Ga naar hoofdinhoud

Exell vliegt naar overwinning in Genève, De Ronde derde

En weer mag Boyd Exell tien volle wereldbekerpunten aan zijn kwalificatielijst optellen. De Australiër vloog vanochtend door de Palexpo hal en hield daarbij de concurrentie weer op grote afstand. Het tweede geld ging naar de Franse wild-cardrijder Sebastien Mourier. Derde werd Koos de Ronde.

Sebastien Mourier, gisteren nog vierde in de warming-up ronde, kwalificeerde zich voor de winning round ten koste van Jozsef Dobrovitz Sr, wiens voorspan een matte indruk maakte. Mourier koos –net als Exell na hem– in de eerste hindernis voor de lange weg van poort A naar B en won doordat hij op tempo kon blijven zoveel tijd dat hij alleen Exell niet geslagen kreeg.

Koos de Ronde was de eerste en enige rijder die in het parcours van Johan Jacobs foutloos bleef, maar hij zette een langzamere tijd neer dan dat wild-cardhouder Mourier eerder had gedaan en zodoende moest De Ronde in de winning round als eerste van start.

In de winning round leek De Ronde wederom een foutloze rit neer te zetten, maar in het zicht van de finish tikte hij toch de rechterkegel van de verraderlijk opgestelde poort veertien aan. Met een eindtijd van 343 rond kwam De Ronde over de finish.

Mouriers span viel op door het gemak waarmee de Fransman zijn paarden door het basisparcours stuurde. Toch tikte de wild-cardhouder in de winning round twee ballen van de kegels. Zijn basistempo lag echter zoveel hoger dan dat van De Ronde dat zelfs met tien extra strafpunten de Fransman zijn parcours met bijna drie seconden minder op 340.22 afsloot.

De tijden die Mourier en De Ronde in de winning round neerzetten boden Exell ruimschoots de mogelijkheid het op safe te spelen, maar daar zal de Australiër nooit voor zwichten. Vlak voor de tweede gang door de waterbak driffte zijn rijtuig naar links waardoor Exell de rode kegel van poort elf aantikte. Ondanks de vijf strafpunten die Exell hiervoor moest laten noteren eindigde hij met een eindtijd van 328.86, ruim elf seconden sneller dan Mourier. Zodoende werd voor de achtste keer op rij in Genève het Advance Australia Fair voor Exell ten gehore gebracht.

Met drie overwinningen- en dus 30 punten– in dit seizoen is Exell al verzekerd van een startplaats in de wereldbekerfinale die begin februari in Bordeaux verreden zal worden. IJsbrand Chardon staat na twee verreden wedstrijden tweede met 17 punten. De wildcardstatus van Mourier zorgde ervoor dat de zeven punten van de tweede plaats werden doorgeschoven naar Koos de Ronde. Hij is daardoor opgeklommen naar plaats drie in de tussenstand met 14 punten.

De volgende wereldbekerwedstrijd vindt volgende week plaats in Olympia, Londen. Hier zullen De Ronde, Chardon en Exell elkaar voor het eerst in dit seizoen gezamenlijk treffen.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Horses-De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook