Ga naar hoofdinhoud

Etoulon VDL met veel kwaliteit naar winst klasse L

Etoulon met James Billington

In Enschede pakte hij al de winst in de KNHS/KWPN GMB Hengstencompetitie en ook vandaag in Roosendaal wist Etoulon VDL de winst te pakken in de klasse L voor vierjarige springhengsten. Met een eindtotaal van 52 punten sprong de zoon van Toulon met veel overtuiging naar de winst. VION Cup-winnaar Broere Extase (Casall x Lancer II) sprong met 50,5 punten naar de tweede plek. Derde werd de Numero Uno-zoon El Primero. Piet Raijmakers en Heinz Meyer vormden de jury.


Etoulon VDL wist onder James Billington in de eerste manche te overtuigen met zijn fantastische springmanieren, lichaamsgebruik en bewerkbare karakter. Een 9 voor het springen en een 8,5 voor de rijdbaarheid tekenden zich af op het scorebord voor de Toulon-zoon na de eerste omloop. In de tweede ronde sprong Etoulon een fractie minder, maar toch verdiende hij zijn 8,5 ruimschoots. “De eerste ronde was uit het boekje. Etoulon springt met een goede techniek, opent achter zeer goed en is geconcentreerd met zijn werk bezig. Vandaag vonden Heinz Meyer en ik Etoulon het meest complete springpaard”, luidde het oordeel van Piet Raijmakers en zijn Duitse collega-jurylid.

Etoulon VDL is in eigendom van de VDL Stud. Eigenaar Wiepke van de Lageweg was zeer tevreden met het resultaat van zijn vierjarige hengst. “Hij springt met een super techniek en goed met de schoft omhoog. Ik vind hem een echte hengst, een echte fokhengst. Hij springt extra, extra, extra!”, aldus een enthousiaste Van de Lageweg, die verwacht dat Etoulon VDL veel kan toevoegen aan de springpaardenfokkerij. Ruiter James Billington vindt het fantastisch Etoulon te mogen rijden. “Hij is waanzinnig. Je kunt gewoon stilzitten en afwachten en dan weet je dat hij zal exploderen op de hindernis!”, vertelt de Brit. “Hij heeft ook top karakter. Het is hier in Roosendaal heel kijkerig, maar hij blijft zo koel.”

Voor jurylid Heinz Meyer was Broere Extase (Casall x Lancer II) geen onbekende. Onder Patrick van der Schans won de hengst van Stoeterij Broere afgelopen zomer al de VION Cup, die onder meer door Heinz Meyer gejureerd werd. “In de eerste ronde was hij heel fijn te rijden. In de tweede manche werd Extase misschien iets sterk, maar het is een zeer compleet en goed springpaard”, oordeelde Piet Raijmakers over het neefje van Plot Blue (v. Mr. Blue). Voor het springen kreeg Extase beide rondes een 8,5.

Numero Uno-zoon El Primero, een achterkleinzoon van springkanon Especiale (v. Voltaire), sprong onder Pieter Keunen naar de derde plek. Hij scoorde 50 punten. “Hij kon de vorm van de eerste ronde niet helemaal vasthouden, maar hij toonde zich zeer voorzichtig”, aldus Heinz Meyer.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook