Ga naar hoofdinhoud

Afstammelingenkeuring nieuwe stijl groot succes

Imagine H (v. Etoulon VDL)

De afstammelingenkeuring nieuwe stijl zoals zaterdag gehouden op het eigen KWPN Centrum mag een succes genoemd worden. De fokkers konden zo toch een goede eigen indruk krijgen van de nafok van hengsten met hun eerste jaargang. De baan was mooi en organisatie verliep vlot.


Onder ideale weersomstandigheden kwamen veulens in de baan van een groot aantal jonge vaders die hun eerste collectie toonden aan de hengstenkeuringscommissies, de jury en het massaal toegestroomde publiek. In de ochtend kwamen de veulens van de springhengsten in de baan, de middag was voor de dressuurveulens.

Iedere hengst liet een groep van minimaal zes en maximaal tien nakomelingen zien. Van deze groep werd het beste veulen geselecteerd dat in aanmerking kwam voor de overkampen waarin gestreden werd om de fokkerspremie van het Fokkerij Stimulerings Plan.

Het was de Nationaal Kampioen Imagine H (Etoulon x Indoctro) van fokker Michael Hokse die werd uitgeroepen tot het beste springveulen van de afstammelingenkeuring. Hierna volgden veulens van Don Diablo, Entertainer, Dexter R en Durango.

Bij de dressuurveulens was de hoogste eer voor Ice King Texel, een zoon van Everdale uit de bekende keur preferente sport(dr) merrie Lady Texel. Ice King Texel werd gefokt door Wim ter Linde van Texel. Andere premiewinnaars waren nakomelingen van Dark Pleasure, Desperado, Eye Catcher en El Capone.

Klik hier voor de rapporten van de springhengsten.
Klik hier voor de rapporten van de dressuurhengsten.

Klik hier voor een fotoserie door Jacquelien van Tartwijk.

Bron: Horses / KWPN

2 reacties op “Afstammelingenkeuring nieuwe stijl groot succes

 • art uma

  Groot succes is maar hoe je het bekijkt. Het was mooi weer en er waren leuke veulens, voor de liefhebber al snel een succes. Maar… er kan nog wel wat verbeterd. Met name het idee dat er alleen geselecteerde veulens zijn geeft mij een slecht gevoel. Er wordt ook weer gelijk een wedstrijd van gemaakt “welke is de beste”, natuurlijk leuk voor de prijswinnaars, maar ging het daarom?

  Volgens mij hoeft er nauwelijks iets aan de opzet te veranderen als er weer geprikte veulens worden getoond, als je springen en dressuur over 2 dagen doet, kun je er weer mooi 20 prikken (als er al zoveel zijn).

  Het wedstrijd idee is eigenlijk niet een heel eerlijke, Het zijn nu geselecteerde veulens, van Everdale bv 10 uit ruim 200. Dat moet wel het neusje vd zalm zijn zou je zeggen. Misschien is het wel de beste, maar het is in ieder geval de populairste. Statistisch maak je dan ook de meeste kans op een beste.
  Er werd er 1 uitgekozen als “beste” per vader, best kans dat nr 2 van die vader ook nr 2 van alle veulens zou kunnen zijn, maar dat zie je nu niet.

  Geeft het een indruk van de vererving? Ja, maar dan eigenlijk alleen naar de positieve uitschieters.

 • alie

  Ik ben er niet geweest maar ik had wel graag even willen komen kijken. Ik vind het met name positief dat je de 1e jaargang van alle jonge hengsten kan zien en zo maak je er een mooie dag van. Ik vind het nu niet een verbetering dat de hengstenhouder zelf zijn veulens mag uitkiezen. Dan kies je toch automatisch de beste en laat je een slechtere thuis staan? Op deze manier krijg je een vertekend beeld te zien van hoe de hengst fokt en dat is toch wat het KWPN altijd wilde: zien hoe de hengst in de brede lijn fokt. En dan ook het prikken van veulens, dat moet je erin houden wat mij betreft. Tevens vind ik niet dat je er een wedstrijdelement van moet maken. De NMK is net achter de rug en daar konden er kampioenen gehuldigd worden over meer selectierondes door het hele land. Nu heeft de hengst met de meeste dekkingen de kans om het kampioensveulen te fokken. Dus mijn advies: laat dat maar achterwege want dat heeft helemaal geen toegevoegde waarde. Verder vind ik het een positieve nieuwe opzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook