Ga naar hoofdinhoud

Ermelo: Emmelie Scholtens onaantastbaar

In 2015 volgde het debuut op het hoogste niveau. Direct na de eerste internationale start was er een plaats in het A-kader. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Met drie ruime zeges was Emmelie Scholtens vandaag onaantastbaar tijdens de tweede NK-selectie Subtop in Ermelo. Haar KWPN-goedgekeurde hengsten Dorado (v. Krack C) en Apache (v. Ub40) liepen naar scores van ruim boven de 70%.

Stevige wind en verschillende regenbuien teisterden het Nationaal Hippisch Centrum vandaag. Scholtens had er weinig last van, vertelt ze. “Dorado deed het echt goed. Hij heeft echt goede proeven gelopen en kreeg hoge cijfers op de basisgangen en het algemene beeld. Ik had nog wat kleine foutjes en kon het misschien nog wat beter afwerken,” vertelt ze over haar proeven met de indrukwekkend bewegende voshengst. In zowel stap als draf en galop toont hij veel power maar ook ontspanning, waardoor hij lijkt te spelen met de oefeningen. Met 71,14% en 72,00% won de combinatie beide proeven in het ZZ-Zwaar. Na een eerste en tweede plaats op de eerste selectiewedstrijden de combinatie lijkt de combinatie in de race voor een mooie klassering op het NK in juli. Tweede prijzen waren er voor Mara de Vries met Black Painted-Zeldenrust (v. Painted Black) en Diana Boer met Nebim’s Hot Fever (v. Hotline). De laatste werd ook nog een keer derde.

Ook in de hoogste klasse was er een zege voor Scholtens. De voor kadervorming aangewezen wedstrijd won ze met Apache (v. UB40). Hun score bedroeg 72,80%, waarmee ze door de drie juryleden unaniem op de eerste plaats werd gezet. Het was de derde start van de combinatie in de Grand Prix en de score was nu iets lager dan de vorige keren. Het was hun eerste keer outdoor en de hengst was iets afgeleid. “De drie ringen en het losrijden waren op hetzelfde terrein. Dat is voor Apache net wat moeilijker. Hij lette iets minder goed op mij dan tijdens onze vorige proeven.” De proef was dan ook niet foutloos: in de serie om de twee was er een miscommunicatie en er sloop ook een fout in het aanrijden voor de pirouette. Daar stonden achten voor de piaffes, passage, uitgestrekte draf en de stap tegenover. “Toen ik de ring uit kwam, baalde ik wel van die fouten,” vertelt de amazone. “Maar Wim Ernes zei dat veel andere dingen wel heel erg goed waren gegaan. Dat moest ik ook niet vergeten en daar ben ik natuurlijk heel blij mee!”

Debuut Visser

Voor Tommie Visser was het een beladen dag: hij startte zijn Vingino, wiens naam inmiddels is voorzien van het voorvoegsel Variohippique’s, na lange tijd van juridisch getouwtrek weer voor de tweede keer op een officiële wedstrijd. Het duo liet zien dat opname in het Olympisch Kader weer in zicht is: met 71,43% werd Visser tweede. Eerder op de dag maakte hij zijn wedstrijddebuut met de KWPN-hengst Bojengel (v. Uptown). Een gedeelde vijfde prijs in de Prix St. Georges met 67,04% was hun deel.

Huybregts in de flow

De U25-kadervormingswedstrijd werd gewonnen door Jill Huybregts, die met haar zelf opgeleide Eventz Zamacho Z (v. Rousseau) de juiste flow te pakken lijkt te hebben. Onlangs nog goed voor drie zeges in Duitsland en vandaag opnieuw goed voor een score van boven de 70%. Als tweede mocht Maxime van der Vlist opstellen. Haar nog piepjonge Bailey (v. Negro) liep naar nét geen A-kaderscore van 68,95%.

Lichte Tour

In twee groepen werd de Prix St. Georges verreden. In de eerste groep trok Marlies van Baalen aan het langste eind. Met Dion Johnson (v. Johnson) reed ze een stoere proef die werd beloond met 71,91%. Dat was net een beetje meer dan Theo Hanzon en zijn elegante merrie Helena van het Goorhof (v. Gribaldi). Deze combinatie moest met 71,38% genoegen nemen met plaats twee. Exact 70% was er voor Dominique Filion, die een mooie proef neerzette met Brother de Jeu (v. Voice). Tweemaal raakte ze de fijne zwarte bijna kwijt, maar na verkoop op een veiling besloot de nieuwe eigenaar het dier toch bij Filion onder het zadel te laten. Deze derde prijs laat zien dat dat besluit verstandig is geweest. Net naast het podium eindigde Frank Hosmar, die de afgelopen dagen al succesvol was bij de para dressuur in Roosendaal. Zijn Alphaville NOP (v. Sandreo) was nog fit genoeg om vandaag weer een fijne proef neer te zetten in de Lichte Tour.

Later meer.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook