 • @Foxy,

  Dank voor de opheldering!

 • marian

  Goed stro voor de stal moet natgeregend zijn en dan drogen. Dan neemt het ook goed vocht op. Nu is er wel heel veel water gevallen, maar het is/wordt een week droog weer en reken er maar op dat er nu zeer veel stro in het pak komt.
  Ik sluit me helemaal aan bij de mening van Foxie. Rusland kan dan wel een mindere tarwe-oogst hebben, maar de oogst in Amerika was dit jaar ZEER goed. Hoezo is er een tekort aan graan?
  Langzamerhand zouden de speculanten op de markt eens wat afgeremd moeten worden, zeker als het de voedingsmiddelen betreft.
  Al die mensen die maar heel veel geld willen verdienen ten koste van anderen zouden zich eens achter de oren moeten krabben.

 • Robin Sanders

  al het ruw voer en bodembeddekking wordt inderdaad duur. Het hooi is al bijna op, en er is voor nieuwe klanten weinig hooi te koop voor belachelijk hoge prijzen.

  Ik wil iedereen aanraden om dit niet als wat “speculaties” te zien, niet alleen het aanbod bepaald de prijs, maar ook de vraag.

  Het aanbod is wereld wijd minder door de extreme weersomstandigheden. Wie de mogelijk heeft, raad ik aan om een voorraad aan te leggen, misschien denk je nu, wat is het duur??
  Maar over een paar maanden is er misschien wel geen hooi meer op de markt.

  Wij als fourage handel merken dit tekort enorm, er is dit seizoen al net zoveel hooi verkocht als excact een jaar geleden in december (het is nu begin september). Het aanbod in hooi is veel schaarser, er is gewoon bijna niet aan te komen, en het najaar moet nog beginnen.

  Mocht u meer informatie willen over hooi en stro, kunt u altijd op onze website kijken

  http://www.sandersfourage.nl

 • marian

  Haha, dat bedoel ik dus.
  Ik ben maandag door de polder gereden en het was alles hooi, kuil en stro.
  “Niet alleen het aanbod bepaalt de prijs, maar ook de vraag”. Ja en als we naar deze meneer luisteren dan gaan we hamsteren en creëren we zelf een grote vraag, dus hogere prijzen.
  Mensen, laat je niet gek maken. We hebben wel eens vaker een natte zomer gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.